Vissen op forel beginnerstips: alle begin is moeilijk?

Forelvissen is voor iedereen en alle leeftijden. Het maakt niet uit of je een man of vrouw bent, clubje stoere mannen bij elkaar, lid van de vrouwenvereniging, een oma, opa of kleinkind. Het leukste is zelfs om het allemaal samen te doen. Als je de techniek eenmaal onder de knie hebt, zul je al snel merken dat het vissen op forel uiterst verslavend kan zijn. Vissen is het genieten van die kleine opwindingen, de kick van de aanbeet als je beet hebt, de dril en het binnenhalen van de forel! Het vissen op forel of zalmforel is dan ook de meest aangename en plezierige outdoor vissport.

 

thumb

Gratis e-book: “29 Forelvissen Tips voor het Voorjaar!”
MEER forellen vangen tijdens het vissen op forel in het VOORJAAR? Voorjaar; De mooiste tijd van het jaar om eruit te gaan en te genieten van de natuur. Tevens is het de mooiste tijd van het jaar om te gaan forelvissen. Daarom heb ik speciaal voor jou een e-book geschreven met 29 FORELVISSEN TIPS om meer Succes te hebben tijdens het vissen op forel in het VOORJAAR en er ook meer plezier aan te beleven … DOWNLOAD het Gatis E-book METEEN →

 

Ze zeggen wel eens: “Alle begin is moeilijk”, maar dat geldt zeker niet voor het forelvissen.
In dit artikel vertellen we hoe je heel eenvoudig het forelvissen voor de eerste keer kunt gaan beoefenen en kunt leren. Als je nog nooit hebt gevist kun je twee dingen doen;

 1. Een hengel huren bij de forellenvisvijver
 2. Zelf een hengel en toebehoren kopen

In dit deel gaan we verder in op optie 1: de hengelhuur (werphengel)

Forelvissen voor de eerste keer

De makkelijkste manier is om een hengel en benodigdheden te huren bij de visvijver. Via dit overzicht Lokaties >> kun je een forellenvijver kiezen die bij jouw in de buurt ligt. Bel de vijver eerst even op en vraag of ze plaats vrij hebben en of je er een werphengel en toebehoren kunt huren. Dat is normaal gesproken bij bijna alle vijvers mogelijk. Is er geen plaats vrij, dan kun je proberen om een plaats te reserveren. Als je met een groep samen wil gaan vissen, is het altijd verstandig om vooraf eerst even te reserveren. Je kunt soms zelfs een eigen vijver huren.

Er zijn ook vliegvisvijvers, waar je een vliegvishengel kan huren. Je kunt dan tevens vliegvisles nemen. Als je dat leuk lijkt, kun je dat uiteraard ook eens proberen, echter dit artikel gaat alleen over het vissen met de werphengel.
Er zijn zelfs forellenvijvers waar je op karpers, meervallen, steuren en gestreepte zeebaars kan vissen, maar we gaan nu alleen even in op vissen op forel en zalmforel met de werphengel.

De voorbereiding

Je hebt niet veel voorbereiding nodig. Je hoeft in principe helemaal niks mee te nemen. Wil je echter toch een beetje goed voorbereid aan de slag, dan is het raadzaam om een koelbox mee te nemen om alle forellen in op te bergen die je gaat vangen. Dit geldt zeker voor de zomermaanden. Stop er wat bevroren flessen of melkpakken met water in en je kunt er makkelijk een dag mee vooruit. De vis blijft zo lekker vers in de koelbox. Tip: Vul de flessen niet helemaal vol met water, want dan kunnen ze kapot springen in de diepvries.

Verder zou je wat oude lappen stof of handdoeken mee kunnen nemen om de forel, die je gevangen hebt, mee vast te houden en je handen aan af te drogen.

Een stoel is ook wel handig. Vaak zijn deze ook aan de vijvers voor handen, maar als het druk is, zijn ze waarschijnlijk allemaal al in gebruik.

Bij de vijver aangekomen …

Eenmaal bij de vijver aangekomen vraag je aan de eigenaar of het personeel of je een werphengel kan huren (kost om en om de euro 5,-) en een schepnet. Heb je geen koelbox bij je, dan kun je ook een leefnet vragen. Vraag een stok om de forel dood te slaan en een hakensteker voor het onthaken van de forel. Tot slot vraag je waar je kan en mag gaan vissen.

En nu meteen aan de slag? Nee, je bent toch iets vergeten, of niet? Hoe denk je die forellen te gaan vangen? Met een blank haakje? Nee dus, we moeten uiteraard ook wat aas vragen! Een bakje meelwormen, maden en/of wasmottenlarven zou al voldoende zijn. Kost ± 1,50 per bakje.

Wat tevens erg populair is, is forellendeeg zoals Powerbait. Dit is gekleurd deeg waar glittertjes in zitten en wat je gemakkelijk kunt kneden en aan de haak kunt zetten. Je zou hier ook een potje van kunnen kopen. Dat kost zo tussen de euro 3,50 en 5,-. Je kunt het uiteraard ook eerst even met het levend aas proberen.

Zo, nu zijn we klaar

Klaar om voor de eerste keer te gaan forelvissen. Spannend!
Tja, daar sta je dan met je hengel, een bakje met van die friemelende beetjes, een leefnet of koelbox waar nog niks in zit, en nu?

Geen nood, we gaan het jullie helemaal uitleggen en geloof me, het is zo geleerd.

Leuk om misschien nog even tussendoor te vertellen hoe het ging toen ik voor de eerste keer met Caroline en de kinderen ging vissen bij Forellenvijver Heioord in Neeritter. Oké, ik (Webmaster Chantal Hermkens) en Har (mede-eigenaar) hadden uiteraard al vaker gevist, maar Caroline en de kids nog nooit. Binnen een kwartiertje waren ze allemaal al aan het vissen (nou ja, op de aller kleinste na dan). Het was alsof ze nog nooit iets anders gedaan hadden en ze vingen meteen!

We hadden vijver 2 gehuurd. Bij Forellenvijver Heioord is het nml. mogelijk om al vanaf 5 personen een vijver af te huren. Ideaal voor met je familie of je vriendenclubje. Je zit gezellig bij elkaar en hebt van niemand last. Op Vijver 1, 6 en 7 worden voor 5 personen minimaal 25 forellen uitgezet voor euro 70,00. Vijver 2 kun je afhuren vanaf 10 personen en 50 forellen voor euro 140,00. Vijver 3 gaat vanaf 15 personen, vijver 4 vanaf 20 personen en zo loopt het langzaam op. Voor ieder wat wils dus.
Zie hier een overzicht van de vijvers >>
Zie hier een overzicht van de recente prijzen >>
Lees hier het voledige verslag >>

Ook Luna ging voor de eerste keer vissen op forel met haar opa.
Luna is een meisje van 7 jaar. Ze was logeren bij Opa en Oma op de camping in Sint-Oedenrode. Haar Opa is een echte expert op gebied van vissen en hij vroeg haar of ze al ooit gevist had.
Ze zei van neen, maar ze wilde het wel graag leren. Toen zijn Opa en Luna naar Oirschot gereden en heeft ze bij De Voskuil haar eerste visles gehad en met succes!
Lees hier het voledige verslag >>

Dat geeft de burger moed! Als zij het kunnen, kunnen jullie het ook, niewaar?

Wat moet ik weten over de hengel?

Op een hengel zit een hoofdlijn waar de dobber op bevestigd is en aan het einde van het onderlijntje zit een haak waar je het aas op bevestigd. Op de hengel zit tevens de molen. Daarmee draaien we het aas naar binnen. Op de molen zit een klepje (beugel) die de lijn vast houd. Als je deze beugel open zet, heeft de lijn vrij spel. Verder zit op de achterkant of voorkant van de molen nog een knop waar je aan kunt draaien. Dit heet “de slip*”. Deze hebben we op de gewone forel niet nodig, dus zorg ervoor dat deze dicht staat. Als je niet zeker weet of hij dicht staat, trek dan even aan de lijn, met de klep dicht. Zit hij vast dan is het goed. Kun je eraan trekken, dan staat de slip er nog op. Draai deze dan vast of een heel klein beetje open.
*De slip wordt gebruikt als je een hele grote vis eraan hebt. Deze trekt dan aan de lijn en jij haalt hem beetje voor beetje binnen. De slip vermindert de spanning op de molen en de lijn, waardoor de lijn minder snel zal breken. Dit is een proces waarbij de vis langzaam moe wordt en uiteindelijk de strijd opgeeft en je hem binnen kunt vissen.

Hoe doe ik het aas aan de haak?

We beginnen met een lekker hapje aan de haak te rijgen. Je kunt de wormen en/of maden gewoon op de haak spiezen. Beter is echter als je ze netjes rijgt, zodat ze helemaal het haakje bedekken. Dan ziet de forel alleen het aas en niet het haakje. Forellen kunnen namelijk uitstekend zien en ruiken.

Pak een meelworm met het kopje naar boven tussen duim en wijsvinger vast. Steek de punt van het haak door de kop en schuif de worm over de haak. Als je de haak helemaal bedekt hebt (halverwege tot twee derde van de worm), steek dan de punt van de haak weer naar buiten. Je kunt op het uitstekende puntje ook nog één of twee maden prikken. Dodelijke combinatie voor de forel. Je kunt het ook met alleen een worm proberen. Het voordeel van deze manier van rijgen is dat het aas heel leuk gaat ronddraaien in het water, wat erg verleidelijk is voor de forel om toe te happen. In dit artikel kun je precies zien en lezen, hoe je het beste het aas op de haak kunt zetten >>

Zit het aas er goed op? Dan gaan we werpen.

Hoe moet ik ingooien/werpen?

Je moet er even ‘de veug’ van krijgen (zeggen wij in het Limburgs), maar het is snel te leren.
We gaan als volgt:

 1. Kijk of de dobber niet tegen de top aan zit. Doe anders even het klepje (beugel) los en laat de dobber zakken tot 10 cm onder de top van de hengel. Oeps, daar zakt hij helemaal op de grond. Geeft niks. Klepje dicht en draai hem gewoon weer omhoog tot 10 cm onder de top.
 2. Hou nu met je rechter wijsvinger de lijn tegen het handvat of de stok van de hengel vast. Deze kan nu niet meer afrollen.
 3. Doe het klepje open. Hou de lijn nog steeds goed vast met je wijsvinger.
 4. Doe de hengel naar achteren,
 5. kijk waar plaats is om te gooien
 6. en zwiep/werp de lijn over je hoofd of rechts langs je het water in.
 7. Laat terwijl je gooit de wijsvinger los, zodat de lijn vrij kan lopen.
 8. Plop, de dobber valt in het water.
 9. Doe het klepje weer dicht en draai met de molen het aas naar je toe.


In bovenstaande foto’s kun je zien hoe je eerst de lijn moet vast houden met de wijsvinger en vervolgens het klepje open zet. Niet andersom dus!

Okay, die worp ging waarschijnlijk nog niet zo goed, dus nog eens;

 1. Check: Zit de dobber 10 cm onder de top
 2. Hou met de wijsvinger de lijn vast
 3. Klepje open
 4. Hengel naar achteren
 5. Werp het aas en laat tegelijk de vinger weer los
 6. Klepje dicht en langzaam indraaien

Ja, dat gaat al beter, of niet? Gewoon een aantal keren proberen. Oefening baart kunst!

Moet ik blijven draaien?

Je kunt het aas gewoon laten liggen en wachten tot je een aanbeet krijgt. Het is echter beter om actiever te vissen en het aas dan weer te laten liggen en dan weer eens langzaam binnen te halen. Speel er maar mee, want de forel is een jager, die je moet proberen te verleiden. Zoals Rob Hens het zegt: “Het zijn net kleine katjes!”

Hoe weet ik of ik beet heb?

De dobber is de indicator voor als je beet hebt. Als deze in het water ligt steekt hij met de kop boven water. Ligt de dobber plat op het water, dan kan het zijn dat je onderlijn niet goed zit. Zit deze wel goed, dan moet je even terug met de hengel, want dan zit er niet genoeg gewicht aan. Zie je de dobber bijna niet of verdwijnt hij meteen iedere keer helemaal onder water dan klopt er ook iets niet. Vraag dan even een nieuwe hengel. Staat de dobber normaal goed in het water en verdwijnt hij ineens onder water, DAN HEB JE DUS BEET!
Het kan ook zijn dat je tijdens het draaien voelt dat er weerstand zit op het aas en er iets aan de hengel zit te trekken. Ook dan heb je BEET!

Wat moet ik doen als ik beet heb?

Heb je beet, doe dan eerst even niets en steek je hengel naar voren, zodat de forel toe kan happen. Gaat de dobber nog eens onder, sla dan aan door de hengel even snel naar je toe te trekken. Let op: het is geen olifant die je aan de haak hebt, dus je hoeft niet met je hele hebben en houden aan die hengel te trekken. Een kleine snelle tik is al voldoende.
Draai hem rustig binnen en hou de lijn strak. Als je de lijn helemaal binnen hebt, steek je de hengel recht omhoog en kun je de forel met een schepnet uit het water scheppen.

Sla de forel met een flinke tik van de stok, een of twee keer op het midden van zijn kop boven zijn ogen. Dit zorgt voor een snelle dood.
Doe dit eerst, voordat je de haak eruit haalt!

Onthaken

Nu kun je de forel onthaken met een hakensteker of een tangetje. Hou de forel vast met de oude lappen die je hebt meegenomen. Hou de lijn strak en steek deze door de hakensteker. Draai deze een kwart slag en de haak is los. Je kunt het haakje er ook met een tangetje uithalen. Kijk dan wel uit dat je de lijn niet beschadigd. Het is daarom ook beter om een hakensteker te gebruiken. Je kunt de forel nu in de koelbox bewaren.

Weerhaakloos forelvissen

Er zijn ook vijvers waar met haken zonder weerhaken gevist wordt. “Weerhaakloos vissen” noemen ze dat. De gevangen vis moet je dan weer terug zetten. De vis wordt niet geschept, maar in het water onthaakt. Of de vis wordt met een schepnet uit het water gehaald, onthaalt en zo snel mogelijk weer terug gezet in het water. Til de vis nooit met droge handen uit het water, maar ondersteun hem met (natte) handen en haal de haak met je handen of een tangetje uit de bek van de vis. Beweeg de forel even voorzichtig naar voren en naar achteren in het water, zodat hij zuurstof krijgt en wacht tot hij weer rustig wegzwemt.

Hengelsportartikelen voor forelvissen

VisGigant - Dè online viswinkel voor hengelsportartikelen, levend aas en voederdieren - Snelle levering - Gratis verzendingHengelsportartikelen voor het forelvissen kun je tegenwoordig heel eenvoudig online kopen. Daarvoor hoef je niet meer naar een hengelsportwinkel, want die heb je niet altijd in de buurt liggen. Je bestelt het gewoon vanuit je luie stoel uiterlijk 2 dagen voordat je wil gaan vissen bijvoorbeeld bij Visgigant.nl. Dan heb je normaal gesproken de spullen op tijd thuis voordat je wil gaan vissen op forel.

Bestel je daar voor 12:00 uur, dan heb je het (mits het voorradig is) de volgende dag al in huis. In die Online Viswebshop heb je een keuze uit een groot assortiment aan foreldobbers, haken, hengels, hakenstekers, werpgewichten, levend aas, powerbait, lijnen en zelfs een mooie vistas of viskoffer. Kijk dan even in de categorie forelvissen voor het juiste materiaal. Het levend aas is meestal ook bij de visvijver te koop.

Hou je visstek schoon!

Rest mij nog om een laatste belangrijke tip te geven;
Gooi oude lijnen, dobbers en ander afval niet zomaar naast je weg, maar in de daarvoor bestemde vuilnisbakken. De vijvers zijn meestal gelegen in prachtige natuurgebieden omgeven door veel groen en een verscheidenheid aan planten en dieren. Vogels en andere dieren kunnen verstrikt raken in de vislijnen en zo een verschrikkelijke dood tegemoed zien. Dat willen we toch niet! Hou daarom ongeacht waar je bent, de visstek schoon!

Zo, ik hoop dat ik jullie voldoende tips heb gegeven om aan de slag te kunnen en wens jullie verder heel veel visgenot en vangplezier.

We zouden het erg leuk vinden als je ons op de hoogte houdt van hoe het gegaan is. Stuur ons een verslag met foto en wij plaatsen het op onze website. Dit kun je doen door dit vangstformulier in te vullen >>
We zijn erg benieuwd naar jullie eerste vangst!

Heb je vragen? Dan kun je ze hieronder invullen en we zullen zo snel mogelijk antwoord proberen te geven. Je kunt ook een email sturen naar: info@deforelvisser.nl

In deel 2 >> gaan we uitleggen welke hengelspullen je nodig hebt als je ze zelf wil gaan aanschaffen en hoe je de hengel moet monteren. Tevens geven we extra tips voor de beginnende visser om meer forellen te vangen!

© Tekst / Fotografie Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com

 

6 Reacties

 1. Theo

  Ik weet niet of Rien al gereageerd heeft, maar in dit artikel staat onder de kop “De voorbereiding”( —) goed voorbereidT aan de slag (–). Zonder die extra T was het zeker zo mooi Nederlands. Verder zag ik in dit artikel niets geks. Of het ook een nuttig artikel is, weet ik nog niet; ik ga straks pas de adviezen uitproberen na een jaar of dertig niet gevist te hebben.

  Antwoord
  • Chantal Hermkens

   Beste Theo,
   Bedankt voor de tip. Ik heb het aangepast.
   Ik hoop dat het een nuttig artikel voor je is en wens je alvast heel veel succes tijdens het forelvissen.
   Waar ga je vissen?
   Hoor het graag!

   groetjes,
   Chantal Hermkens

   Antwoord
 2. Hans

  Hoi Chantal. Een kleine opmerking over de tekst bij de afbeeldingen van de werpmolen. het klepje heet “molenbeugel, of gewoon “beugel”. Overigens geniet ik nog steeds van het eBook over forelvissen.
  groet van Hans

  Antwoord
  • Chantal Hermkens

   Hoi Hans,
   Leuk dat je nog geniet van mijn ebook. Er zijn al duizenden exemplaren gedownload en ik krijg veel leuke reacties binnen op dat boek.
   Voor wat betreft de term beugel heb je uiteraard gelijk, maar ik probeer het in dit geval zo simpel mogelijk uit te leggen voor de beginner. Ik heb het er in de tekst (tussen haakjes) bij geplaatst. Bedankt voor de tip.
   Groetjes, Chantal Hermkens

   Antwoord
 3. Rien

  Laat elk verhaal nog even lezen door iemand met verstand van de Nederlandse taal, dat voorkomt de taal- en spellingsfouten. Dat ziet het er nog professioneler uit.

  Antwoord
  • Chantal Hermkens

   Beste Rien,
   Erg vervelend als er taal- en spellingsfouten in de teksten staan. Ik doe altijd mijn uiterste best om dit te voorkomen, maar blijkbaar staan er toch nog fouten in de teksten. Kunt u aangeven waar u de fouten heeft geconstateerd? Dan zal ik de tekst meteen aanpassen. Er staan inmiddels bijna 2000 artikelen op de website dus dat is voor mij moeilijk en erg tijdrovend om even na te lezen. Ik hoor het graag. Alvast bedankt!

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *