Vissen op forel beginnerstips: Welk materiaal heb ik nodig?

thumb

Gratis e-book: “29 Forelvissen Tips voor het Voorjaar!”
MEER forellen vangen tijdens het vissen op forel in het VOORJAAR? Voorjaar; De mooiste tijd van het jaar om eruit te gaan en te genieten van de natuur. Tevens is het de mooiste tijd van het jaar om te gaan forelvissen. Daarom heb ik speciaal voor jou een e-book geschreven met 29 FORELVISSEN TIPS om meer Succes te hebben tijdens het vissen op forel in het VOORJAAR en er ook meer plezier aan te beleven … DOWNLOAD het Gatis E-book METEEN →

 

<< Deel 1

In deel 1 hebben we uitgelegd hoe het in z’n werk gaat als je nog nooit gevist hebt op forel en je het voor de eerste keer wil gaan proberen en je huurt een hengel aan de vijver.
In dit deel gaan we verder in op optie 2: Zelf een hengel en toebehoren kopen. Wat heb ik allemaal nodig? Hoe monteer ik de dobber, wartel, onderlijn etc.?

Het beste is om dus eerst een hengel en toebehoren te huren, zodat je kennis kan maken met het materiaal en het vissen op forel. Ik ga ervanuit dat je dit al eens geprobeert hebt en dat het zo goed bevallen is, dat je het materiaal nu zelf wil gaan kopen. Goed idee, maar wat heb ik dan precies nodig?

De hengel

Voor het vissen met dobber op forel en zalmforel wordt meestal een spin- of werphengel gebruikt van + 2,10 tot 2,70 meter met een lichte spinmolen.
Er zijn heel veel merken en types op de markt verkrijgbaar in alle prijsklasses.
In een volgend deel ga ik jullie diverse mogelijkheden geven met prijzen en alle ins en outs over deze hengels. Binnenkort meer …
Voor nu zou ik zeggen: “Check de Online Viswinkel Visgigant.nl voor een ruime keuze aan hengelsport-artikelen voor het forelvissen.

Gebruik een hoofdlijn tussen de 0,18 en 0,25mm, al naar gelang de groote van de forel die in de vijver zit. Voor hele grote forellen of zalmen kun je zelfs een 0,28 mm hoofdlijn nemen.

Uitleg hengelonderdelen:


Hier nog even ter ondersteuning de hengelonderdelen

De dobber en het schuiflood

Voor de dobber wordt meestal een 3 à 4 grams dobber gebruikt met bijbehorend schuifloodje.

Er zijn verschillende types dobbers. Zo heb je dobbers waar de lijn centraal aan de bovenkant door de dobber wordt gevoerd en er dan weer aan de zijkant uit komt. Hierbij wordt de lijn onderaan vast gezet met 2 plastic buisjes.
Er zijn ook dobbers waar aan de bovenkant en aan de onderkant een klein oogje zit waar je de lijn doorheen voert. Deze zet je dan vast met een plastic ringetje aan de onderkant of het midden van de dobber.

Zie zie je hoe de lijn door de verschillende dobbers wordt gevoerd::

De wartel

Met een warteltje kun je de onderlijn aan de hoofdlijn vast maken. Als de lijn breekt is dit meestal de onderlijn. Deze kun je dan heel gemakkelijk vervangen door een nieuwe onderlijn te haken in het ‘veiliheidsspeldje’ van de wartel.

Het knopen van de wartel

Met Er is een heel eenvoudige manier om de wartel aan de lijn te knopen, zonder eindeloos knopen;
Tip: Vouw de lijn dubbel, zodat ze ± 10 cm overlapt. Leg hierin een knoop. Haal de lus door het oogje van de wartel en haal vervolgens de wartel door de lus.

De onderlijn

Zorg dat de onderlijn altijd dunner is dan de hoofdlijn! Dit heeft als voordeel dat als je een forel vangt en deze door de lijn knept, het meestal alleen de onderlijn is die kapot gaat en niet de hoofdlijn met de hele montage. De onderlijn is dan weer gemakkelijk te vervangen.

Gebruik voor de onderlijn een dikte van 0,16 à 0,18 mm met een haak nr. 8.
Voor de lengte zou ik als beginner een tussen de 60 en 80 cm lange onderlijn nemen.
Ze zitten meestal met 10 stuks verpakt. Zorg dat je er genoeg hebt, want als er iets kapot gaat, dan is het meestal de onderlijn.

De hengel ‘optuigen’

Haal eerst de hoofdlijn door de ogen van de hengel (klepje open):

  1. Haal de hoofdlijn vervolgens door het bovenste oogje van de dobber
  2. Haal de hoofdlijn door het bijbehorende ringetje, zet vast en voer de lijn vervolgens door het onderste oogje
  3. Plaats nu een stuitje of een heel klein knijploodje
  4. Schuif nu het schuiflood over de hoofdlijn
  5. Knoop vervolgens de wartel aan de onderlijn vast
  6. Bevestig nu de onderlijn aan het warteltje
  7. Ter bescherming van de lijn en wartel kun je nog een extra stuitje plaatsen tussen het schuiflood en de wartel

En klaar is Kees!


Hier zie je een voorbeeld van de montage in het water.

De stuitjes zijn hele kleine plastic stoppertjes die de dobber en eventueel wartel beschermen als het schuiflood op en neer beweegd.

Het aas op de haak zetten

Nu het aas op de haak zetten en je kunt beginnen.
In deel 1 hebben we al uitleg gegeven over hoe je dit het beste kunt doen >>
In dit artikel kun je nog meer lezen over hoe het ass te bevestigen >>

Materiaal voor forelvissen

VisGigant - Dè online viswinkel voor hengelsportartikelen, levend aas en voederdieren - Snelle levering - Gratis verzendingHengelsportartikelen voor het forelvissen kun je tegenwoordig eenvoudig en veilig online kopen bijvoorbeeld bij Visgigant.nl. Bestel je daar voor 12:00 uur, dan heb je het (mits het voorradig is) de volgende dag al in huis. In deze Online viswinkel heb je een ruime keuze aan foreldobbers, haken, hengels, hakenstekers, werpgewichten, levend aas, powerbait, lijnen en zelfs een mooie vistas of viskoffer. Check de categorie forelvissen voor het juiste materiaal.

Wat moet ik doen met de gevangen forel?

Allereerst moet je deze schoonmaken.
Over het schoonmaken en ook het fileren van de forel hebben we een hele uitgebreidde rubriek op onze website geplaatst.
Lees hier meer over het schoonmaken en fileren van forel >>

Vervolgens wil je hem natuurlijk lekker op eten. Er zijn vele manieren waarop je de forel kan bereiden zoals; op de barbeque, gekookt, gerookt, gestoomd, maar je kunt de forel ook als voorgerecht, als soep of als toetje klaar maken. Er is dus heel veel mogelijk met de forel en de zalmforel.
Bekijk hier ons receptenboek voor de lekkerste recepten >>
Bekijk hier 3 heerlijke forelrecepten voor op de barbecue >>

Roken van forel of andere vis in een rookoven

Wat je ook kunt doen is de gevangen vis roken in een rookoven. Erg lekker en gezond. Het gemakkelijkste gaat dat met een tafelmodel rookoven. Dan heb je de forel binnen een half uurtje op tafel. Kijk hier voor de 3 verschillende maten tafelmodellen. Bij deze tafelmodellen worden spiritus-branders geleverd en een maatflesje. Als de spiritus is opgebrand, is je vis klaar om op te eten. Ja, zo eenvoudig gaat dat. En iedereen kan zo een forel roken.

Een andere optie is dat je de forel rookt in een rookoven. Dat vergt iets meer tijd, maar is tevens erg leuk om te doen. Je hebt diverse maten rookovens, voor kleine hoeveelheden vis in te roken, bijvoorbeeld 8 forellen. Dit kleinste model rookoven kun je al compleet kopen voor € 89,-. En 2 jaar garantie. Ze gaan trouwens veel langer mee, want de kwaliteit van deze rookovens is erg goed. Je krijgt er dan tevens rookmot en rookhout bij en speten om de vis aan op te hangen en de temperatuurmeter die je wel even zelf moet monteren. Dat gaat echter heel eenvoudig.

Er zijn ook middel grote en hele grote rookovens te koop. Het is maar net voor hoeveel vis je het wil gaan gebruiken. Overigens kun je er niet alleen vis in roken maar ook kip, gevogelte, wild, eend en zelfs pizza als je dat wilt. Je zou een op deze pagina kunnen kijken voor alle modellen rookovens die verkrijgbaar zijn bij Visgigant.nl. Deze rookovens zijn overigens ook in een luxere RVS-uitvoering verkrijgbaar.

Binnenkort ga ik meer tips & trucs geven over hoe je het beste kunt roken met zowel de tafelmodellen als de rookovens, dus hou deze website maar in de gaten. Ondertussen kun je hier lezen hoe Nol van Zoest en ik onlangs nog heerlijk gerookt en gegeten hebben bij mij in de tuin.

Mooie-testdag-rookovens-Multismoke-8

Zo, ik hoop dat ik jullie voldoende tips heb gegeven om aan de slag te kunnen en wens jullie verder heel veel visgenot en vangplezier.

In deel 3 >> gaan we jullie uitleggen hoe hiermee het beste gevist kan worden met Tips & Trucs om meer forellen te vangen. Hou de website dus in de gaten!

<< Lees hier deel 1: Beginnerstips forelvissen: alle begin is moeilijk?

© Tekst / Fotografie Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com
Geplaatst op: 3 september 2011 @ 04:12

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *