Ik herinnerde me een gebeurtenis van bijna 45 jaar geleden en dacht misschien wel leuk als anecdote voor op Deforelvisser. Lees hier het leuke verhaal van Alex van Til.

Ineens weet je het weer …

Zoals menigeen al weet ben ik in Suriname opgegroeid en heb daar dus mijn eerste levenservaringen opgedaan. Ik heb fruit gejat bij de buren en ik heb in de cel gezeten omdat ik andere kinderen de stuipen op het lijf heb gejaagd als zijnde een bosgeest. Ook heb ik samen met de minister van justitie ratten vanaf zijn balkon geschoten met een buks. Een vrachtwagenchauffeur heeft me bijna vermoord omdat ik hem raakte in zijn rijdende truck met een zelfgemaakte katapult, wat mijn vader me toen aan gedaan heeft voel ik nu nog aan mijn tere billetjes.

Maar toen ik in 1971 naar Nederland toe kwam van uit Suriname had ik alleen maar gevist met een vaste hengel en pieren. En die pieren zochten we zelf. De hengel was in het begin zelf gemaakt van een bamboestok en onze haken waren kromme spelden en onze dobbers waren kurken van flessen, lood hadden we dan van dakranden af gejat. Later kregen we echte hengels met echte haken en dobbers en knijploodjes. We visten in poelen en rivieren en vingen van alles wat hier nu duur te koop is. Krobia, kwiekwie, koebie, walappa en als je geluk had een barracuda. Maar toen kwam ik in Nederland. Mijn eerste ervaring met natuurijs was op de Zuid-Willemsvaart in Den Bosch. Volgens mijn nieuwe Nederlandse vrienden kon ik makkelijk op dat ijs lopen en natuurlijk wilde ik dat proberen. Mijn ” vrienden ” lachen nu nog steeds en ik heb het nog steeds tot mijn middel koud als ik er aan terug denk hoe ik toen letterlijk en figuurlijk door het ijs zakte.

Maar eenmaal in Nederland kreeg mijn moeder jaren later een relatie met een man uit Brabant die graag ging vissen, zo ook in de vakantie en ik mocht mee. Het was de eerste vakantie die we samen met hem gingen doen en hij zou me wel de kneepjes van het vissen in Nederland bij brengen. Hij zorgde voor hengels en zo en ik moest dan wel maaien mee nemen.

Wist ik wat die vent bedoelde……….. ik had nog nooit van maaien gehoord, laat staan dat ik er mee was wezen vissen.
Ik kwam onderweg bordjes tegen met kersen, druiven, aardappels en ook met maaien………………. allemaal te koop dus ikke zoeken en rondjes rijden , overal kwam ik kraampjes tegen waar van alles en nog wat te koop werd aan geboden maar nergens was er een kraampje te bekennen waar ze maaien verkochten en ik kwam in Drente aan zonder maaien en toen ik mijn verhaal deed stond iedereen bijna in zijn broek te pissen van het lachen en ik snapte maar niet waarom.

Nadat de rust was terug gekeerd werd me effe haarfijn uitgelegd dat…………..maaien aan de kant van de weg is gras maaien en maaien om te vissen zijn maden………..maar dan in plat Brabants of zo en daar moest ik nu weer even aan denken nu ik het witvissen heb herontdekt in Het Vennenbos. Ik voel me nog steeds een dom jongetje als ik daaraan terug denk maar kan er nu wel om lachen.

Heb jij ook iets leuks mee gemaakt of ook zo’n stommiteit uitgehaald maak er dan een ingezonden stuk van. Wat is bijvoorbeeld je leukste viservaring of je grootste vis-pechdag of heb je ook wel eens je vismaat een poets gebakken………… ik ben benieuwd naar jullie verhalen.

Alex van Til

Forelvissende 55+’ers gezocht!
Vroeger waren vissen veéeél groter, veéeél lekkerder … >>

Lees hier nog meer leuke visverhalen en verslagen van Alex van Til:
Wie?? Walapa en kwi-kwi !! >>
Willem Minkman en Zeevis Vereniging Zandvoort bij de Berenkuil >>
Avik Brygge 2013; Visvakantie naar Noorwegen (1) >>
Avik Brygge 2013; Visvakantie naar Noorwegen (2) >>
Avik Brygge 2013; Visvakantie naar Noorwegen (3) >>
Forellen in de Berenkuil met spare-ribs, karbonaadje en berenkuilhamburger >>

© Tekst / Fotografie: Alex van Til / Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com

Vindt je dit een leuk verhaal uit de oude doos? Klik dan op de ‘vind ik leuk’ knop hieronder
of deel het met je vrienden via de ‘f’ knop hieronder.