Gerard Kerdijk: Het vissen op forellen

Het vissen op forellenvijvers is net als in andere Europese landen ook in Nederland steeds populairder aan het worden. Ook betekent het vaak voor heel wat mensen een eerste kennismaking met het vasthouden van een hengel en het vangen van een vis. Er bereiken de redactie van Total Fishing dan ook veel vragen over deze manier van vissen. De sympathieke Gerard Kerdijk , testvisser van Berkley, start vandaag met de eerste van een serie uitgebreide artikelen over het vissen op deze vijvers, de beste technieken en materialen én natuurlijk hoe er weidelijk met de gevangen vis moet worden omgegaan. Veel plezier ermee!

Het vissen op forellenvijvers (1)

Door Gerard Kerdijk

Hallo beste deforelvisser.nl-lezers. Mag ik mij even voorstellen. Mijn naam is Gerard Kerdijk. Mijn specialisatie is het vissen op forel in forellenvijvers. Ook in Nederland wordt het vissen op vijvers steeds populairder en inmiddels door een heel grote groep mensen beoefend. Er komen steeds meer vijvers bij, die gelegen zijn in een landschappelijke en natuurlijke omgeving. Ook geeft het mensen die anders niet meer zouden kunnen vissen door wat voor oorzaak dan ook, nieuwe mogelijkheden en kansen.

Verder heeft ook bij het forelvissen op verschillende locaties het catch en release principe zijn intrede gedaan en mag de vis uitsluitend in het water, na gevangen te zijn met weerhaakloze haken, onthaakt worden. Ook worden er op verschillende “openbare” wateren zoals het Oostvoornse- en Veerse Meer jaarlijks forel uitgezet. Het jagen achter de forel met het juiste materiaal is immers hartstikke leuk om te doen.

Gerard Kerdijk is de promotor en testvisser van Berkley
“Gerard Kerdijk is de promotor en testvisser van Berkley voor wat betreft het vissen op o.a. forel”

Zo’n zeven jaar geleden is mijn interesse hiervoor pas echt begonnen. Voorheen viste ik zo’n 16 jaren intensief op karper. En zoals veel karpervissers weten, gaat er in deze vorm van visserij door allerlei voorbereidingen een boel visuurtjes zitten wat bij het vissen op forel veel minder het geval hoeft te zijn. Tijdrovende voorbereidingen bij karpervissen zoals het maken van boillies, het van tevoren observeren en voeren zijn bij het vissen op forel niet aan de orde. Het karpervissen vind ik nog steeds leuk maar het vissen op forel heeft nu helemaal mijn hart gestolen. De spanning om een vis te haken is bij mij groter dan er één te vangen.

Mijn eerste echte visdag op een forellenput begon in december 1996. Het was behoorlijk koud en dan is goede kleding en schoeisel geen overbodige luxe. Gelukkig had ik die ervaring al opgedaan met karpervissen. Het was nu alleen nog maar de vraag: ‘Hoe krijg ik nou zo’n forel aan de haak?’. De eigenaar gaf aan dat je met een paar maden of meelwormen aan je haak gewoon maar moest wachten tot het dobbertje onder ging. ‘Is dat alles?’, vroeg ik. ‘Ja dat is alles, veel succes en een prettige dag’. Dat laatste had ik wel, maar succes had ik toen nog niet. In de loop van de tijd begon ik meer te weten over het vissen op forel door domweg te experimenteren. Ook heb ik veel van anderen kunnen leren door gewoon te kijken. Dit maakt dat mijn interesse voor forelvissen is gebleven en gegroeid. U als lezer zal aanvoelen dat ik uiteindelijk volledig in de ban ben geraakt van het vissen op forel door een stijgend aantal succeservaringen. Het forelvissen is ‘passie’ voor mij geworden. Het ging zo goed dat ik in het begin van 2003 door Berkley gevraagd werd om voor hen het vissen op forel te gaan promoten. Om beginnende forelvissers te inspireren en wat ideeën aan de hand te doen, zal ik hieronder alvast een paar algemene tips teneinde met enig succes een start te kunnen maken. Er valt overigens veel meer te zeggen en te schrijven over het vissen op forel. Hou deze website dus goed in de gaten, want hierop volgt binnenkort meer informatie.

Wat zijn forelputten?
Forelkwekerijen en forelvijvers in Nederland worden in de volksmond ook wel ‘forelputten’ genoemd. In het buitenland en met name in Denmarken komen forelputten eveneens veel voor die daar als de zeer populaire ‘Put and take’ worden aangeduid. Vergunningen zijn in zowel Nederland als in Denemarken niet nodig. Tegen betaling kan een ochtend of middag volgens regels van de eigenaar worden gevist op forel. Bij een forelvijver worden meestal de vissen uitgezet in aanwezigheid van degene die ze wil vangen. Er zijn echter ook vijvers waar zich een gevarieerd bestand aan mooie vis bevind die daar gevangen kunnen worden en direct weer losgelaten. Er komen naar verwachting ook in Nederland binnenkort steeds meer vijvers die in een natuurlijk landschap zijn geïntegreerd en waar het prettig toeven is. De ontwikkelingen gaan, net als in het buitenland, steeds sneller.

De Woldstek in Ruinerwold
“Opnames voor vis.t.v. met v.l.n.r. op de foto: “Marco Kraal, Ed Stoop, Jan van de Bovenkamp, Gerard Kerdijk en geheel rechts het echtpaar Heelbrink eigenaar van De Woldstek in Ruinerwold”

De hengel
Dit onderwerp is altijd spraakmakend en iedereen heeft hier dan ook een eigen mening over. De één heeft liever een dikkere, dunnere, langere of kortere hengel dan een ander afhankelijk van de vis waar hij of zij op jaagt. Naar mijn mening bestaat ‘de’ hengel voor alle vissoorten niet. Ik heb regelmatig mensen aan de waterkant gezien die met een karperstok of zelfs met een zeehengel op forel gingen vissen. En die ook goed forel vingen. Iedere visser heeft dan ook zijn eigen beleving en standaardmateriaal bij het vissen. Voor veel beginnende vissers is het aanbod in de winkels een jungle om daarin een goede ‘hengelkeuze’ te maken. Maar voor velen speelt natuurlijk ook het budget om een hengel aan te schaffen een belangrijke rol.

Pure Fishing heeft een hele range fijne en gevoelige hengels
“Pure Fishing heeft een hele range fijne en gevoelige hengels in zijn collectie o.a. van de merken Mitchell, Berkley en Abu”

Vissers kunnen worden ingedeeld in 2 groepen. Te weten, beginners (onervaren en al dan niet veeleisend) en gevorderden (vaak veeleisend vanuit hun ervaring en kennis). Wat is nu een leuke hengel voor een beginnende forelvisser? Naar mijn idee moet je dan denken aan een hengel tussen pakweg de werpgewichten van 15 gram en 30 gram met een lengte tussen de 1,80 m en 2,70 m. Hengels voor de gevorderde vissers zijn b.v. de topspin-serie van Mitchell. Dit zijn ook mijn favoriete hengels om mee te vissen. Kenmerkend voor deze serie zijn de volgende eigenschappen: A: De schitterende actie van de hengel die doorbuigt tot bij het handvat maar die toch zeer goed de aanbeten registreert. B: Deze hengels zijn zeer zorgvuldig en fraai afgewerkt en hebben opvallende blauwe sic titanium ogen. De ultra lichte topspin-serie van Mitchell is daarom een lust voor hand en oog van de beginnende en gevorderde forelvisser. Aanraders zijn verder de Berkley Cherrywood serie en de Berkley serie One Skeleton. Deze hengels zijn in de betere hengelsportzaken te koop in de volgende maten:

Lengte Aantal Werpgewicht
delen
1,50 m 2 0,5 – 3,0 gram Bombetta en sbirolino
1,65 m 2 0,5 – 4,0 gram Saltarello en sleeplood
1,80 m 2 1,0 – 5,0 gram
2,10 m 2 2,0 – 6,0 gram Buldo, dobber, sleeplood

.
Buldo’s en dobbers
Ongeveer 80 tot 90% van de vissers maakt gebruik van buldo’s of dobbers bij forelvijvers. Het is de eenvoudigste en meest effectieve manier om aanbeten snel te herkennen. In zowel de zomer als de winter levert dit goede resultaten op. Buldo’s zijn dobbers die je kunt verzwaren met loodhagel of water d.m.v. 2 afneembare dopjes. Door het gewicht van de buldo kan de visser ver ingooien. Een ander verschil tussen buldo’s en dobbers is de vorm. Dobber’s zijn slanker dan buldo’s waardoor er minder weerstand in het water ontstaat bij het vissen. De buldo’s zijn in verschillende maten te koop en zijn vaak opvallend fel oranje gekleurd.

Enkele dobbers en buldo’s waarmee kan worden gevist
“Enkele dobbers en buldo’s waarmee kan worden gevist”

Op de bovenstaande foto staan een paar buldo’s (de eerste 3 exemplaren aan de linkerkant) en dobbers afgebeeld waarmee kan worden gevist. Een werpgewicht van maximaal 6 gram werkt het meest effectief. De twee dobbers aan de rechterkant van de foto zijn minder geschikt bij het forelvissen, omdat deze vanaf de waterkant minder zichtbaar zijn. Door een slechtere zichtbaarheid kunnen andere vissers onbedoeld door de vislijnen van elkaar heen gooien. Een andere veel gebruikte techniek is het zogenaamd slepend vissen met buldo’s of dobbers d.w.z. het langzaam en gelijkmatig binnenhalen van de vislijn met aas op een grotere waterdiepte. Met name in de winter is het van belang om langzaam op forel te vissen. Door de lagere temperaturen zijn forellen namelijk trager bij het aanbijten. Bovendien bevinden de forellen zich dan in een diepere waterlaag van de vijver. De forel is een roofvis die in een school leeft. Waar zich één forel bevindt zullen er wellicht ook meer zijn. Het is dus voor de visser de vraag waar de forel zich bevind in de forelvijver.

Een uitstekend systeem om met buldo’s en powerbait “slepend” te vissen
“Een uitstekend systeem om met buldo’s en powerbait “slepend” te vissen”

Het is bij slepend vissen namelijk zaak om de buldo of dobber niet in het midden van de school te werpen maar er overheen. Dit om de vissen niet af te schrikken. Omdat de forel een roofvis is moet het de tijd krijgen om de prooi te vangen. Daarom is het nuttig om slepend te vissen en niet te snel aan te slaan.

Vissen met bombetta’s, sbirolino’s en saltarello´s
Deze vorm van visserij komt oorspronkelijk uit Italië. In Nederland is dit nog een bijna onbekende manier van vissen. Dit zal in de toekomst zeker veranderen want de mogelijkheden zijn onbegrensd. Het is niet alleen geschikt voor de forelvisserij, maar ook voor allerlei andere vormen van visserij o.a. bij het vangen zeebaars, zeeforel, roofblei, geep etc. Vissen met bombetta´s is een hele leuke actieve manier van vissen. Voor mij is dit de leukste manier van vissen op forel.

Ready for action.
“Ready for action.”

Wat zijn bombetta´s, sbirolino’s, saltarello’s
Bombetta’s
Op de foto zie je de bombetta. Wat is dit? Een bombetta lijkt op een dobber maar is het duidelijk niet. De bombetta heeft voorin een gewichtje zitten. Het drijflichaam heeft net niet genoeg volume om te blijven drijven. Het gevolg is dat de bombetta zinkt. Sommige bombetta’s zijn in 3 varianten te koop: drijvend, langzaam zinkend en snel zinkend. En zijn ook in verschillende kleuren en vormen verkrijgbaar. De werpgewichten lopen in gewicht uiteen variërend van 3 gram tot 50 gram. Er schijnen zelfs nog zwaardere werpgewichten verkrijgbaar te zijn.

Sbirolino’s
Sbirolino’s zijn bijna hetzelfde als bombetta’s met als enige verschil dat deze van kunststof zijn gemaakt.

Saltarello’s
Dit zijn geplastificeerde loodjes. Ook hiervan zijn exemplaren in verschillende werpgewichten in de handel verkrijgbaar. Bombetta´s, sbirolino´s, saltarello´s hebben kunststofbuisjes die dwars door het lichaam lopen. Hier glijdt de hoofdlijn doorheen. Deze drie mogen nooit vast op de hoofdlijn gemonteerd worden. Maak je het vast op de lijn, dan betekent het de forel bij een aanbeet ook jouw bombetta´s, sbirolino´s, saltarello´s moet meetrekken. Dit zal in de meeste gevallen teveel weerstand opleveren voor de forel. De kans is dan ook zeer groot dat de forel de Powerbait los laat.

Enkele verschillende Bombetta’s
“Enkele verschillende Bombetta’s”

Benodigdheden:
* Haak nr. 10 met oog (met een bledje beschadig je eerder de knoop met het onthaken).
* Onderlijn 18/100. De lengte van de onderlijn is afhankelijk van hoe diep de forel zich bevindt.
* Trio wartel. Is zeer belangrijk om kinken te voorkomen wat veroorzaakt wordt door de draaiende Powerbite.
* Een rubber stuitje. Dit is nodig om de knoop te beschermen tegen het schuiven van bombetta´s, sbirolino´s, saltarello´s en sleeploodjes.

De hoofdlijn is ook 18/100. Hoofdlijn en onderlijn zijn qua dikte gelijk. Gewoonlijk is de onderlijn dunner dan de hoofdlijn. Het breekpunt ligt namelijk altijd in de onderlijn of op de knoop, omdat de bek van de forel deze beschadigt. Het is raadzaam om de onderlijn af en toe te vervangen. Dit teneinde het verspelen van forel te voorkomen.

Een fijne Bombettamontage...
Een fijne Bombettamontage…

Hoe vis je met bombetta’s en sbirolino’s?
Met beide middelen kan men traploos elke diepte van de vijver bevissen. Dit zowel aan de oppervlakte als net boven de bodem, of op de bodem laten liggen zonder dat er iets veranderd hoeft te worden aan het systeem. Bij het Dobber of Buldo-vissen moet je elke keer de dobber op diepte instellen. Afhankelijk van waar de forel zich bevindt. Hoe vis je hiermee? Maak een verre worp over de school forel om de vis niet te laten schrikken. Sleep nu de Bombetta door de school met forel. Als de forel diep zit, laat je de Bombetta helemaal zinken tot op de bodem. Let op! Je inhaalsnelheid in combinatie met de stand van je hengel bepaalt op welke diepte je Bombetta zich gaat bevinden. Het opdraaien kan beginnen. De Bombetta komt los van de bodem en heeft de neiging om naar de top van je hengel te klimmen. Als de forel diep zit, hou je de top van de hengel net boven het wateroppervlak. De Bombetta zal een stukje boven de bodem langs gaan. Draai je te langzaam binnen, dan zal de Bombetta de bodem raken. Dit schrikt de forel af.

Berkley Turbo powerbait is een zeer veelzijdig forellenaas
“Berkley Turbo powerbait is een zeer veelzijdig forellenaas”

Het afvissen van de middenlaag of diepte.
Nu hou je de hengel horizontaal op heuphoogte. Een klein trucje om te weten of je ongeveer in het midden van de waterlaag vist! Maak een worp en begin vanaf het moment dat de Bombetta het water aanraakt te tellen. Als het water 10 tellen diep is en je hoofdlijn gaat slap hangen dan weet je dat de Bombetta de bodem heeft bereikt. Het opdraaien kan nu beginnen. De inhaalsnelheid is ook afhankelijk van het aasgedrag van de forel. Is de forel zeer actief, dan kan er sneller worden ingedraaid. De snelheid is vergelijkbaar met het vissen op snoek en baars met spinners. Naar mijn idee is de middenlaag een zeer interessante diepte. Forellen die zich op de bodem en aan de oppervlakte bevinden, zullen de Powerbait eerder vinden.

Het afvissen van de bovenlaag of oppervlakte.
Nu hou je de hengel met de top de lucht in op stand 11 uur. De Bombetta klimt helemaal naar de oppervlakte. Deze kan nu zelfs worden gezien met de draaiende Powerbait aan de oppervlakte van het water. Door iets langzamer aan je molen te draaien, zal de Powerbait net onder het wateroppervlak zinken waar zomers de forel zit.

Gerard met een prachtige vis
“Gerard met een prachtige vis”

Wat moet je doen als je beet hebt?
Wanneer je de lijn binnen draait en plotseling een tikje op de top krijgt, kan dit een aanval of een aanbeet van de forel betekenen. Wat je nu moet doen is weer zo snel mogelijk je beugel van de molen open zetten. Dit teneinde vrije lijn mee te kunnen geven. De forel zal nu geen weerstand ondervinden, omdat de Bombetta over de hoofdlijn naar de bodem glijdt. De forel zal nu met de opgegeten Powerbait wegzwemmen. Wacht nu even tot de hoofdlijn strak staat en zowel het aanslaan als drillen kan nu beginnen. Wat, als de forel alleen de Powerbait heeft aangevallen? Draai dan niet door! Losgelaten Powerbait wordt vaak alsnog voor een tweede keer gepakt. Bij het Bombetta-vissen is de hengel je beetregistratie. Het is daarom belangrijk dat de hengel niet te slap of flexibel is. Een strakke met een goed doorbuigende actie van de hengel zal beter registreren. De trillingen van het tikje op de top gaan door je hengel

Belangrijk is dat je hengel niet te lang is. Hoe langer de hengel is, hoe slechter je beetregistratie is. Het duurt gewoon langer dat de trillingen je hand bereiken. Vaak zijn de aanbeten zo subtiel dat je het tikje op de top helemaal niet voelt. Het doordraaien of binnenhalen van de lijn, betekent dan ook een gemiste kans op vangen.

Vissen met de lijnclip
In de winter kan op deze manier ook goed gevist worden met de lijnclip. De forel zit vaak diep en zelfs tegen de bodem. De forel valt zijn prooi snel aan. Maar laat de Powerbait na 2 of 3 meter soms weer los vanwege een geringe eetlust in de winter. Dit in tegenstelling tot de veel grotere eetlust van de forel in de zomer. Het blijft in de winter de vraag wanneer de forel zijn prooi heeft opgegeten. Er wordt dan ook vaker misgeslagen of gehaakt. Een grotere haak die gekromd naar buiten staat kan de hakingskans vergroten. Het liefst hele dunne scherpe haken.

Liever geen grote hengels…
“Liever geen grote hengels…”

Hotspots in de winter
In de winter vertoeft de forel graag onder het ijs. Goede plekken om te vissen zijn naar mijn ervaring vaak langs de randen, in gaten of wakken van het ijs. Bij wakken loop je het risico om de forel te verspelen. Lange hengels van 4 meter en langer kunnen een oplossing zijn. In de winter zijn vaak veel minder vissers dan in de zomer. Dus wordt ook minder forel uitgezet. Dat betekent dat de visser meer naar de forel moet ‘zoeken’. Meer lopen en afvissen van de vijver levert dan meer vangst op. Dat komt omdat de forel passief is en zich wat meer op één plek ophoudt. Wanneer er in de winter net zoveel vissers aan de vijver zouden staan als in de zomer, dan zouden de resultaten (bij evenveel uitzetting van forel) even zo goed kunnen zijn. Het vangen van de forel duurt in de winter wel wat langer dan in de zomer. Veel vissers denken vaak dat het vissen in de winter slechter is dan het in de zomer. In de natuur zal dat ook wel het geval zijn. Bij het vissen in een forelvijver hoeft dat niet per sé het geval te zijn.
Veel succes!

Cormoran had een serie mooie Bombetta’s
”Cormoran had een serie mooie Bombetta’s die in Nederland en Belgie nog steeds niet echt zijn doorgebroken”

Geplaatst op: Jun 25, 2010 @ 10:37

Alfons de Meijer, Ed de Groot / Redactie deforelvisser.com
© Gerard Kerdijk / ARobert Valkeneer, Pure Fishing

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *