Vissen op forel – de verschillende technieken

Verschillende technieken:

Dobbervissen

De meest gebruikte techniek op forellenvisvijvers is het vissen met de dobber.
Hier zijn verschillende technieken mogelijk:

Statisch vissen:

De gemakkelijkste (soms noodzakelijke) manier van vissen met een dobber is het statisch (stilliggend) vissen. Doe wat aas aan de haak (meelworm.maden), zoek een diepte waar je denkt dat de vis zich ophoudt (kijk vooral naar andere vissers die vangen) en plaats je dobber zonder anderen te hinderen. Gooi niet lukraak in het wilde weg want iedereen heeft betaalt om te vissen. Als de dobber beweging vertoond ga dan niet als een gek aanslaan want de gevorderde vissers weten dat je allereerst contact met de vis moet zoeken.

Hengelaars die met een vaste stok (hengel) vissen:

Voel in tegengestelde richting van de vis of deze het aas echt in de bek heeft. Is dit het geval dan kunt u rustig aanslaan.

Voor de hengelaars die met een spin (werp) hengel vissen:

Trek de lijn strak naar de vis toe, maar met het laatste eindje wachten en kijken naar de lijn. Als de vis de lijn strak heeft getrokken en de top gaat mee dan met een haal (niet aanslaan dus !!!) de vis haken.

Slepend met de dobber vissen:

Forel is een roofvis die reageert op prikkels in zijn/haar omgeving. Door je aas te bewegen door het water reageert de forel door er naar te happen. Omdat in de regel de forellen in scholen zwemmen krijg je het fenomeen voedselnijd. De forel wil zijn soortgenoten voor zijn en zal zo snel mogelijk proberen het aas te verorberen. Ook hier geldt te kijken naar vangende medevissers. Hoe diep te vissen en met welk aas.
Bij een beet toe geven dat wil zeggen de hengel naar de vis toe bewegen en de lijn volgen, strak laten trekken en halen.

Drijvend vissen met de dobber:

De weinige vliegvissers die u aan de vijvers treft vissen in het voorjaar zomer en najaar wel eens met drijvende vliegen. Als u ziet dat de vis hoog aast zal deze in de regel ook gauw wat van het oppervlak pakken. Sommige kleuren powerbait drijven en met lichte haken drijft alle deeg die in de potjes te koop zijn. Hoog slepend wel tergend langzaam zijn ook dan de forellen te verleiden te happen op uw aas. Meelwormen en dan vooral de morio’s (grote klasse) drijven. De haak gestoken in het bovenste gedeelte van de worm zorgt ervoor dat deze draait tijdens het slepen. Ook hier geldt, als de vis interesse heeft blijven bewegen met aas tot de vis het aas echt mee neemt, de lijn volgen en halen !!!! .

TIP:

Als dobber kun je een stabilo, buldo of gewone dobber gebruiken. Een favoriet is de Engelse pen, op de matchhengel.

© Alfons de Meijer / Redactie deforelvisser.com
Geplaatst op: 22 mei 2011 @ 06:04

6 Reacties

  • Chantal Hermkens

   Beste Ben,
   Met kaas kan. Met brood is niet zo handig.
   De meest gebruikte en tevens beste aassoorten zijn; forellendeeg, wasmotten, meelwormen, maden en regenwormen. Bij forellendeeg of powerbait is de vorm belangrijk. Deze moet verleidelijk door het water draaien, aangezien de forel een roofvis is. Vandaar ook dat powerbait vaak in de vorm van een lepeltje, druppel, schroefje, laarsje of eendevoetje wordt gemaakt.

   Wil je weten wat de beste aassoorten voor het vissen op forel zijn, dan zou ik je willen adviseren om deze rubriek eens te bekijken: Favoriete aassoorten forelvissen: http://deforelvisser.com/forelvistips-tips-voor-het-forelvissen/favoriet-forelvis-aassoorten-forelaas-en-aas-voor-forelvissen/

   Veel succes en visplezier!
   groetjes, Chantal Hermkens
   Webmaster Deforelvisser

   Antwoord
 1. ronnie de waal

  ik heb gemerkt dat er verschillende mogelijkheden zijn om op forel te vissen met dobber op verschillende diepten of op de grond . zonder dobber met schuiflood op de grond of met bijzondere dobbers of verschillende gram gewichten glazen buisjes en dobbers die ook nog eens onder water zitten boven je lood met eventueel dobber als beet registratie. kan je al deze verschillende technieken om op verschillende diepten te vissen en verschillende methoden . op illustratie laten zien???? de manier van aas aanbieding /haak grootte is ook erg verschillend van een 4 tot 2.0 helemaal vol met powerbeet bolletje of met 5 of 6 meelwormen. soms werkt er niets. bijten erg voorzichtig of laten snel los zonder dat ik de lijn al vastzet. vis met 0.19 mm haakje 6 gamakatsu rood dun en soepel. hoe bepaal je op welke diepte ze azen. de ene vangt er 8 op de grond de andere 5 slepend met power beet en 0,12 dikte lijn en drijvend p verschillende diepten 0.60m tot 1,2 meter enkele keer beet maar snel loslaten . Advies?????

  ;

  Antwoord
 2. GSnelders

  Ik heb mij dat boek geprobeerd te download maar dat gaat nieten ik ben wel ge introduceerde wat moet ik doen .

  Antwoord
  • Chantal Hermkens

   Beste G Snelders, Ik zie dat je je emailadres niet bevestigd hebt. Daarom kun je het ebook ook niet downloaden. Check daarom even je spambox. Het zou kunnen dat de email met de download voor het boek per ongeluk daarin terecht is gekomen. Ik hoop dat het zo lukt! Laat het me maar even weten.
   Groetjes,
   Chantal Hermkens – Deforelvisser

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *