Vistips Tremarella-techniek: de Sbirolino-montage

<< Deel 1
<< Deel 2

In deel 1 en 2 hebben we kunnen zien welk materiaal we het beste kunnen gebruiken voor de Tremarella-techniek.

In dit deel 3 gaan we jullie vertellen welke montages nog meer mogelijk zijn; zoals bijvoorbeeld de Sbirolino montage en laten we d.m.v. duidelijke illustraties en uitleg zien hoe je met de diverse Sbirolino-montages drijvend en slepend kan vissen, welk aas we kunnen gebruiken en hoe we het beste kunnen vissen op forel en zalmforel met deze montages.

Welke montage’s zijn er mogelijk?

De Sbirolino (ook wel Bombarda door de Italianen genoemd)
Je kunt de Sbirolino’s onderverdelen in 3 categoriën nml:
Drijvend, langzaam zinkend en zinkend.
Op de Sbirolino’s worden vaak 2 gewichten aangegeven bijvoorbeeld: 5 / 1,5 gr. Dit betekent dat hij 5 gram weegt, maar in het water nog maar 1,5 hetgeen wil zeggen dat hij langzaam naar de bodem zinkt.

De Sbirolino-montage

Voor het slepend vissen met forellendeeg of natuurlijk aas.
Deze montage is snel uitgelegd.

 1. Op de hoofdlijn (0,18 – 0,25mm)
 2. zet je een Sbirolino,
 3. vervolgens een klein gummiballetje om de knoop te beschermen,
 4. dan bij voorkeur een driedelig warteltje (4 of 9 kg trekkracht). Dit om lijndraaien te voorkomen.
 5. Neem als onderlijn (0,14-0,20mm),
 6. al naar gelang de haakgroote (6-12). De lengte van de onderlijn is 60 cm tot 2 m, al naar gelang waar je op gaat vissen.
 7. Weet je het nog niet, neem dan gewoon een haak nr. 8 en een onderlijn van 1,20 à 1,50. Altijd goed!

Zie tekening:

De drijvende Sbirolino montage

Voor de stil liggend vissen met natuurlijk aas of deeg:

 1. Op de hoofdlijn (0,18 – 0,25 mm)
 2. zet je een de drijvende Sbirolino,
 3. vervolgens een klein gummiballetje met siliconenstopper.
 4. Plaats nu een kleine pilotdobber of. Deze dient om aan te geven wanneer je beet hebt en om de diepte aan te geven. In deze montage van Sbirolino is eigenlijk niet meer dan een werpgewicht.
 5. Plaats vervolgens een stopper en een driedelig warteltje (4 of 9 kg trekkracht) met of zonder een karabijnhaakje/veiliheidsspeldje. Met is wel handiger, vind ik.
 6. Hier kun je dan heel gemakkelijk de onderlijn inhaken. Als onderlijn geef ik de voorkeur aan 0,14 tot 0,20 mm, afhankelijk van de haak (6-12) en lengte van 60 cm tot 2 m, ook weer afhankelijk van waar je op gaat vissen.
 7. Weet je het nog niet, neem dan gewoon een haak nr. 8 en een onderlijn van 1,20 à 1,50. Altijd goed!
 8. Bij het gebruik van drijvende powerbait, Trigger X of andere forellendeeg, moet je op ongeveer 5-10 centimeter van de haak een heel klein knijploodje plaatsen, hetgeen voorkomt dat het forellendeeg naar boven gaat drijven.

Zie tekening:

Keuze van het aas

Voor het slepend of stil liggend vissen met de Sbirolino kun je het beste vissen met forellendeeg of natuurlijk aas; Bijvoorbeeld wasmotlarven of meelwormen of een combinatie van deeg en levend aas.

• Bekijk hier verschillende manieren van hoe je het aas op de haak kunt zetten >>
• Bekijk dit artikel voor Het bevestigen van levend aas op de haak >>
• Bekijk hier hoe je een super combinatie kunt maken van wasmottenlarven >>

De worp en manier van vissen

Gooi in en rem de lijn vlak voordat het aas het water raakt, even af met de vinger, zodat de lijn niet in de war raakt. Laat het aas bij de Sbirolino-montage (zinkend) even omlaag zakken totdat het de gewenste diepte heeft bereikt en draai dan langzaam binnen. Het ass dwarrelt dan eerst naar de bodem en gaat vervolgens draaien afhankelijk van het aas dat je aan de haak hebt. Draai je iets sneller dan zal het aas ondieper door het water gaan. Draai je langzamer dan zal het aas dieper liggen. Draai echter nooit te snel.

Tips&Trucs

Probeer de forel te verleiden met de stop-go techniek. Laat het af en toe even liggen, waardoor het aas naar beneden dwarrelt en draai dan weer in. Dit kan heel verleidelijk zijn voor de forel en dat zorgt weer voor meer aanbeten.

Probeer het ook eens op de Tremarella-techniek door de hengel op en neer te bewegen of kleine rukjes te geven aan de hengel tijdens het inhalen. Dit is zeker verstandig als het aas dat je aan de haak hebt uit zich zelf niet ronddraait. Als het aas uit zich zelf al verleidelijk ronddraait doordat je een van bovengenoemde super combi’s gebruikt, is dit niet zo belangrijk. Af en toe stoppen en dan weer indraaien is dan eigenlijk al voldoende.

Probeer dan weer eens iets sneller te draaien en dan weer eens iets langzamer, om zo meedere lagen in het water te bevissen en de forel te verleiden. Dit is zeker in grotere wateren erg belangrijk om zo op zoek te gaan naar de forel.

Zie je een school forellen bij elkaar zitten, gooi er dan niet midden in, maar eroverheen en sleep langzaam door de groep heen om ze zo niet af te schrikken.

Heb je beet, sla dan niet te snel aan. Dit is belangrijk bij ‘eetbaar aas’. Laat het aas liggen en sla pas aan als de forel het aas voor de tweede keer grijpt.
Zie ook Zomertips: forelvissen met levend aas of kunstaas? >>

Tot slot:

Ik hoop jullie hiermee weer nuttige tips te hebben gegeven en wens jullie weer een goede vangst toe! Hou je visstek schoon en gooi al je vijslijnen en adere rommel in de prullebak.

In deel 4 >> gaan we nog meer montages laten zien met de Tremarella-techniek; zoals de Tremarella-montage en de Ghost-montage zowel met als zonder dobber.
Dus hou de website in de gaten!

Zie ook:
<< Deel 1: Tremarella Tips&Trucs: Welk materiaal heb ik nodig?
<< Deel 2: Tremarella Tips&Trucs: Materiaalkeuze beginner en gevorderde

© Chantal Hermkens Redactie deforelvisser.com
Geplaatst op: 10 augustus 2011 @ 04:22

1 Reactie

 1. Wils Werner

  Hoi,
  Ik ben een beginnend forrelvisser en heb het volgende doorgekregen van montage wat er iets anders uiziet dan de uwe nl : hoofdlijn-lijnstopper-trout floter-lijnstopper-wartel-onderlijn (eventueel loodje op onderlijn)

  hoofdlijn-lood 25g-sbrilonino samba floating-linstopper-wartel-onderlijn

  War is volgens jullie de beste verbinding
  mvg
  Werner Wils

  Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *