Mijn kinderen hebben hun beste vrienden bij ons in huis. Ze liggen nog lekker te slapen. Zo meteen staan ze op met een kloppend hart vol verwachting. Het is Sint Nicolaas-avond en de schoenen zijn gezet. Een ritueel dat nooit verveelt. Als ze opstaan lopen ze gillend naar beneden. Bij ons kun je vanaf de overloop de gevulde schoenen zien. Volgens mij zit in elke forelvisser ook een klein kind. Net is het voor ons vaker Sint Nicolaas. Ik maak dan ook graag een sprongetje naar onze hobby en meer in het bijzonder naar het vangen op mooie zalmforellen. Ik ben namelijk in de ban geraakt van deze vechters….

Frans_kanjerforel_zuilenMijn eerste en grootste zalmforel ving ik bij Vissen bij de Zuilen van 4,6 kg

De angst om de grote jongens te verspelen

Er was een tijd dat ik zweerde bij mooie forellen van vijfhonderd gram. Schreef er menig blog over. Wat bij mij speelde was de angst om de grote jongens te verspelen. De laatste tijd heb ik ze echter met succes gevangen en ben er nu aan verslaafd aan het raken. Voor mij is de dril het mooiste. Het allermooiste beleefde ik een dezer dagen. Kleumend van de kou was ik lekker op forel aan het vissen. Ik koos voor de gemixte vijver. De forel deed het goed op de wasmot en later ook op powerbait. Ik had bijna d vijver voor mij alleen en het voordeel is dan dat je hem helemaal kunt afvissen en alle technieken kunt toepassen. Toen ik eenmaal zag dat een aantal zalmforellen hoog op de oppervlakte zwommen paste ik mijn montage aan. Onderlijn van zestig centimeter 1800ste en een vier grams dobber om ver te gooien. Rob Hens heeft mij ooit het vormen van een ducky geleerd. Eendevoetje. Ik zette mijn dobber op zo’n zestig centimeter van mijn glaslood en gooide in de hoek waar een mooie zalmforel, drie kilo, zwom.

Frans_kanjerforelTrots op de foto met zijn eerste vette vangst. Er mochten er nog vele volgen …

Het vangen van een mooie zalmforel verveelt nooit!

Na een paar worpen zag ik een mooie forelrug achter mijn aas aan zwemmen. Weer moest ik denken aan de Masterclass die ik ooit van Rob Hens kreeg. Nu moet ik gaan spelen met de forel. Kleine snokjes aan het aas geven en even laten rusten. Op drie meter voor de kant, ik zag de powerbait drijven, kon de zalmforel de verleiding niet weerstaan. Voorzichtig nam hij het in zijn bek. Ik zette mijn molen op. Heel voorzichtig zwom hij met mijn aas weg. Even later zette ik de haak. De adrenaline stroomt vervolgens door mijn lijf. Ik weet wat ik aan de haak geslagen heb en wil dat niet kwijt. De forel neemt lijn en zwemt veertig meter weg. Deze zalmforel zwemt al langer in de vijver rond. Hij kent de weg en geeft zich niet snel gewonnen. Ik draai de slip wat dichter en vermoei de forel. Hij komt naar de oppervlakte. Nog een paar hele korte runs en dan geeft hij zich gewonnen. Wat een prachtbeest en wat hebben wij toch een prachtige hobby.

Frans van den Broek
Vip-vriend van Deforelvisser

Meer weten over Vissen bij de Zuilen in Hillegom?

Vissen bij de Zuilen in Hillegom is meer dan een bezoek waard. Lees maar eens het uitgebreide sfeerverslag dat ik geschreven heb voor de vijver van de maand maart. We waren er op bezoek en bekeken het gehele vijvercomplex. De naam: “De Zuilen” zegt het al. Als je bij forelvijver De Zuilen in Hillegom bent zie je ze meteen staan. De Zuilen. Ze zorgen voor diepte in de tuin en vooral vijvers. Ik droom even weg en waan me in het oude Griekenland een van de onderdelen: Het vissen op forel. Bij De Zuilen geldt, net als de Olympische gedachte: meedoen is belangrijker dan winnen. De Zuilen organiseert heel wat wedstrijden en evenementen. Het gaat om de sfeer. Lees hier waarom >>. Tevens kun je terecht voor meer info op de website van Vissen bij de Zuilen: vissenbijdezuilen.nl

© Tekst / Fotografie: Frans van den Broek / Chantal Hermkens – Deforelvisser