Vistips; Passief vissen op forel kan ook genieten zijn!

Dat je niet actief hoeft te vissen en toch kunt genieten van de dag, blijkt wel uit deze foto’s die ik op 28 juli maakte aan vijver 3 en 6 bij Forellenvijver Heioord. Lekker lui onderuit in de stoel aan het water. Zo kun je ook vissen op forel!

Hieronder geef ik nog wat Tips & Trucs voor het passief vissen op forel in de hete zomer, speciaal voor de genietende passieve vissers onder ons, die zonder al te veel inspanning, toch forellen willen vangen.

Hoe kun je het beste passief vissen op forel in de zomer?

Als je passief wil vissen op forel, kun je zowel met als zonder dobber vissen.
Ik ga in deze tips even uit van het vissen met een dobber.
Je kunt zowel met powerbait als met levend aas vissen. Beide komen aan bod.

Vis je met powerbait? Hou er dan rekening mee dat deze, als je hem stil laat liggen, naar boven zal drijven. Powerbait dat stil op de oppervlakte ligt, zal een forel niet snel nemen, want de powerbait zal tegen je dobber aan gaan liggen. Powerbait moet aantrekkelijk zijn voor de forel als aas en werkt het beste als het verleidelijk draait.

Vooral in de zomer heeft de forel de neiging om het deeg snel uit te spugen. Je mag niet al te lang wachten met aanslaan als je beet hebt. Aangezien we passief willen vissen is dat dus niet zo’n goede optie.

Je kunt wel met powerbait op de bodem vissen, maar dan moet je een klein splitlloodje/knijploodje op een 10, 20 of 30cm boven de haak bevestigen. Het loodje zakt langzaam naar de bodem en het deeg drijft dan op 10, 20 of 30 cm boven de bodem. Dit is vaak de perfecte plaats om de forel te vangen in de zomer. Als het water warmer wordt zoekt hij namelijk de koelere, dus diepere waterlaag op.

Forelvissen met levend aas
Om echt passief te vissen kun je echter beter levend aas gebruiken. De keuze hierin is groot.
Je kunt het proberen met meelwormen, morio’s, wasmotlarven, maden, pieren en nog veel meer.
Het voordeel van de maden en pieren is, dat ze nog bewegen als je ze aan de haak bevestigt. Dit kan heel verleidelijk zijn voor de forel. Een combinatie van een meelworm, die je helemaal over de haak schuift, en 2 maden, die dan nog wat bewegen, is ook een super aasje. Probeer ook eens een combinatie van een wasmotlarf en een morio, waar je de kop vanaf knipt. Of een morio en een meelworm.

Controleer geregeld het aas
Okay, je wil passief vissen! Maar dan moet je toch geregeld even het aas controleren. Als er stukken vanaf gebeten zijn, zonder dat je het in de gaten hebt gehad, dan zal een andere forel dat aas niet meer willen. En dan vang je dus ook niks.
De forel heeft uiteraard het liefst een vers hapje.

Wissel het aas geregeld af
Vervang het aas geregeld door vers aas en wissel de diverse levende aassoorten af. Dan zul je meer vangen. Probeer verschillende soorten levend aas en maak combinaties. Als je eenmaal iets gevonden hebt waarop je beet hebt gekregen, dan kun je daar mee verder vissen. Vang je even niks, neem dan weer eens een ander aasje.
De forel is een roofvis. Deze roofvis raakt snel verveelt als hij iedere keer hetzelfde aasje voor zijn neus ziet.

Op welke diepte moet ik vissen?
In de zomer zie je vaak de forellen boven op de oppervlakte van het water zwemmen, met hun vinnen boven het water. Deze forellen zijn vaak moeilijk te vangen en kun je als passief visser ook niet vangen. Het is echter ook beter om de forellen te vangen die dieper zitten. Deze azen beter en zijn dus makkelijker te vangen.

Probeer het eerst vlak boven de bodem. Vang je niks, verschuif dan de dobber en probeer het eens iets hoger. Ook dit moet je blijven uitproberen, want het kan zo zijn dat ze halverwege een vissessie opeens op een andere diepte zitten. Door dit uit te proberen kun je ook met passief vissen op zoek gaan naar de forel en hem hopelijk ook vangen.

Welke plaats aan de vijver kies ik om passief te vissen?
Als passief visser wil je waarschijnlijk het liefste van de zon genieten en kies je dus een plaats in de zon uit. De meeste kans om forellen te vangen is echter in schaduwrijke plekken in de vijver. Met name in de middaguren, zoeken de forellen graag de koudste plekjes op.

Een andere goede plek aan de vijver is waar de zuurstofpomp ligt. Kijk wel uit dat je er niet ingooit! Veel vijvers hebben ook een doorstroming of inlaat van kouder water. Ook daar zal de forel zich graag ophouden. Dit zijn meestal altijd de beste plekken aan de vijver en vaste vissers weten deze altijd te zitten, maar zullen deze graag als eerste inpikken, natuurlijk.

Het materiaal voor passief vissen op forel

Net als bij het actief vissen op forel, is het belangrijk om licht materiaal te nemen. Zorg dat de hoofdlijn en onderlijn maximaal respectievelijk 0.18″ en 0.16″ zijn. Als er alleen maar normale forellen, lichter dan een kilo worden uitgezet, mag je ook nog lichter vissen.

Hetzelfde geldt voor de dobber, maximaal 3 gram en bijpassend lood of glasgewicht.
Als de forel in het aas bijt en teveel weerstand voelt op de lijn, dan zal hij niet snel doorbijten. Daarom is het belangrijk om zo licht mogelijk te vissen en de lijn op de molen vrij te geven. Je ziet vanzelf als de dobber beweegt en je kan dan op het juiste moment de lijn strak trekken en aanslaan.

Ik zie de dobber heel lichtjes bewegen, maar bijt niet door.
Soms heb je wel eens dat je de dobber iedere keer heel lichtjes ziet bewegen, maar de vis helaas niet door bijt. Dat komt vaker voor als je maden gebruikt. Naar alle waarschijnlijkheid is het dan een voorntje of baarsje die aan het aas zit te knabbelen. Duurt het te lang, dan kun je maar beter inhalen. Je wil uiteraard forellen vangen en geen kleine visjes.

En daarna natuurlijk nog even gezellig op het terras nagenieten …

Ik hoop dat ik jou hiermee weer wat nuttige tips heb kunnen geven en wens je heel veel visplezier en vooral ook genot aan de vijver toe!


Chantal Hermkens

Lees hier het vangstverslag bij ‘t Groenewoud in Cothen, waar we de meeste forellen passief hebben gevangen op een combinatie van een wasmotlarf en een afgeknipte morio:
Forellen op drift bij ‘t Groenewoud >>

Lees hier alles over de Favoriete aassoorten voor het forelvissen:
Favoriete aassoorten forelvissen >>
Lees nog meer onder “Forelvang Tips” >>
Wil je tips & trucs over vliegvissen op forel? >>

Veel succes!

Tot ziens bij:

Forellenvijver Heioord
Rutjensstraat 6
6015 RE Neeritter kaart >>
Tel.: +31 (0)475-566609
Internet: www.heioord.com
Email: info@heioord.com

Visparadijs in een prachtige natuur!

© Tekst / Fotografie: Frans van den Broek Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com
Geplaatst op: 22 augustus 2014 @ 16:28

Vindt je dit een leuk vangstverslag en ben je ook van plan om Forellenvijver Heioord te gaan bezoeken?
Klik dan op de ‘vind ik leuk’ knop hieronder en laat een reactie achter in onderstaand reactieveld
of deel het met je vrienden via de ‘f’ knop hieronder.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *