Welke Tremarella-techniek kan ik het beste gebruiken in de winter?

De Tremarella-techniek wordt meer en meer toegepast en steeds populairder, maar kunnen we deze techniek ook succesvol toepassen in de winter? Daar gaan we het in dit artikel eens over hebben.

Als het erg koud is in de winter, zoals nu het geval is, en het water dus erg koud is begeven de forellen zich helemaal op de bodem. Ze reageren traag en hun eetlust is zeer gering, vanwege de lage spijsvertering. Om forellen te kunnen vangen moet je dus op de bodem vissen.

Materiaal voor het vissen op forel in de winter:

Je kunt echter ook heel goed de Tremarella-techniek toepassen in de winter. Om te vissen met glas is dan echter niet de beste techniek. Glas heeft het voordeel dat je er wat verder mee kunt gooien. Het glas zweeft heel langzaam door het water en zal sneller naar boven drijven en dat is wat nu liever niet willen. De aaspresentatie moet nu vlak bij de bodem zijn, dus daarom kun je beter geen glas gebruiken als het zeer koud is. Beter is het dan om te kiezen voor lood in combinatie met bijvoorbeeld een 3 grams Trota Popa of de Trota Lago dobber. In combinatie met glas zouden we een 5 à 6 grams glasgewicht nemen. We kiezen nu echter voor lood en dan past bij een 3 grams dobber het beste een 3 grams loog-gewicht.

Welk aas voor het vissen op forel in de winter:

Als aas kun je levende aassoorten proberen, maar natuurlijk ook forellendeeg, liefst een felle kleur bijv.: groen. Je kunt de natuurlijke aassoorten ook i.c.m. drijvend forellendeeg proberen.

Wat ook goed werkt in de wintermaanden is forellendeeg knoflook of kaas. Ook deze zijn sterk geurend en daardoor zeer aantrekkelijk voor de forel. Probeer dit ook eens

Less is more in de winter. 
Beweeg dus niet te snel en niet te veel. De forel is traag en zal ook niet snel achter een aas aan zwemmen. Vertraag daarom de aaspresentatie.

De Tremarella-winter-montage :

De montage is heel eenvoudig en gaat als volgt;

 1. De hoofdlijn wordt boven in het midden van de Trota Lago dobber doorgevoerd en komt er aan de zijkant weer uit.
 2. Daarna wordt het Tremarella-lood 3 gram op de hoofdlijn geschoven, met de ronde kant naar onder. De spitse kant moet dus eerst doorgevoerd worden.
 3. Daarna komt een stoppertje
 4. en vervolgens de 3-weg-wartel.
 5. Hier maak je de onderlijn aan vast en klaar is kees!

Bekijk hier de montage:

Extra forelvis tips:

Bij het forelvissen worden bij voorkeur altijd slanke dobbers genomen. Deze hebben minder weerstand, waardoor de forel ook minder snel de weerstand van de dobber zal merken en daardoor beter zal aanslaan. Dus hoe minder weerstand er is, des te beter het is. Vandaar ook de voorkeur voor zeer licht materiaal.

Er zijn, naast de Trota Lago (nr.6) ook diverse andere dobbers die je in de winter prima kunt gebruiken met de Tremarella-techniek. Bovenaan dit artikel zie je de afbeeldingen van deze dobbers. Ik zal ze hier verder uitleggen:

De verenpen
De veren pen of pauw veer (nr. 7) is zeer geliefd bij forelvissers.
Deze is zeer slank en blijft op het water drijven. Zeer weinig weerstand dus.
Nadeel is wel als er erg veel wind is. De verenpen zal dan snel wegdrijven en het aas niet meer in de lijn van de hoofdlijn en dobber liggen. Aanslaan is dan veel moeilijker.

De Trota Demon
Bij veel zijwind kun je daarom beter kiezen voor de Trota Demon (nr. 8). Deze heeft een compacte body en een antenne. Met deze dobber kun je het aas beter in een lijn met de hoofdlijn houden.

BG 15
Tot slot hebben we nog de BG 15. Deze is zeer geschikt voor meer diepere wateren. Ook deze dobber is zeer geschikt om te gebruiken met de Tremarella-techniek (lichtjes op en neer bewegen van de hengel), om zo golfjes in het water te maken en de forel te verleiden tot de aanbeet. De rimpels in het water maken een licht geruis dat lijkt op het voeren van de forel. De forel wordt nieuwsgierig en wordt zo verleid.

Ik zou zeggen, probeer het eens uit, want ook in de winter kun je prima op forel vissen!
Heb je mooie vangsten hiermee behaald? Laat het ons weten via email:
info@deforelvisser.nl of info@forelvistips.nl
Je kunt ook ons vangstformulier invullen op deze pagina >>

Succes en veel visplezier!

Meer forelvistips:
Lees hier hoe je het beste kunnen vissen op forel d.m.v. de bodem-montage en de bodem-taster >>
Lees hier meer Tremarella Tips&Trucs: Slepende veren pen montage >>

© Tekst / Fotografie: Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com
Geplaatst op: 11 maart 2013 @ 20:37

1 Reactie

 1. Herman

  Wat voor een hengel is het beste?
  Mij werd de abu carcia vendette aangeraden van 7 foot heb deze ook aangeschaft.
  De molen is een Penn Sarges gs 3000
  De informatie die ik bij jullie zie is dat er met veel langere hengels word gevist.
  Wat zijn de voordelen hier van en wat zijn de ideale werp gewichten van die hengels.
  Voor mij word dit een nieuwe visserij vis altijd op de Oosterschelde Grevelingen en Noordzee.
  Dus alle informatie is welkom ben graag goed voorbereid om teleurstellingen te voorkomen.
  Vriendelijke vis groetjes,
  Herman Kappers

  Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *