Goudforel of oranje forel zijn tijdens Koningsdag zeer populair om op te vissen bij de forelvijvers. Er zijn steeds meer forelvijvers die ze uitzetten en het is een groot plezier om erop te vissen. Het is echt een nieuwe hype aan de visvijvers geworden! Maar hoe gedragen goudforellen zich en zijn ze gemakkelijk te vangen?

In dit artikel beschrijf ik wat goudforellen of oranje forellen zijn, waar ze vandaan komen, hoe je er het beste op kunt vissen en waar je kunt vissen op deze aparte vissoort. Ik hoor ook graag wat jullie ervaring is met het vissen op deze prachtige goudforellen of oranje forellen. Schrijf je reactie onderaan dit artikel.

Goudforel of Oranje forel tijdens Koningsdag

Wat is Goudforel of Oranje forel?

De goudforel of Oranje forel (ook wel gouden regenboogforel genoemd) valt onder de regenboogforel (Oncorhynchus mykiss), en is een goud-oranje kleurige regenboogforel die speciaal gekweekt is en een nieuwigheid is voor sportvissen.

Ontstaan van de Goudforel

De gouden regenboog werd ontwikkeld vanuit een enkele vrouwelijke forel d.m.v. een genetische mutatie en die gaf haar een gemengde gouden en normale regenboogforel verkleuring. Ze werd gevonden in een viskwekerij in West Virginia in 1954. Door selectief fokken met regelmatig gemarkeerde regenboogforel, werd een volledig gouden regenboogforel ontwikkeld.

In 1963 werd deze vissoort populair onder de naam “West Virginia Centennial goudforel.” Pennsylvania en andere Staten kruiste deze pure stam van West Virginia gouden forel met normale regenbogen en produceerde palomino forel, die echte palominos waren. Palomino forel waren voor het eerst voorradig in Pennsylvania in 1967.

West Virginia Centennial goudforel uit Pennsylvania

Sindsdien is de genetische stam in Pennsylvania verzwakt, maar in de afgelopen jaren werd de hybride selectief gefokt en teruggebracht, dichter bij de sterkere en beter gekleurde gouden regenboogforel. Hoewel palominos voorradig waren als zowel middelgrote als grote forel, is vandaag de dag de goudforel alleen nog als ‘Trophy size’ vis voor vissers voorradig in de staat.

De gouden regenboogforel is een andere soort dan de goudforel (Oncorhynchus aguabonita). De regenboogforel heeft in viskwekerijen af en toe nog andere ongewone genetische mutaties, zoals de blauwe regenboogforel, wiens lichaamskleur hemelsblauw is.

Identificatie Goudforel of Oranje forel

Gouden regenboogforellen zijn diep gouden-geel van kleur en van de lichaam, met roze lagere vinnen, roze of rode tinten op hun wangen en met de roodachtig laterale streep van de regenboog. Er zitten geen spotten op het lichaam of de vinnen. Het gouden record regenboogforel van Pennsylvania is meer dan 11 pond.

Omgeving

De voorkeuren voor de omgeving van de gouden regenboogforel zijn identiek aan die van de normaal gekleurde regenboogforel. Voor zover ik weet komt deze goudforel of oranje forel niet in onze open wateren voor en worden ze alleen als kweekvis uitgezet op de commerciële forelvijvers. Zoals gezegd zijn ze zeer populair tijdens de dagen rond Koningsdag, maar er zijn ook vijvers waar er het gehele jaar door op kunt vissen, veelal catch & release.

Leven & geschiedenis

De gouden regenboog wordt gekweekt in viskwekerijen. Kuitschieten in het wild is onwaarschijnlijk, omdat gouden regenbogen zeer zichtbaar is voor zowel de vissers alsook de roofdieren zoals blauwe reigers en Visarenden. Gouden regenbogen en palomino regenbogen groeien groter en sneller dan de reguliere regenbogen. Ze hebben “hybride vigor,” een eigenschap die vaak gezien bij mixje planten en dieren. Hun voedselvoorkeur zijn vergelijkbaar met die van andere forel.

Wat schrijft Wikipedia over de goudforel:

De goudforel (Oncorhynchus mykiss aguabonita, synoniem: Salmo aqua-bonita) is een ondersoort van de regenboogforel, die voorkomt in bergbeken van de Sierra Nevada. Het gewicht van een volwassen vis is ruim 5 kilogram.

De goudforel heeft een olijf-groene rug en heldere rood overgaand naar goudkleurige zijden en buik. In de paaitijd zijn de kleuren helderder. Het is de kleurigste van de forellen.

Eetpatroon goudforel

Deze forel meet maximaal 70 cm en eet schaaldieren en insecten. De paaitijd valt in oktober en november. De biotoop van de goudforel was oorspronkelijk beperkt tot meren en stromen die op hoogten van meer dan 1500 m voorkwamen. Ze zijn later ook in lager gelegen meren geïntroduceerd, maar deze vissen lijken dan bleker te worden.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Goudforel

Goudforel-of-Oranje-forel2

Hoe vang je een Goudforel of Oranje forel?

Zoals jullie bovenstaand hebben kunnen lezen leeft de gouden regenboogforel in dezelfde leefomgeving als de gewone regenboogforel. Qua aas hoef je dus niet veel te veranderen en kun je nagenoeg hetzelfde vissen als op de regenboog. Wat wel een groot verschil is, is uiteraard haar kleur. Daardoor zijn deze vissen erg schuw en zullen ze zich snel verstoppen. Het is dan ook niet raadzaam om luidkeels langs de vijver te staan, want dan verjaag je ze en zullen ze niet bijten. Voorzichtigheid en geduld is zeker geboden als je een goudforel wil vangen. Het beste is als de vis je niet kan zien of horen. Dan maak je de meeste kans om zo’n prachtige Goudforel of Oranje forel te vangen.

Reacties van mijn visvrienden

Rob Hens via FacebookHet lijkt of de goud forellen slecht zien. Als je het aas vlak voor de bek weet te krijgen willen ze pakken. Vlak na de uitzet zijn ze makkelijker te vangen. Heel veel geduld is een vereiste. Een goede techniek om op goudforel te vissen is gewoon rustig slepen. Omdat het slome jagers zijn, rustig slepen of een stukje verplaatsen en stoppen.

Goudforel gevangen door Rob Hens bij Toms CreekGoudforel gevangen door Rob Hens bij Toms Creek in Lelystad

Gevangen goudforellen

Ik heb ooit een keer de kans gekregen om op een goudforel te vissen. Dat is nu al zo’n 2 jaar geleden. Ik was toen op bezoek bij de Woldstek voor de vijver van de maand en had de hele dag die fel gekleurde gouden forel in het zicht. Uiteraard heb ik er alles aan gedaan om hem te proberen te verschalken, maar het is me niet gelukt. Ook de andere vissers aan de vijver is het niet gelukt om een van de 2 goudforellen die uitgezet waren te vangen. Moet zeggen dat dat wel frusterend was, want ik zag hem constant in het midden van de vijver liggen, maar bijten, ho maar!

Tja, dat is ook vissen. Gelukkig ving ik en VIP-Vriend Wim ter Wielen die dag wel veel forellen, dus de dag was toch geslaagd. Voor mij is een dag eruit om te vissen eigenlijk altijd geslaagd. Effe lekker weg van de Mac … Ik hoop dat jullie meer geluk hebben tijdens Koningsdag op 27 april.

Reacties via de nieuwsbrief, email en facebook

Op dit artikel en via mijn nieuwsbrief kreeg ik vele reacties via email en Facebook van vissers die mooie goudforellen hebben gevangen. Hier enkele voorbeelden van goudforel die op diverse forelvijvers zijn gevangen:

Goudforel vangsten forellenvijversLinks: Piet van Herk bij de Gouden vis, rechtsboven Annemieke Slinger op de Grote vijver bij de Berenkuil en rechtsonder Peter Elberse In 2012 gevangen tijdens een SVN NK vliegviswedstrijd bij Visdorado de Kool. Prachtige goudforel!

Goudforel gevangen door Ad van Oosten bij 't SmallertAd van Oosten: Deze forel heb ik vorig jaar gevangen bij Gezinspark ’t Smallert in Emst.  Ja deze forel was moeilijk te vangen, maar met een onderlijn van een meter en een trosje drijvende maden sloeg zij toch toe. Het is een mooie vis en nog lekker ook en ik rook ze ook zelf.

Waar kan ik vissen op goudforellen of oranje forellen?

Wil je ook eens gaan vissen op Goudforel of Oranje forel? Check dan onze visevenementen-kalender. Daarin staan diverse activiteiten bij verschillende visvijvers tijdens Koningsdag. Ook worden ze uitgezet tijdens de Pinksterdagen. Hou onze kalender dus maar in de gaten.

Op deze feestdagen mag de goudforel die je vangt meestal worden mee genomen, alleen niet op de catch & release vijvers. Check hiervoor altijd even de regels van de vijvers.

Catch & Release

Er zijn visvijvers waar je het geheel jaar op goudforel kunt vissen en waar deze vissoort tot het standaard visbestand van de vijver behoort bijvoorbeeld; Forellenvisvijvers de Berenkuil en Visdorado de Kool. Deze goudforel wordt op de catch & release vijvers uitgezet en moet dus weer worden terug gezet.

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact met mij op.

Ken je nog iemand die dit leuk vindt? Stuur het dan door via de deelknoppen hieronder. Tnx!

Ik wens jullie verder heel veel visplezier!

Chantal Hermkens; forelvis-expert!

Groetjes, Chantal Hermkens

Goudforel-of-Oranje-forel3

 

Wat is jullie ervaring met het vissen op Goudforel of Oranje forel? Ik hoop beter als die van mij! Laat het me weten via onderstaand reactieveld.