Dit keer een verhaal apart …..

_Vangstverslag_Berlage

Toen we in Valthermond zijn geweest, voor de vijver van de maand, hebben we uiteraard ook zelf geprobeerd een forelletje te vangen. Normaal lukt ons dat bijna altijd, maar deze middag is een verhaal apart.

Voor de middag heeft Dré de vijvers al verkend en is tot de conclusie gekomen dat het “barst” van de vis maar dat de vangsten door de aanwezige vissers wat tegen vielen. Natuurlijk geen beletsel voor ons om toch aan de slag te gaan. Rond half een hebben we onze spullen uit de auto gehaald om deze alvast naar de vijver te brengen. Zover komt het echter niet.

Berlage_onweer2 Berlage_onweer1

Weer spelbreker.

Tijdens het uitpakken zet de wind op en begint het al te regenen. We moeten snel zijn om van de parkeerplaats naar het overdekt terras te komen zonder helemaal doorweekt te zijn. Want het is niet zomaar een buitje. Een enorme plensbui daalt over ons heen. Hagelstenen vormen de toegevoegde decoratie. We kijken op buienradar en zien dat dit nog wel even gaat duren.

Berlage_hagel_terras

Inwendige mens.

We besluiten daarom eerst de inwendige mens te versterken om daarna te bezien of het weer wat beter wordt zodat we redelijk droog aan de vijvers kunnen komen. Marja komt met het befaamde broodje bal en knakworst op de proppen en dat verzacht het leed. Werkelijk een superbroodje waar we de vingers bij aflikken. Zeker proberen als je daar bent.

Berlage_terrasBerlage_Broodje_bal

Na zo’n drie kwartier wordt het wat minder en brengen Dré en ik alvast onze spullen naar vijver 2. We installeren ons materiaal in een schuilhokje zodat de boel nog enigszins droog blijft. Dré tuig zijn Lybra Trout Tec 2 op. Ik ook maar één hengel (gezien het weer) mijn Ingesti Tremor Special 1. Dit met een drijvende bombetta van 10 gram met daarachter een lange onderlijn van 2 meter. Op de deze onderlijn een geel pilotdobbertje als verklikker. De vijvers hebben hier een grote afmeting en je moet dus wat verder kunnen gooien. Tijdens het materiaal in orde maken moeten we alweer schuilen want de volgende hoos komt over ons heen. Chantal is zo slim en verstandig geweest om nog niet richting de vijvers te gaan, maar onder het afdak te blijven staan.

Nol_vijver_Berlage

Onweer.

Nou zijn wij niet echt watjes en regen en wind kan ons meestal niet belemmeren om te vissen maar bij dit alles komt ook nog eens het onweer los. Daar hebben wij respect voor zeker met de hengels van nu (carbon). Levensgevaarlijk om door te vissen. Wij kruipen dan ook maar in ons hokje en wachten af tot deze bui voor bij is. Rond half drie, we hebben nog geen minuut gevist, komt er even wat licht in de donker hemel. Chantal spoed zich snel naar een ander schuilhokje en tuigt haar Shaking Trout 2 van Shimano op met een 5 grams dobber met glasgewicht.

Berlage_onweer3

Toch nog even vissen.

We kunnen warempel even aan de slag. We hebben gekozen voor vijver 2 daar ik een paar zalmforellen nodig heb voor op de camping. In deze vijver zwemmen alleen maar zalmen en niet zo weinig ook én van prachtig formaat. Anderhalf tot twee kilo is hier heel gewoon. Mooie sterke vis dus. We zien ze regelmatig draaien en boven water uitkomen. Ik gebruik als aas Power Bait met een wasmotje er onder. Lekker laten draaien en dan zou er toch iets moeten gebeuren met dit visbestand.

Berlage_Rene_visuitzet

Overleven.

Er gebeurt ook wel iets maar niet wat wij wensen. Het volgende onweer kondig zich al weer aan met heftige donderslagen en bliksemflitsen die recht omlaag schieten. Om maar een indicatie te geven hoe heftig: het alarm van de auto van Chantal gaat spontaan tot twee maal toe af door de druk en de kracht van het onweer. Vissen is nu dus niet aan de orde en we hebben moeite om het droog te houden in de schuilhokjes. Dré en ik hebben een hokje waar de wind van achteren komt maar Chantal staat pal in de wind en moet zelfs een paar paraplu’s in stelling brengen om enigszins beschut te zitten. Het is gewoon een uur overleven. Inmiddels is het al half vier geworden en is er van vissen niet veel terecht gekomen.

Chantal_paraplu_Berlage2

Berlage_terras_regen

Chantal_paraplu_Berlage

Na regen komt zonneschijn.

Maar zoals altijd na regen komt zonneschijn en warempel de lucht breekt en de eerste zonnestralen kondigen zich aan. Het regenen houdt op en we kunnen nog een uurtje aan de slag. Ik pluis alle hoeken af maar krijg slechts eenmaal serieus beet. Ook Dré en Chantal zien niets gebeuren. Het enige wat we vangen zijn een paar voorntjes en baarsjes die zich aan de wasmot vergrijpen. Hierin wordt Chantal de kampioen. Om half vijf moeten we het doen met voor ons alle drie een dikke nul.

Berlage_droogBerlage_voorntjes

Verklaring.

Natuurlijk zijn we teleurgesteld. Maar we kunnen wel wat oorzaken aanwijzen. Ten eerste is het in deze periode van het jaar zonder meer al moeilijk om zalmen te vangen. De forellen doen het stukken beter. Ten tweede daalt door het onweer de luchtdruk snel en daar heeft de forel/zalm een ontzettende hekel aan. Ze raken van slag en worden passief. Hou het maar eens bij, bij weer met grote drukverschillen zullen de vangsten drastisch afnemen. En ten derde hebben we door het slechte weer alles bij elkaar deze middag maar een goed uur gevist. Geen maatstaf dus voor een sessie forellen.

Géén vis is ook vissen.

Hoewel we met een nul, qua vangsten naar het Zuiden moeten is de vijver van Berlage zeker aan te bevelen. Het visbestand is prima en de regenboogforellen zijn uitstekend van maat en kwaliteit. Daarbij wordt je er met alle egards ontvangen en doen René en Bea er alles aan het je naar de zin te maken en wat fijne visuurtjes te bezorgen. Dit is weer een wijze les voor ons. Je moet maar zo denken het kan niet altijd raak zijn en géén vis is ook vissen !!!!

Berlage_forelvijverBij aankomst was het nog prachtig weer. Laten we daar maar mee afsluiten!

 

_Nol_van_Zoest

NOL van ZOEST

VIP van deforelvisser

© Tekst & fotografie: Nol van Zoest & Chantal Hermkens – Deforelvisser

 

Forelvijver van Berlage vijver van de maand Augustus! >>

_Vijver_van_de_maand_8

 

De Forelvijver van Berlage
Meer info over De Forelvijver van Berlage >>

Zuiderdiep 465
7876 BC Valthermond
Tel.: 06-21538346
Internet: www.deforelvijvervanberlage.nl 
Email: info@deforelvijvervanberlage.nl