Door mijn werkkamer schalt: “The winner takes it all” van Abba. Dit was een van de vele hits van deze Zweedse popgroep. Zij kwamen op het juiste moment met liedjes die goed in het gehoor lagen en aftrek vonden. Hadden zij geluk of was het een kwestie van timing… Ik maak nu een uitstapje naar het vissen op forel.

Bij De Zuilen waren zo’n zeventig vissers die meededen aan het surprise vissen. Een geweldig leuk evenement. Er werd niet op aantallen gevist, maar op de zwaarste forel. Er werden in vijver een en twee drie kanjers uitgezet van vijf tot zeven kilo. Ook veel gewone forel. Ik had het genoegen om met heel wat ervaren forelvissers te mogen praten. Naast de recreanten sprak ik ook met Rob Hens een gekend wedstrijdvisser. In het wereldje staat hij bekend als de forelfluisteraar. Als hij aan het vissen is en hij ziet forel fluistert hij hen naar zijn aas. Dit verhaal doet de ronde en schijnt zijn recept tot succes te zijn. Hij lacht er eens om en geeft de volgende en leerzame redenatie.


Rob Hens, bekend als de forelfluisteraar

Rob Hens: “Iedereen kan binnen twee jaar een goede forelvisser worden. Sommigen hebben er aanleg voor en worden technisch zeer vaardige vissers en doen veel op gevoel. Als je naar een forelput gaat moet je daar een paar keer gaan vissen. Je leert dan de diepte kennen, stromingen en het gedrag van de forel. Daar kun je je techniek op afstemmen. Dan vang je vaak meer. Tijdens het vissen in wedstrijdverband ligt dat vaak anders. Je hebt enerzijds te maken met veel ervaren vissers en de factor geluk. Vroeger was die 20 tot 30 procent en nu is die opgelopen tot 60 procent. Als je het geluk hebt dat in jouw vak net een school forel zit, maakt dat het verschil. De geluksfactor is zeker bepalend.”


Trost toont hij z’n vangst!

Met zijn uitleg maak ik een rondje langs de waterkant. Zie hier het gelijk van Rob Hens. Een jochie van tien jaar laat trots zijn tien forellen zien. Qua aantallen laat hij zeer ervaren vissers achter zich. Hij heeft een grijns van oor tot oor. Ik zie een man op leeftijd vissen. Hij gooit in en laat zijn dobber liggen. Af en toe draait hij wat in. Hij geniet en heeft alle tijd van de wereld. Hij vangt zijn forellen. “Forellen zwemmen rond en als ze jouw aas pakken heb je geluk. Vooral bij zo’n grote vijver.” Zegt hij wijs. Wat verder zie ik een tremarella visser. Hij heeft zijn dag niet. “Vandaag wil het niet. De forellen zitten diep en het is koud. Een volgende keer beter. Het geluk is niet aan mijn kant. Zelf vis ik ook een paar uurtjes. Ik wil geen kanjer vangen en vang die wel. Het is een kwestie van geluk.


Alex van der Hulst wint ook nog eens de tombola!

Die dag is er een prijsuitreiking. De man die de dikste forel heeft gevangen wint ook nog de tombola. Zijn geluk kan niet meer op. Toch blijf ik met een knagende vraag zitten. In hoeverre bepaalt de geluksfactor onze vangst?

Frans van den Broek

Relevante artikelen:
Vet vangstverslag van het surprise vissen bij de Zuilen in Hillegom >>
Forelvijver van de maand maart; De Zuilen heeft alles voor een foreldag uit! >>
Mijn grootste forel is een feit; Een kanjer van 4,655 kg! >>

© Tekst / Fotografie: Frans van den Broek / Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com

Vindt je dit een leuk artikel? Klik dan op de ‘vind ik leuk’ knop hieronder
of deel het met je vrienden via de ‘f’ knop hieronder.