Vooral de westerse wereld heeft nog altijd moeite met het nuttigen van de kleine diertjes. Hoe we er mee moeten vissen op forel, weten we precies, maar ze zelf opeten … ?!?

En dat terwijl in pindakaas toch al 30 insectendelen per 100 gram zijn meevermalen. Met chocolade worden zelfs 60 insectendelen per 100 gram onbewust meegegeten, terwijl in vruchtensappen gemiddeld 5 fruitvliegeieren en 2 maden meegaan in het productieproces.

In veel andere landen is het al heel normaal om insecten te eten, maar in Nederland gruwelen de meeste mensen nog van het idee, terwijl het eten van insecten wel gezond is en het kweken ervan amper belastend is voor het milieu. De snacks zullen niet puur uit kriebelbeestjes bestaan. De insecten worden vermengd met bijvoorbeeld kippenvlees (waarbij een deel van de milieuwinst alweer verloren gaat). Er is ook een snack met meelwormenpesto. Nu is het nog de vraag of mensen deze culinaire noviteiten ook daadwerkelijk op hun tong willen leggen. Het namelijk is de bedoeling dat ze binnenkort in de supermarkt komen te liggen. Wat denken jullie?

Heb je ze al eens gegeten? Laat het ons dan weten, onderstaand of via: info@deforelvisser.nl

Geen biefstuk, maar meelwormen

Heerlijke hapjes gemaakt van insecten. Dat is de toekomst. Althans, als we Marian Peters moeten geloven. Zij is entomograaf, wat betekent dat zij alles weet over insecten en het eten daarvan. Samen met studenten Lisanne Vermazen en Moniek van ’t Groenewolt van de opleiding Food Design and Innovation in Den Bosch, ontwikkelde zij hele bijzondere snacks: de Bugnugget, Bugslie koekjes en de Bugsbal. Dat zijn kleine bitterhapjes met meelwormen.

Mueslireep
Zij geloven alle drie dat de insectensnacks in de smaak vallen en over niet al te lange tijd in de supermarkten liggen. De Verenigde Nederlandse Insectenkwekers hielden ook een verkiezing van de smakelijkste insectensnack en de winnaar is: een mueslireep met meelwormen.

Voordat die overheerlijke mueslireep in de winkel ligt, wilden wij natuurlijk een voorproefje van deze nieuwe culinaire hit:

Bron: http://www.youtube.com/watch?v=nLTlRN8nWOY

Gemaakt door Ivar, Linda en Daisy*
Bron: NOS headlines

Promotiefilmpje van LNV over het eten van insecten als alternatieve voedingsbron

Insecten hebben geen energie nodig om hun lichaam op te warmen, dus zij kunnen al het voedsel dat zij eten omzetten in eiwitten. Daarom zijn insecten een goede bron van duurzame eiwitten. Wageningen Universiteit en Researchcentrum doet onderzoek naar het kweken en gebruiken van insecten. Meer informatie over dit onderzoek en over de rol die het ministerie van EL&I hierin speelt zie je in de video ‘alternatieve eiwitbronnen’.

Bron: http://youtu.be/eIDiznZoGf4

© Tekst / Fotografie Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com