Waarom een zonnebril dragen bij het forelvissen in de winter?

Op zaterdag 23 februari 2013 was er bij de Berenkuil het koppelvissen.
Na het bekijken van de foto’s viel me gelijk iets op nml.:

Het is hartje winter, bewolkt
en jullie dragen een zonnebril? Maar, waarom?

Nieuwsgierig als ik altijd ben, dacht ik; ik vraag het maar eens!

 1. Waarom dragen jullie op dat moment een zonnebril?
 2. Wat is dat voor merk zonnebril?
 3. Wat voor soort glazen zitten er in die zonnebril?
 4. Waarom dragen jullie die bril?
 5. Hebben jullie deze bril altijd op tijdens het forelvissen, ongeacht het weertype?

Ik vroeg het aan Rob Hens, Toon van Esch, Christian van Hedel, Mark Dereij en Ben vander Meer.
Hier kun je hun antwoorden lezen:

Rob Hens

Hoi Chantal,


 1. Het merk is Shimano

 2. Bril met polariserende glazen en amber kleurig.

 3. Ik gebruik alleen amber, want zwart is te donker, geel is voor schemer
en blauw voor zee.
 4. Deze glazen nemen de schittering op het water weg en geeft rust in de ogen.

 5. Deze brillen kun je bij alle weersomstandigheden gebruiken en je kan de forellen goed zien.

Toon van Esch

Hallo Chantal,

Ik zal je even haarfijn uitleggen waarom wij toch onze zonnebril op hebben.

 1. Wij dragen op dit moment een zonnebril omdat je daardoor alles nog veel beter kan zien. Het klopt dat er nu geen zon is maar toch zie je alles net wat beter. Dit komt door de gepolariseerde glazen, deze halen de schittering weg van het water. Dus je zit alles veel beter en je ziet dus ook elk tikje op je dobber/top. Ook heb ik zelf snel last van fel licht en is een zonnebril dan soms al ontzettend handig omdat je dan toch alles perfect kan zien.
 2. Wat is dat voor merk zonnebril? We gebruiken zonnebrillen van shimano, deze zijn allemaal gepolariseerd en zitten ook erg fijn. Ik heb zelf ook de nieuwste zonnebril met carbon look en deze is ook ontzettend licht. De zonnebrillen van shimano zijn echt van topkwaliteit en voor een laag prijsje heb je al een mooie zonnebril.
 3. Wat voor soort glazen zitten er in die zonnebril? In deze zonnebril zitten gepolariseerde glazen. Deze halen dus de schittering weg van het water en hierdoor kun je alles beter zien onderwater. Je kunt dus eerder de vis spotten en je kan alles beter volgen. Dus gepolariseerde glazen zijn ontzettend handig voor het forelvissen in de winter en zomer. In de zomer kan je wel beter een donkere zonnebril pakken omdat je dan feller licht hebt en in de winter gebruiken we lichte glazen omdat er niet zo veel licht is. Dat is wel een tip zodat je de vissen goed kan spotten.
 4. Waarom dragen jullie die bril? Omdat we dan beter de vis kunnen spotten en omdat je alles dus beter ziet.
 5. Hebben jullie deze bril altijd op tijdens het forelvissen, ongeacht het weertype? Ja ik draag zelf altijd een zonnebril met het forelvissen. Dit omdat je dan alles gewoon veel beter kunt zien. Ik heb wel verschillende zonnebrillen voor verschillende weer types. Met donker weer gebruik ik een zonnebril met lichtere lenzen, zodat je niet een heel donker beeld hebt. Want met lichte glazen zie je dan alles beter. Maar met heel licht weer in de zomer gebruik ik juist donkere glazen zodat je alles goed kunt zien en geen last hebt van het felle zonlicht.

Dus als je gaat forelvissen neem een goede polaroid zonnebril mee en je zult er van versteld zijn hoe goed je alles kunt zien.

Met vriendelijke groet
Toon van Esch

Christian van Hedel

Polariserende zonnebrillen.
Als wij vissen en we dragen een zonnebril, dan is dat een polariserende zonnebril. De brillen zijn dan voorzien van polariserende glazen.

Polariserende glazen filteren horizontale reflecties en glinstering uit het beeld. Dit kan vooral handig zijn op het water, of in de auto, als zonlicht weerkaatst op natte weggedeelten.Vissers gebruiken zonnebrillen met polariserende glazen, omdat die het mogelijk maken om dieper in het water te kijken. Normaalgesproken maakt glinstering van de zon dit moeilijk, maar deze glazen filteren die glinstering weg.

De glazen heb je in verschillende kleuren, zwart, grijs, groen, geel noem maar op. De donkere brillen zijn voor bij helder en zonnig weer, de lichte kleuren zoals geel, zijn voor bijvoorbeeld bewolkte dagen.

Door de werking van de polierende glazen, kunnen wij dus de vissen eerder opmerken. Dan kunnen we dus doelgericht vissen op forel. Vissen waar geen vis zit heeft geen zin, dus zijn we voordurend op zoek naar de vis. Je kan dan vaak ook zien hoe de forel toehapt en weg zwemt met het aas, daarop kan je dan weer reageren met wel of niet aanslaan. De brillen die ik draag zijn van de merk SHIMANO, maar er zijn ook veel andere merken op de markt die ook polariserende glazen hebben.

Als het water heel troebel is, en er heel harde wind staat, dat voor ruw wateroppervlakte zorgt, dan heeft het dragen van een polariserende bril niet zo veel nut, behalve dat je ogen ermee beschermd tegen de wind en zand of wat dan ook.

groeten Christian

Ps. de eerste helft van de Berenkuilse koppelwedstrijd heb ik zonder een polariserende bril gevist, na de pauze heb ik wel gebruik gemaakt van de bril. Omdat het zo hard waaide had de bril niet zoveel effect, maar als de wind enigszins even ging liggen wel weer. Het water van de Berenkuil is altijd mooi helder en je ziet met zo’n bril dan echt veel meer. Heeft het aan de brillen gelegen dat we kampioen zijn geworden? Dat denk ik niet, maar we proberen wel altijd zo optimaal mogelijk te vissen….

Mark Dereij

Hoi Chantal,

Hier is maar één antwoord op, het dragen van een zonnebril geeft meer zicht. Met name als deze is uitgevoerd met glazen die polariserend zijn.
Deze nemen de schittering op het water weg en je kunt dus beter de diepte zien. Dus eerder de forel. De gedachte hierbij is als je de forel ziet je deze kunt vangen.
Het merk van de bril maakt weinig uit. Een standaard polaroid zou voldoende zijn.
Echter diverse merken waaronder Shimano hebben speciale visbrillen. Deze zijn gepolariseerd. Ze zijn wel iets duurder.
Daarnaast zijn er merken als O’Niel en Serengeti waar je de hoofdprijs betaald.

Het gebruik stamt volgens mij meer uit het vliegvissen, hier is het essentieel om de vis te zien. Met name als je met de droge vlieg vist.
Daarnaast is het hier functioneel, bescherming van de ogen.

De kleur van de glazen is erg persoonlijk. Zo wordt geel gebruikt in de schemering, lijkt alles veel lichter.

Tijdens wedstrijden vis ik altijd met bril, voorlaatste NK niet, vergeten. Balen, je ziet de vis minder, kunt ze minder aanwerpen, minder zien hoe de vis reageert op het aas.

Groetjes Mark

Ben van der Meer

 1. Door die bril zie ik beter in het water, ik kan dieper in het water kijken en zie vis zwemmen die een ander niet kan zien.
 2. Het merk is EYELEVEL de beste bril die ik tot nu toe heb gehad. Ik heb van veel collega vissers hun bril getest er is er geen die in de buurt komt bij dit merk. Het is een speciale vliegvisbril die ook de zijkant afsluit.
 3. Gepolariseerde glazen. Er zitten bij deze bril drie soorten glazen. Een voor zonnig weer, een voor normaal weer en een voor donker weer. Ik gebruik altijd de gele glazen die werken bij de meeste merken het beste.
 4. Vanuit het vliegvissen gebruik je altijd een bril puur om je ogen te beschermen. Prettig voordeel is dat je de vis veel beter kan zien, vandaar dat je ook met de spinhengel altijd je bril draagt.
 5. Ja zoals ik al zei ik heb een grote voorkeur voor de gele glazen omdat die het helderste beeld geven. Ik het tientallen brillen geprobeerd bij alle merken is vaak de gele het beste zijn. Als een polariserende bril gaat kopen in winkel is er een simpele truc om te testen of de bril goed is. Pak twee brillen houd van beide brillen 1 glas voor elkaar en kijk erdoor naar het licht of een lamp. Draai 1 van de brillen 90 graden en je zal zien dat het licht bijna volledig verdwenen is. Als dit zo is dan heb je een goede polaroidbril.

Guido Brauckmann

Ook Guido droeg een zonnebril.
Lees hier zijn 10 forel vistips om meer forellen te vangen! >>

Er waren nog veel meer mensen die een zonnebril droegen zoals; Peter Negerman en zelfs Jopie droeg een zonnebril! Ja boys, het ziet er daarnaast ook wel cool uit!

Hartelijk dank voor jullie zeer uitgebreide antwoorden. Ik denk dat de lezers daar zeker hun voordeel mee kunnen behalen en zo weer succesvoller worden in het vissen op forel.

We horen het graag van jullie!
Stuur dan een email aan: info@deforelvisser.nl of info@forelvistips.nl

Veel visplezier!

Ben je brildragend en wil je vissen op forel met een zonnebril?
Lees dan hier 3 oplossingen voor vissen op forel met zonnebril op sterkte >>
Zijn er zonnebril-contactlenzen voor het vissen? >>

Lees hier een verslag van het koppelvissen bij de Berenkuil, met foto’s en uitslag >>

© Tekst / Fotografie: Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com
Geplaatst op: 16 maart 2013 @ 03:59

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *