Zomertips: forelvissen met levend aas of kunstaas?

Als je je afvraag welke keuze je moet maken tussen levend aas of kunstaas, dan kun je in dit artikel lezen hoe je hierin een verantwoorde keuze kunt maken. Tevens geven we enkele tips voor beide soorten aas. De tips zijn voornamelijk bedoeld voor het vissen in stromende rivieren en beken op de beekforel, maar sommige zijn ook van toepassing op forellenvisvijvers.

De voorbereiding

Een goede manier om erachter te komen hoe je het beste op forel kunt vissen op een bepaalde rivier of welk water dan ook, is om diegene te vragen die er regelmatig gaan vissen. Vraag hun gewoon hoe zij het doen en je zult er veel van kunnen leren. Weten hoe je moet omgaan met elke lokatie kan het verschil maken tussen thuis komen met een mooie vangst of vol frustraties.

Zoals we in onze zomertip: “Heel eenvoudig forelvissen met zalmeitjes op beekforel >>” al verteld hebben, is levend of ander eetbaar aas en een standaard werphengel met molen prima materiaal om de meeste kleinere forel in rivieren en beken te vangen. Dit is vrij standaard voor de beekforel, bruine forel, en regenboogforel tot ongeveer 50 centimeter. Gebruik een 4 of 6 pond fluorocarbon lijn en kleine haken.

Levend aas

Tip 1:

Het kan zijn dat jouw handen naar de geur van zeep ruiken, die je gebruikt hebt voordat je vertrok. Aangezien de forel zeer goed ontwikkelde zintuigen hebben en goed ruiken, zullen ze deze vreemde geur meteen opvangen en zich “uit de voeten maken”. Maak daarom de handen eerst een beetje vies door ze even door de modder, of de oever van de rivier te wrijven, alvorens het levend aas vast te pakken.

Tip 2:

Een ander goed idee is om een schep mee te nemen waarmee je naar levend aas kunt zoeken. Je vindt het levend aas zoals wormen en de larven van vliegen zoals grootvleugeligen, die eruitzien als rupsen/duizendpoten, onder middelgrote en grote rotsen langs de beek of rivier.
Door ze een keer door het middengedeelte op de haak te rijgen, is dit perfect aas. Misschien vindt je in de ondiepe stroompjes ook wel ook rivierkreeftjes. Haak deze eenmaal door de staart.

Tip 3:

Als je vist met levend aas, kun je het beste het aas stroomopwaards gooien, om het vervolgens stroomafwaards te laten drijven. Als je schokken ziet in de de onderlijn met het aas, zet de lijn dan strak, want je hebt een aanbeet!

Tip 4:

Als je dan beet hebt op levend of eetbaar aas bijvoorbeeld meelwormen, maden of powerbait, stop dan meteen met draaien, steek de hengel naar voren en sla dan niet meteen aan! Doe de klep open, geef hem meer vislijn en laat hem eerst goed doorbijten. Pas als de dobber flink onder water is of voor de tweede keer, sla dan aan, door de hengel even omhoog te tillen. Als je de forel kan zien en hij zwemt naar jouw toe met het aas, wacht dan eerst even af totdat hij weer van je af zwemt en sla dan pas aan, anders heb je geen strakke vislijn om aan te slaan.

Kunstaas

Tip 1:

Wellicht wil je het ook eens proberen met kunstaas. Het beste kunstaas voor forelvissen zijn spinners, vliegen en kleine twisters. Voor het gebruik van dit draaiende kunstaas, moet je het aas gewoon uitwerpen en weer binnenhalen. Zorg ervoor dat je snel genoeg draait echter niet te snel, zodat het aas mooi rond draait. Probeer ook eens een onregelmatige stop-go techniek. Even snel draaien en even stil laten liggen. Tip: Draai alleen met je wijsvinger de hendel van de molen rond. Dan heb je een mooi gelijkmatig tempo en draait ook het aas mooi gelijkmatig rond.

Tip 2:

Als je beet hebt of ook maar de geringste beet voelt, moet je bij kunstaas (in tegenstelling tot levend of forellendeeg) door blijven draaien. Als je de forel gelijk laat doorhappen, zal hij namelijk meteen herkennen dat het aas niet eetbaar is en zal het snel uitspugen. Als je door blijft draaien na de eerste beet, daag je de forel uit en zal hij nog een tweede en derde keer bijten. Hij draait als het ware om het aas heen, want forellen zwemmen naar het aas toe, nemen het en draaien zich dan zijdelings (met het aas in de bek) weg in tegengestelde richting. Dat is het perfecte moment om aan te slaan. De forel is dan ook mooi in de hoekmond gehaakt.

Dus: levend aas of kunstaas?

Als je niet van plan bent om de gevangen vis mee te nemen en ze thuis op te eten, kun je beter dit kuntaas gebruiken. Het kunstaas haakt de forel normaal gesproken meestal mooi vooraan in de lip. Dit in tegenstelling tot levend aas, dat veelal helemaal wordt doorgeslikt met haak en al en zo schade kan aanbrengen aan de binnenkant van de forel.

De vraag of je beter kan vissen met levend aas of met kunstaas, hangt dus af van de vraag of je de forellen wilt meenemen naar huis om ze lekker op te eten of ze wilt terugzetten in de rivier;
– Gebruik levend aas als je ze wilt meenemen.
– Gebruik kunstaas als je ze wilt terugzetten.

Let op: Bij de meeste forellenvisvijvers mag je de forellen niet terug zetten, maar moet je ze meenemen. Als je ze zelf niet wilt, kun je altijd vragen of iemand anders ze wil hebben. Daar zijn altijd liefhebbers voor te vinden.

Vliegvissen op forel:

Tot slot is er ook nog het vliegvissen op forel. Hiervoor heb je specifiek materiaal nodig zoals een vliegvishengel met vliegvismolen, gekleurde en gevlochten lijn en een onderlijn aan het eind van de lijn. Daarnaast gebruik je als aas uiteraard vliegen en droge vliegen. Deze zijn meestal gemaakt van veren, draden en kleine objectjes die om de haak gebonden worden. Je kunt ze kopen maar ook heel gemakkelijk, nou ja, redelijk gemakkelijk, zelf maken. In dit artikel kun je lezen hoe je bijvoorbeeld een “muis” van hertenhaar zelf kunt binden >> De vlieg wordt met de verzwaarde lijn uitgegooit en drijft dan op het water, daar waar de forel naar het oppervlak komt om te eten.

Tip 1:

Om te beginnen met vliegvissen is het misschien verstandiger om eerst vliegvis-lessen te volgen en zo de basis-techniek onder de knie te krijgen. Er zijn diverse visvijvers in Nederland waar je vliegvis-lessen kunt volgen. Vraag het maar eens na bij de visvijver bij u in de buurt. Zie hier een overzicht >>

Tip 2:

Mocht je nog geen ervaring hebben met het vissen op stromende rivieren, probeer dan bovenstaande en eerder genoemde technieken eens uit en kijk welke het best bij jouw past. Als je de techniek eenmaal onder de knie hebt, zul je al snel merken dat het vissen op forel en zalmforel uiterst verslavend kan zijn. Vissen is de meest aangename en plezierige outdoor sport, dus geniet maar van die kleine opwindingen en de kick van de aanbeet en de dril!

(De dril wil zeggen: De weg die de forel aflegt van het moment dat je beet hebt t/m het moment dat je de forel aan de kant haalt. Dat kan soms een hele afstand zijn en de forel kan behoorlijk aan de lijn trekken, waardoor je flink moet werken om hem in te halen. Deze ‘strijd’ met de forel is wat veel mensen de kick geeft en wat men “De dril” noemt.)

Lees hier nog meer Zomertips:
Heel eenvoudig forelvissen met zalmeitjes op beekforel
Vissen op Forel in de zomer: tips & technieken (2) aan natuurlijke meren, reservoirs en vijvers
Vissen op Forel in de zomer: tips & technieken (1) aan forellenvisvijvers

Bekijk hier alle Forelvang Tips
Bekijk hier de Favoriete forelvis aassoorten

© Tekst / Fotografie: Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com
Geplaatst op: 24 juli 2011 @ 05:00

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *