_ Schoonmaaktips voor de Keuken

Je kent het wel; Heerlijk gegeten, maar dan die afwas. Hoe krijg ik die aangekoekte pan in hemelsnaam schoon, die nare visluchtjes weg en help mijn afzuigkap plakt aan mij vast? De oplossingen voor al je dagelijkse schoonmaak-problemen vindt hieronder in; Schoonmaaktips voor de keuken;

Aangebrande pannen: Aangebrande etensresten zijn makkelijk te verwijderen. Doe een laagje soda in de pan en vul deze met water. Zet de pan op het vuur en breng de inhoud aan de kook. Laat dit een tijdje koken en na het omspoelen is de pan weer klaar voor gebruik.Aanrechtblad: Krassen op een kunststof aanrechtblad verdwijnen, wanneer u het een poetsbeurt geeft met autopolish.Aardewerk: Nieuwe potten en pannen van aardewerk springen, wanneer ze zomaar worden verhit. Maak ze hittebestendig door de pot in een grotere pan koud water te zetten, het water langzaam aan de kook te brengen en het vervolgens weer te laten afkoelen.Aardewerk die muf ruikt: Spoel aardewerk potten die een tijdje niet zijn gebruikt en misschien wat muf ruiken, met hete, verdunde azijn. De muffe lucht verdwijnt dan. Goed naspoelen met water.Afvalbak: Als u de binnen- en buitenkant na het schoonmaken, met witte was inwrijft, blijft het vuil er niet aan plakken.Afvalemmer: Nare geurtjes in de afvalemmer kunt u reduceren door een pantykousje te vullen met kattengrit en deze onderin uw afvalemmer te doen. Dit werkt overigens ook voor de koelkast.Afvoer: Eens in de week een schep soda, opgelost in heet water houdt de afvoer schoon.
 Gooi koffiedik gerust door uw afvoer, koffie voorlkomt vet aanslag in de afvoer en verstopt niet.


Wat ook perfect werkt is Mr Muscle, vloeibare ontstopper. Je gooit de hele fles in de afvoer, 15 minuten laten inwerken (of bij hardnekkig vuil een een paar uur) en met warm water naspoelen. Verwijderd ook nare geurtjes.

Afzuigkap: Vettig vuil kunt u meestal niet met gebruikelijke middelen verwijderen. Een mengsel van vloeibaar afwasmiddel en vaatwasmachinepoeder verwijdert het vuil wel.Afzuigkapfilters (rvs): Laat de filters een uurtje weken in een bak heet water met een vaatwastablet. Afspoelen en ze zijn weer schoon.Aluminium branders: Zwart geblakerde aluminium branders van het gasfornuis worden schoon door ze een nacht in azijn te leggen. Daarna schoonmaken met een zeep/staalwolsponsje.Aluminium pannen: Als u aluminium pannen koopt (vooral degenen die gebruikt worden op de camping), eerst goed laten doorkoken met water en azijnen u voorkomtzwarte randen in de pannen.Aluminiumfolie: De glanzende kant reflecteert de warmte, de matte kant houdt de warmte vast.
Gerechten die warm moeten blijven, de glanzende kant binnen, Gerechten die koel moeten blijven de matte kant binnen.Aluminiumfolie: Als u de bakplaat, grill of onderkant van de oven bekleed met aluminiumfolie, wordt het niet vies.Aluminium en metalen: U kunt beter geen aluminiumfolie gebruiken met afdekken van voedsel op metalen onderbladen. Er kan een chemisch reactie ontstaan die het gerecht bitter maakt.Antibaklaag: Om vlekken te verwijderen kookt u een kopje water en twee eetlepels bakpoeder in de pan. Na een minuut of 15 koken spoelt u de pan en afdrogen. Daarna kunt u ze nog invetten met wat olie.Appelboor: Uit struikjes witlof kunt u met een appelboor, handig de bittere kern weghalen.Bestek: U kunt bestek dat naar vis ruikt met heet water spoelen en haal het even door een vlam. U kunt uienlucht van messen verwijderen door er wortels mee te snijden.Betonnen aanrechtblad: Om het betonnen werkblad goed te kunnen onderhouden kunt u het behandelen met een was, zodat het minder poreus en dus minder vlekgevoelig wordt. Het onderhoud vraagt dan niet veel werk meer. Wekelijks schoonmaken met een neutraal schoonmaakmiddel.Bierglazen: Bier slaat niet langer dood en houdt een stevige schuimkraag als u uw bierglazen afwast in sodawater en daarna goed naspoelt met schoon warm water.Borstels: Als u de borstels voor gebruik in zout water doet en laat drogen, blijven ze in gebruik langer goed. Om ze te reinigen kunt u water met wat ammonia gebruiken.Broodkorfjes: Broodkorfjes waar beschimmeld brood heeft gelegen een paar uur in azijnwater leggen. Daarna schoon spoelen en droogmaken.Broodzakken: Bewaar broodzakken en tijdschriftverpakkingen en gebruik ze als handschoen bij een vies karweitje. Ze zijn gemakkelijker uit te trekken dan handschoenen en kosten niets.Composiet aanrechtblad: Gepolijste stenen zijn eenvoudig te onderhouden met doek en zacht schoonmaakmiddel. Echter bij dit type steen dient men alle gemorste drank, sappen, wijn, sauzen of andere producten onmiddellijk te verwijderen. Bij de matte composietsteen mag men echter hardnekkige vlekken verwijderen met een vloeibaar schuurmiddel. Zet nooit hete pannen op het blad.Deksels: Deksels met schroefsluiting zitten soms muurvast. Draai ze even boven de gasvlam en ze laten los.

Ei: Laat u een ei vallen, zout erop strooien, even laten intrekken en u kunt het zo opscheppen met een kaasschaaf of opvegen met keukenpapier.Eierkoker: Grijze aanslag op de bodem met een teflonlaag, kunt u voorkomen door van tijd tot tijd wat water met azijn in de koker te gieten en het 1 tot 2 uur te laten staan. De aanslag lost dan op.Elektrische kookplaat: Vuile groeven in een elektrische kookplaat kunt u schoonmaken, door de plaat iets te verwarmen, er bakpoeder opstrooien en de groeven met een groen sponsje af te nemen.Email: U kunt emaille pannen die van binnen zwart zijn geworden uitkoken met soda of groene zeep. Emaille pannen waar stukjes zijn afgesprongen, kunt u beter niet meer gebruiken, het kan schadelijk zijn voor uw gezondheid.Espresso apparaat: Om kalkaanslag bij een espresso-apparaat tegen te gaan, kunt u het beste gebruik maken van gekookt water.Etiketten en stickers: Vaak zijn etiketten of stickers erg lastig weg te krijgen. Blaas met een haarföhn even op de sticker, door de warmte laat de lijmlaag los en kunt u het er voorzichtig aftrekken, de lijmlaag gaat dan ook mee. Gebruik lampolie om de laatste lijmrestjes weg te halen.Flestrechter: Knip de bodem uit een plastic fles en u heeft een goede trechter voor vuile vloeistoffen.Fluitketel: Uw fluitketel schoonmaken gaat geweldig met een bruistablet voor kunstgebit. Vul de fluitketel voor ruim de helft met water en gooi er een tablet in. Paar minuten doorkoken en goed naspoelen.Fonduevorken: Als u na het eten de vorken in een spons steekt, waarop u een scheutje vloeibare zeep giet, weken de aangebakken restjes vanzelf los.Frituurpan: De frituurpan leegmaken, dan vullen met water tot het niveau van frituurvet. U kunt ook het mandje er gelijk in doen. Een vaatwastablet erin doen en op ( lage) temperatuur laten komen, 10 minuutjes zachtjes laten pruttelen, dan de stekker uit het stopcontact en nog een poosje laten staan. 
Daarna schoon borstelen en goed naspoelen.
De hand grepen van de frituurpan schoonmaken, gaat het best met warm water waarin u een schepje soda hebt opgelost.Frituurolie opschonen: Na het frituren zitten er vaak stukjes voedsel in uw frituurvet/olie. Als u het wit van een ei in de nog hete frituurolie doet dan trekt het alle stukjes aan. Verwijder met een grote lepel het gestolde eiwit en de olie is weer schoon.
Als u voor een recept alleen een eigeel nodig hebt, kunt u het eiwit invriezen en de volgende keer na het frituren uw olie ermee zuiveren.Fruitvliegjes: Giet wat azijn in het overloopje van uw wasbak en in het afvoerputje. Daarin staat altijd water wat een ideale voedingsbron voor de fruitvliegjes is.Gasbranders of -gaspitten: Als u aangekoekte,en ingebrande gaspitten een half uurtje in de cola legt, dan kunt u met een zeepsponsje heel gemakkelijk het vuil en de ingebrande plekjes eraf krijgen.Gasfornuis: Als u de gasfornuis goed schoon heeft gemaak, wrijf het eens in met autowas, u zult zien dat latere vlekken er zo vanaf gaan, wel na paar weken de autowas herhalen.Gas op glas: U kunt de plaat een tijdje te laten weken met wat warme azijn of citroen en dan met een sopje afnemen en met een microvezeldoekje nawrijven.Gaspitten: Aangekoekte gasfornuispitten kunt u gemakkelijk schoon maken,door ze een nacht in een bruistablet kunstgebitreiniger te laten weken. Alleen het stalen gedeelte, emaille kunt u beter gewoon met groene zeep doen.Geur in vaatwasser: Vervelende geurtjes in de vaatwasmachine verdwijnen als u af en toe het binnenste besprenkelt met azijn.Geur in koelkast: Een half kopje azijn in de koelkast absobeert ongewenste geurtjes.Geurverdrijver: Laat een pan met water en een scheut azijn pruttelen als u vis of pannekoeken heeft gebakken. Het verdrijft onaangename bakluchtjes.Glas: Voorkomt dat het glas springt bij het inschenken van hete dranken, door er een vochtige doek omheen te doen. Een zilveren lepel in het glas, vioorkomt ook springen.Glasaanslag: Als u glazen met een lichte aanslag met een schijfje citroen afwrijft, worden ze weer helder. U kunt dit ook met spiegels doen.Glasscherven: Maak een flinke bol van broodkruim en dep daarmee de stukjes glas om te voorkomendat u zich snijdt.Glazen stoppen: Druppel bij vastzittende glazen stoppen wat olie langs de rand van de pot of fles. Op deze manier laten de stoppen makkelijk los.Graniet: Het enige middel dat echt goed werkt is groene zeep en maakt het tevens minder poreus.Gootsteen: Komt er een vies luchtje uit de gootsteen, gooi er dan heet water in, waar een paar lepels soda in is opgelost.Hoorn: Bestek van hoorn mag niet in heet water gewassen worden, want dan zet het hoorn uit en bij het snel drogen springen. Het beste is lauwwarm water en wrijf het goed droog.Houten aanrechtblad: Een houten werkblad kan u het beste dagelijks met een vochtige doek schoonmaken. Vlekken en vuil gelijk verwijderen. Hardnekkige vetvlekken kunt u verwijderen door het blad lichtjes op te schuren. Zet nooit een warme pan rechtstreeks op een houten blad. Er kunnen onherstelbare beschadigen ontstaan.Houten snijplank: Maak houten plank eerst vochtig, voor u sterk ruikende kruiden of uien gaat snijden. Dan neemt het hout de geur niet zo snel aan.

Houten vloer: Een houten vloer is het beste schoon te maken met een stofzuiger, zand en vuil kan gaan schuren over uw vloer en krassen veroorzaken. Vlekken kunt u goed verwijderen met een sopje van een beetje groene zeep , het geeft ook iets bescherming. Denk er bij onderhoud aan, dat u uw vloer niet te nat maakt. Dit kan er namelijk voor zorgen dat het hout uitzet of zwelt. Wring dus uw dweil of doek voor gebruik eerst even goed uit.Kaasschaaf: een kaasschaaf kan ook gebruikt worden om komkommers, wortel, cougettes te schillen of om wortels, komkommers ed in plakjes te snijden
De kaasschaaf is ook handig om plakjes boter af te schaven voor op bv een ovenschotel.Keramische kookplaat: U kunt de kookplaat normaal schoon maken en daarna met een schone doek met daarop spoelglansmiddel voor de afwasmachine of azijn en de plaat glanst weer. Aangebrand vuil kunt u verwijderen met een glas verfkrabber.Keukenkastjes: Bovenop de keukenkastjes kunt u papier of een krant leggen, dan wordt het niet vet.
 Kookplaten: Vlekken op kookplaten verdwijnen als u er zout opstrooit en ze stevig afborstelt met een natgemaakte borstel. Spoel de plaat daarna met water en droog hem goed. Ze worden ook weer schoon door te boenen met ronddraaiende bewegingen met verfrommelde aluminiumfolie.Koelkast: De koelkast kunt u van binnen en buiten reinigen met warm water en soda.
Daarna kunt u de koelkast aan de buitenkant ook in de autowas zetten, de vlekken zijn dan gemakkelijk te verwijderen.Koelkast luchtjes: Nare luchtjes in de koelkast raakt u kwijt, door ergens in de koelkast een kopje soda te plaatsen. Wel na een paar maanden verversen.Koffie/thee aanslag thermoskan: Aanslag maakt u makkelijk schoon, met een eetlepel soda in uw thermoskan, heet water erover, en een uurtje of nacht laten staan. Misschien nog even met de afwasborstel erdoor bij flinke aanslag, maar meestal hoeft het niet. Even omspoelen… klaarKookboek: Als u een kookbook met slappe kaft in een broek- of rokkenhanger klemt, kunt u het aan een keukenkastje hangen Dan heeft u het recept goed in beeld.
Steek gekleurde paperclips op bladzijden van uw favoriete snel gerecht
Handig als u haast heeft.Koperen bodems: Koperen bodems van potten en pannen worden schoon als u ze áu bain-marie’ een paar uur laat weken in soda water.Koperen pannen: Overigens kunt u koperen pannen ook laten glimmen met de antikalkmiddelen, dat met een doekje moet worden opgesmeerd en direct daarop weer moet worden afgewreven. De voordeligste heeft hetzelfde effect.Kranen: Een kraan is gemakkelijk schoon te maken met een tandenborstel. Maak de kraan eerst schoon met een warm sopje. Neem de kraan daarna af met een doek met azijn.Kristallen glazen: Uw kristal en kristallen glazen geeft u nog meer glans door het af te wassen in handwarm sodawater. Wel even naspoelen.Kunststof: Vergeeld kunststof (b.v. koffiezetapparaat of waterkoker) kunt u insmeren met citroensap, laat dit even intrekken en maak vervolgens schoon met water en azijn.Kurken: U maakt harde kurken zacht door ze te verhitten of te koken in zout water,kookt u ze, dan verdwijnt ook de geur die oude kurken vaak hebben. Druppel bij vastzittende kurken wat olie langs de rand van de fles of pot.Magnetron: De magnetron maakt u gemakkelijk schoon, door een kom met warm water en wat citroensap of azijn, zet de magnetron op vol vermogen en laat het vijf minuten koken. Laat het afkoelen in de magnetron. Het hete stoom, zorgt ervoor dat het vuil losweekt. De citroen geeft tevens een frisse geur aan de magnetron.Ontbijtplateau: Als u alle zoete broodbeleg op een klein dienblaadje in de kast zet, pakt u het in 1 keer en het is ook zo weer terug gezet.Ontdooien: Ontdooi ingevroren etenswaren in de koelkast en niet in de magnetron. De kou die vrij komt wordt gebruikt voor de koeling. Hierdoor verbruikt de koelkast minder energie.Oven: U kunt de oven reinigen door het op 200o voor te verwarmen en zet deze daarna uit. Zet onderin een pan me kokend water en met een klein beetje ammonia. Sluit de oven en laat dit en paar uur staan. Het vuil zal losweken en de oven is gemakkelijker schoon te maken.
Als u aluminiumfolie op de bodem legt en er lekt iets, hoeft u alleen nieuwe folie in de oven te doen.Pannen: Een aangekoekte pan krijgt u schoon door er water met een handvol soda in te koken. Doe dat ongeveer 10 minuten en laat de pan een nacht weken. Het vuil laat meteen los als u de pan uitspoelt en afwast.Pizza knippen: Een pizza knipt u met een huishoudschaar gemakkelijker in punten, dan met zo’n pizza rolletje.Porselein: Als u het nieuw porseliein voor gebruik twee uur in koud water legt, wordt het sterker in gebruik. Was kostbaar porselein af met lauw water zonder zeep. U kunt bruin gewordenporselein enige uren in warm sodawater leggen Spoel het goed af. Leg porselein met een goudrandje nooit in sodawater!Roosters: De roosters van de afzuigkap kunt u in heet water met soda laten weken, dan borstelen en naspoelen.Roestvrijstaal: Wilt u roestvrijstaal laten glimmen, doe een paar druppels olie op een doekje en wrijf het hiermee op.
Babydoekjes zijn ook goed voor uw rvs apparaten, vooral de afzuigkap, het vuil vliegt er vanaf
Bij een gebruik van een roestvrijstalen keuken krijgt u altijd krassen.
Het dagelijks onderhoud doet u het beste met water en ontvettende zeep. .
Houd roestvrijstaal kalkvrij met azijn, niet met de normale kalkwerende producten, want deze tasten het aan.Rubberstrips: Wrijf rubberstrips van koelkast en diepvriezer geregeld in met talkpoeder, ze blijven dan langer goed. Als u een brandend zaklamp in de ijskast legt en u doet de deur dicht, kunt u controleren of de rubbers nog goed sluiten. Ziet u geen lichtspleetje dan sluit het nog prima.Rijdende keukenstoel: Als u een rijdend bureaustoeltje aanschaft van kunststof (gemakkelijk schoon te maken) dat in hoogte verstalbaar is, heeft u een handige hulp voor werk wat u zittend kan doen.Snijplank: Zelfs al wast u de snijplank zorgvuldig, dan blijven er nog altijd sporen achter. Wrijf ze met een schil in van een citroen, zo worden ze schoon tot in de krassen die door messen zijn gemaakt.Tegen overkoken: Een klontje boter bij het water voorkomt dat de aardappelen. rijst en macroni overkoken.Thee aanslag: Aanslag van thee in een theepot of thermoskan kunt u snel verwijderen, door met een doekje of hand zout op de plek wrijven en de thee-aanslag is weg.Thermosfles/kan: Uw thermoskan wordt weer helemaal schoon, als u 1 eetlepel soda erin doet en de rest opvult met kokend water. Ongeveer een uur laten staan en dan eventueel met de vaatborstel erdoor. Wel nog even goed met heet water naspoelen.Tosti: Heeft u geen tosti apparaat, leg dan de boterham tussen 2 blaadjes aluminiumfolie en zet er een heet strijkijzer op, omdraaien een ook aan de andere kant, In een wip heeft u een lekkere warme tosti.Tosti ijzer: Aangekoekt kaas kunt u verwijderen door er een natte keukenpapier tussen te doen tijdens het afkoelen. De keukenpapier zorgt dat de kaas resten los komen te zitten en kunt u het zo afnemen.Vergeeld koffieapparaat: De gelige kleur kunt u verwijderen, door het apparaat met citroensap in te smeren, laat dit even intrekken en maak de koffieapparaat vervolgens schoon met water en azijn.Vaat: Een scheutje azijn in het spoelwater van de vaat zorgt voor meer glans.Vaatwasser: Als u de afwasmachine wilt ontkalken, laat de vaatwasser leeg een normaal programma draaien met een kopje azijn in de machine.
Vergeet bij het schoonmaken de deurrubbers niet. U kunt ze goed schoon te krijgen met een sopje van afwasmiddel. Na het schoonmaken de rubbers inwrijven met een talkpoeder, waardoor de levensduur verlengt wordt. In plaats van duur glansspoelmiddel kunt u ook azijn of citroenzuur gebruiken.
Als u iedere week het rooster onder in uw vaatwasser eruit haalt en schoonmaakt, krijg u geen vieze luchtjes.

Vet: Vet, olie en boter spatten minder in de koekenpan als u er voor het verhitten een klein beetje zout in de pan strooit.Vettige flessen: Als u alle kleverige flessen in een koelkast- of lunchbox zet, is die vlugger schoon dan een kastplank.Vette voegen: Om de voegen te reinigen, kunt u op een halvolle emmer warm water, een half kop soda en een vol kopje schoonmaakazijn doen en het daarmee behandelen en de voegen worden weer wit.Vieze pannen: Zeer vieze pannen worden schoon als u er water met azijn, zure melk of aardappelschillen in kookt.Vislucht: Met een paar druppels citroensap of met een citroenschil wordt de vislucht uit de pan verwijderd. Heeft u vis schoongemaakt, wrijf dan uw handen in met citroen of tomatensap om de lucht te verwijderen.Vliegenpitjes: Vliegenpitjes kunt u gemakkelijk verwijderen door wat koude thee op een doek te doen en wegwrijven.Vrieskist: Als u na het schoonmaken de wanden dun insmeert met glycerine, dan laat met de volgende schoonmaakbeurt, de ijslaag gemakkelijk los.Vieze vaatdoek: Vieze vaatdoeken kunt u een nacht in de bleek met kokend water zetten. Hetzelfde doet u met afwasborstels en schuursponzen. Op deze manier doodt het vele bacterieën.Waterkoker: Uw waterkoker ontkalken doet u door er 3 dl azijn in te gieten en dit aan de kook te brengen. Daarna goed naspoelen. U kunt ook een tablet gebruiken die worden gebruikt om een kunstgebit te reinigen. Paar minuten koken en de kalk verdwijnt.
Een andere manier is om te ontkalken met water met citroenzuur. Dit aan de kook brengen, een tijdje te laten staan en daarna goed na spoelen.Water onderin de koelkast: U kunt even nakijken of het gaatje in uw koelkast (er is zo’n gaatje boven de groentelades tegen de rug van je koelkast) niet verstopt is. Prik er bijv. met een satestokje of ander voorwerp door heen. Er zou wat vuil in dat gaatje kunnen zitten.IJsblokjes: Om te voorkomen dat de bakjes voor uw ijsblokjes vastvriezen in het diepvriesvak, kunt u er een stukje aluminiumfolie onder leggen.Ijzeren pannen: Door roestgevaar mogen ze niet met water gewassen worden. Wrijf ze schoon met zout en papier en vet ze daarna in met enkele druppels olie.Zoutstrooier: Als u een paar rijstkorrels in uw zoutstrooier doet, wordt het zout niet meer vochtig.

Ik wens jullie veel plezier met schoonmaken!

Bron: http://www.schoonmaak-tips.com

Chantal Hermkens / Webmaster deforelvisser.nl
Geplaatst op: 20 augustus 2010 @ 12:51.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *