De laatste tijd raak ik weer meer en meer in de ban van het vliegvissen. In de ogen van velen nog altijd de manier om weinig forel mee te vangen. Ik heb het vaker anders gezien, maar dat ter zijde. Onlangs was ik op de forel aan het vissen met een vliegenhengel. Een man, Ber, met meer dan twintig jaar vliegviservaring kwam even kijken.

Deforelvisser_vliegvissen

Hij zag dat ik mijn voorwaartse worpen goed beheerste, maar gaf mij wel nog een tip wat de vlieg betrof. Samen struinden we het water wat af. De forel was verre van Gretig. Ber die had daar een verklaring voor….. “Deze forellen zijn gedresseerd. Ze zijn een of meerdere malen gehaakt en happen dan niet meer snel. Het is de kunst om ze te verleiden.” Zelf haalde ik alles uit de kast. Dit resulteerde in twee aanbeten en twee korte runs. Op het eind wist ik toch nog een forel te landen. De kunst der verleiding werkt. Nu ben ik een beginnend vliegvisser en durf op de grotere wateren niet te licht te vissen. Naar mijn bescheiden mening is de forel op de vlieg alerter omdat hij eerder het metaal proeft en dan sneller uitspuugt. Bij het gewone vissen ligt dat anders. In mijn beleving ligt de handelingssnelheid bij het vissen met de vliegenhengel ook hoger.

Droge_vlieg_kokerjuffer

De verleiding van die dag was gewoon een droge vlieg die over het water dreef. Een forel kon de verleiding niet weerstaan en hapte toe. Meer en meer ga ik forelvijvers opzoeken waar ik eerst met de vliegenhengel kan vissen en aansluitend nog even wat voor de pot kan vangen. Ook ga ik met de vliegenhengel nog lichter vissen.

Frans van den Broek

Misschien vind je dit ook interessante artikelen:

• Vliegbinden Tips: Hoe maak je zelf een droge vlieg “de Kokerjuffer” binnen de 7,5 minuut?
• Vliegbinden Tips: Maak zelf een droge vlieg “Vers de vase” binnen de 3,5 minuut
• Vliegvissen Basis tips van Rudy van Duijnhoven
Bekijk hier nog veel meer vliegvistips