18 Rookoven kopen Tips & trucs!

18 Rookoven kopen Tips & trucs voor het roken in een rookoven. In een rookoven kun je niet alleen heerlijk forel en zalmforel roken, maar ook vele andere lekkernijen zoals kip, vlees bijvoorbeeld varkensvlees, ribben, hammen etc, schaaldieren zoals garnalen, maar ook gevogelte. Hierbij kun je denken aan eend. Bijzonder lekker en tevens ook gezond.

In dit artikel leg ik uit hoe je heel eenvoudig zelf forel kunt roken en de bijpassende rookoven kopen kunt. Ik laat het hele proces zien van de rauwe vis of het vlees tot het gerookte eindresultaat. Welke rookoven kopen is vaak een lastige keuze voor mensen. Vandaar dat ik enkele voorbeelden van rookovens laat zien die kwaliatief zeer goed zijn en waarmee je vele jaren plezier zult beleven tijdens het roken. De 18 Rookoven kopen Tips & trucs, Let’s go!

18 Rookoven kopen Tips & trucs!

Overzicht 18 Rookoven kopen Tips & trucs!

 1. Voorbereidingen voor roken in een rookoven
 2. Pekelen van de forel
 3. Klaar voor roken in een rookoven
 4. Welke rookoven kies ik?
 5. Rookproces in de rookoven
 6. Aanmaakhout
 7. Rookhout
 8. De vis laten drogen
 9. Toevoegen van rookmot
 10. Op welke temperatuur moet ik roken?
 11. Hoelang moet ik roken?
 12. Hoe herken ik of de vis gaar is?
 13. Afkoel periode na het roken
 14. Bewaren van gerookte vis, vlees en kip etc.
 15. Gerookte forel warm of koud eten?
 16. Tips voor gerookte recepten
 17. Advies om een rookoven te kopen; Neem een Multismoke!
 18. Een rookoven voorlader

Tip 1: Voorbereidingen voor roken in een rookoven

Ik ga er even vanuit dat je nu forel wilt gaan roken. Daarvoor moet je dus eerst forel gevangen hebben of je kunt forel ook kopen bij de vele visvijvers in Nederland. Bekijk hier de Google-kaart voor een visvijver in Nederland bij jou in de buurt. Deze kaart laat zien waar de visvijvers in België liggen.

Forellen kun je kopen bij de visvijverIk heb de forellen bij Forellenvijver Heioord gekocht; 16 forellen en 2 grote zalmforellen. Heerlijk verse vis!

Vervolgens ga je de forel schoon maken. Dit moet zorgvuldig gebeuren. Je verwijdert de ingewanden, maar laat de kop eraan zitten. Dit is belangrijk omdat je anders de forel niet kunt ophangen in de rookoven. Zorg ervoor dat het bloed dat in de graat zit helemaal verwijdert wordt.

Forel schoonmaken voor rookoven

<< terug naar overzicht

Tip 2: Pekelen van de forel

Vervolgens leg je de forel een nacht in zoutwater. Gebruik hiervoor een verhouding van 1 kilo zout op 10 liter water. Je kan ook iets minder zout gebruiken bijvoorbeeld 500 gram zout op 10 liter water en voegt vervolgens viskruiden en wat jeneverbes toe. Laat dit ongeveer 8 uur staan op een koele plaats, bijvoorbeeld in de kelder.

<< terug naar overzicht

Tip 3: Klaar voor roken in een rookoven

Dep de forel goed droog met een handdoek of keukenrol. Bevestig de forellen aan speciaal daarvoor bestemde rookhaken. Hiermee loop je niet het risico dat de forel omlaag valt tijdens het roken.

<< terug naar overzicht

Tip 4: Welke rookoven kopen?

Bij de keuze van een rookoven kopen kun je het beste kijken hoeveel je denkt te gaan roken. Rookovens zijn verkrijgbaar in diverse maten. Het kleinste instapmodel van Multismoke de HM 9028 L is al verkrijgbaar voor € 89,-. Een mooie ronde rookoven waar je ongeveer 4 / 5 pond vis, kip, wild, gevogelte of vlees in kunt roken (bijv.: 8 Forellen of 15 palingen). Deze rookovens, net als alle andere rookovens van Multismoke, worden zeer compleet geleverd. De levering van deze rookoven is:

 • Multismoke Rookoven HM 9028 L Galva
 • 1kg beuken-eikenhout
 • 1kg beuken-eikenmot
 • 1 temperatuurmeter
 • 4 speten voor het ophangen van de vis
 • in een kartonnen verpakking

Naast dit instapmodel zijn er nog veel meer soorten rookovens met normale aslades, brede aslades, voorladers, extra hoge rookovens voor bijvoorbeeld paling en zeer grote professionele rookovens. Check het gehele assortiment op Visgigant.nl.

Rookoven-kopen-groot-assortimentHier een greep uit het assirtiment aan rookovens, rookhout, rookmot, aanmaakhout, gasunit, etagerekken om de vis liggend te roken en rookzout in diverse smaken.

<< terug naar overzicht

Tip 5: Rookproces in de rookoven

Ik ga er vanuit dat je een keuze hebt kunnen maken in de rookoven. Dan kunnen we beginnen met het rookproces. Eerst moet er een vuur gemaakt worden in de rookoven en moet deze op gestookt worden.

<< terug naar overzicht

Tip 6: Aanmaakhout

Voor het roken in de rookoven maak je gebruik van aanmaakhout. Let erop dat deze gecertificeerd is en zo gen schadelijke stoffen bevat. Meer info over aanmaakhout kun je lezen op deze pagina.

Check de video voor aanmaakhout en waar je op moet letten bij de aankoop:

<< terug naar overzicht

Tip 7: Rookhout

Brand het vuur goed, dan kun je het rookhout toevoegen. Dit geeft een extra melange aan de vis en is ook verkrijgbaar in diverse houtsoorten. De ene is meer geschikt voor vis, de andere weer meer voor het roken van vlees. Check hier de diverse soorten rookhout.

<< terug naar overzicht

Tip 8: de vis laten drogen

Als het vuur heet genoeg is ga je de vis in de rookoven laten drogen. Je hangt de vis aan de speten in de rookoven en laat ze goed drogen. Dit doe je ongeveer gedurende 20 minuten. De vuur brand dan nog steeds flink door.

<< terug naar overzicht

Tip 9: Toevoegen van rookmot

Is de vis goed gedroogd, dan kan het rookmot worden toegevoegd. Rookmot geeft net als rookhout een speciaal aroma aan de vis of het vlees. Met het rookmot demp je het vuur, maar dooft het niet. Je zult zien de de aslade met het aanmaakhout, rookhout en de rookmot nu flink gaan roken. Dat is precies ook de bedoeling van het hele rookproces.

Bekijk hier het proces in de rookoven met rookmot en hout:

<< terug naar overzicht

Tip 10: Op welke temperatuur moet ik roken?

Om de vis te drogen kun je de temperatuur van de rookoven het beste op 80 à 90 graden houden. Probeer de temperatuur tijdens het roken, als de rookmot erbij is gedaan, altijd tussen de 60 en 80 graden te houden. Tijdens het rookproces houd je de rookoven goed gesloten en sluit je alle kleppen om de temperatuur te behouden in de oven. Zakt de temperatuur te veel, dan moet je aanmaakhout en rookhout toevoegen aan de aslade en weer zorgen dat de temperatuur weer terug komt op 60 à 80 graden.

<< terug naar overzicht

Tip 11: Hoelang moet ik roken?

Hoe lang de rooktijd is voor het roken van vis, vlees, wild, schaaldieren of gevogelte, hangt helemaal af van de grote en dikte van het te roken eten. In het geval van een forel van 300 à 400 gram is dit bijvoorbeeld ± 30 minuten. Heb je zalmforellen van 1,5 à 2 kilo, dan moeten deze langer in de rookoven hangen en roken. Na ongeveer 1 uur zullen deze ook gaar zijn en klaar om op te eten. Althans als ze zijn afgekoeld.

Kruidenmot voor de rookoven - rookmot met speciale kruidenExtra Rooktip voor bijzondere rookmot is Multismoke Kruidenmot waar diverse kruiden aan toegevoegd zijn volgens een geheim recept.

<< terug naar overzicht

Tip 12: Hoe herken ik of de vis gaar is?

Om te kijken of het rookproces in de rookoven goed verlopen is en de forel gaar is, kun je een vin er vanaf trekken en kijken of het vlees goed is door gegaard. Laat de vin eenvoudig los? Dan is hij gaar genoeg. Is de forel of zalmforel nog niet gaar genoeg, dan hang je deze gewoon nog even 10 à 15 terug in de rookoven.

<< terug naar overzicht

Tip 13: Afkoel periode

Als je klaar bent met roken neem je de vis uit de oven en laat deze goed afkoelen. Dit is erg belangrijk anders zou deze nat gaan worden.

<< terug naar overzicht

Tip 14: Bewaren van gerookte vis, vlees en kip etc.

Je kunt gerookte forel, vlees, wild, gevogelte en kip heel goed bewaren in de koelkast. Dan kan eenvoudig 2 weken goed blijven. Bewaar deze in goed ingepakte en sterke aluminiumfolie in een plastic zak. Ook is er de mogelijkheid om de gerookte forel of ander eten in te vriezen. Ingevroren zal deze wel iets natter worden, maar kwa smaak maakt het geen verschil. Net zo lekker dus!

<< terug naar overzicht

Tip 15: Gerookte forel warm of koud eten?

Dat kan allebei. Het is maar net wat je het lekkerste vindt. Je kunt de gerookte forel koud eten of even in de oven of magnetron zetten.

<< terug naar overzicht

Tip 16: Tips voor gerookte recepten

Gerookte forel kun je op diverse manieren eten en met van alles combineren. Het kan gewoon gegeten worden met bijvoorbeeld aardappelsalade of koude schotel en een frisse salade. Je kunt de gerookte forel ook verwerken in een salade of lekker op een broodje op eten met wat rouwkost. Dat is smullen! Binnenkort volgen meer recepten voor het roken. Hou de website maar in de gaten!

Broodje gerookte forel met rouwkost

<< terug naar overzicht

Tip 17: Rookoven kopen? Neem een Multismoke!

Wil je ook een rookoven kopen? Check dan het gehele assortiment rookovens en accessoires van Multismoke op Visgigant.nl. De rookovens van Multismoke zijn van zeer goede kwaliteit. Multismoke is al vele jaren de marktleider onder de rookovens. Ze zijn zeker een aanrader voor als je er langer plezier wilt beleven aan het roken. Bijna alles is op vooraad en wordt zeer snel geleverd. Bestel je vandaag voor 15:00 uur, dan heb je het morgen in huis en de verzendkosten boven de € 75,- zijn gratis!

Rookoven accessoires

Naast de rookoven kopen kun je bij Visgigant.nl ook terecht voor vele accessoires die je mogelijk nodig hebt bij het roken van vis of vlees. Zoals in bovenstaande tips heb je rookhout, rookmot en rookzout nodig om te kunnen roken. Bij de rookovens worden standaard al accessoires geleverd waaronder; rookhaken, speten, temperatuurmeter, 1kg beuken-eikenhout en 1kg beuken-eikenmot. Daarnaast zijn er nog meer handige accssoires voor het rookproces verkrijgbaar, zoals;

 1. Gasunit; In de rookovens kan namelijk ook een gasunit (standaard niet inbegrepen) worden gebruikt die op propaan of-camping gaz brandt en een gelijkmatige temperatuur in de oven geeft.
 2. Etagerooster; Wil je filets liggend roken, dan kan etagerooster handig zijn. Deze roosters zijn er voor diverse modellen verkrijgbaar en kun je in de rookoven plaatsen. Hierbij gebruik je dus geen rookhaken, maar leg je de vis of het vlees plat op het etagerooster.
 3. Rookhout, rookmot en rookzout; Ook dit kan apart worden bijbesteld in verpakkingen van bijvoorbeeld 1 kg, 5 kg en 20 kg.

<< terug naar overzicht

Tip 18: Een rookoven kopen met voorlader

De HM 8540 VL is een voorlader rookoven die heel eenvoudig in het gebruik is. Deze Multismoke Rookoven HM 8540 VL heeft namelijk een schuif aan de voorkant. Tijdens het gebruik is zo goed te zien hoever het rookproces is. Bij een ongelukje (mocht de vis of het vlees vallen) is deze gemakkelijk te verwijderen. Ook het schoonmaken van de oven is hierdoor eenvoudig. In deze oven is het goed roken van vis vlees wild en gevogelte.

Multismoke rookoven voorlader HM 8540 VL

De te roken producten zijn door het omhoogschuiven van de schuif van de voorlader rookoven direct zichtbaar. 20 tot 25 Forellen en 40 palingen afhankelijk van de grote laten zich in een keer roken. Maar ook voor een stuk spare-rib of kip is deze rookoven eenvoudig in gebruik. Bij dit type zit de temperatuurmeter bovenop. De greep (zelf monteren i.v.m. met de verpakking) zit op de schuif van de oven. Deze rookoven is 40 x 40 cm en is 85 cm hoog.

Bekijk hier een video van deze Multismoke Rookoven HM 8540 VL:

Multismoke Rookoven HM 8530 VL Galva (Voorlader)

Multismoke heeft rookovens in vele soorten en maten, voor grootverbruikers en kleinverbruikers. Is de rookoven HM 8540 VL je iets te groot, dan zou je ook voor de rookoven HM 8530 VL kunnen kiezen. Het verschil tussen deze rookoven en de HM 8530 VL is dat hij iets kleiner is. HM 8530 VL is 30 x 30 cm en is ook 85 cm hoog. Ga je deze rookoven kopen, dan kun je toch 6 / 8 pond in een keer roken. Dit komt neer op ongeveer 9 forellen of 25 à 30 palingen. Daar kun je met een gemiddeld gezin goed van eten.

Smakelijk eten en veel plezier met roken in een rookoven!

<< terug naar overzicht

Ik hoop je hiermee nuttige tips te hebben gegeven. Binnenkort volgen nog meer rook tips & trucs dus hou deze website maar in de gaten.

Wat is jouw ervaring met het roken in een rookoven of een rookoven kopen? Laat het me weten via onderstaand reactieveld!

Chantal Hermkens

groetjes

Chantal Hermkens

1 Reactie

 1. c v keeren

  ik heb zelfde 8540 een goede rook oven goed te controleren alleen de aslade vervormd snel moet na 3 jaar al weer een nieuwe kopen dat valt wat tegen geen reaktie van multismoke gehad op de klacht toch krijg multismoke van mij een 8,5

  Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *