Vissen & Vangen van Regenboogforel

Vissen en vangen van Regenboogforel<a href=

Bron: Met dank aan Voorzitter Adri Goossens H.S.V. “HET SPANJOOLTJE”, dat we dit prachtige artikel ook op onze website mochten plaatsen!

Informatie en basiskennis forelvissen

KENNISMAKING MET DE REGENBOOGFOREL

Regenboogforel
Regenboogforel


Beekforel (let op de rode stippen)

Deze oorspronkelijk uit de Noord Amerikaanse Rocky Mountains afkomstige vis, is vanwege zijn populariteit als consumptievis, door de mens over vrijwel de gehele wereld verspreid. In eerste instantie in viskwekerijen, maar later ook ten behoeve van de hengelsport in natuurlijk water. Net als de beekforel is de regenboogforel afhankelijk van helder zuurstofrijk water, maar door zijn grotere tolerantie, wat betreft waterkwaliteit en temperatuur, vormt hij een geduchte concurrent ten opzichte van de inheemse beekforel.
De regenboogforel heeft een zilverachtige rug die bezaaid is met zwarte spikkels en over zijn flank loopt een roodachtige streep. De regenboogforel heeft een vetvin.
Hij is van de beekforel te onderscheiden doordat hij geen rode stippen heeft.

Forellen zijn echte oogjagers. Ze eten vooral kreeftachtige, insectenlarven en soms ook kleine vissen. Maar ze zijn ook gek op allerlei landinsecten die op het wateroppervlak terecht zijn gekomen. Ze hebben een eigen jachtgebied, waar ze geen soortgenoten dulden.
Hij is erg vraatzuchtig en groeit daarom ook vrij snel. Op 2 jarige leeftijd is hij al geslachtsrijp en in de regel wordt hij niet ouder dan 8 à 9 jaar.

DE VOORBEREIDING
Ik stel voor om ons maar eens bezig te gaan houden met die zaken over het forelvissen waarvoor u naar dit artikel bent gesurft. Om te zorgen dat u nooit tevergeefs aan het water komt omdat u bepaalde (vis)spullen bent vergeten, is het gemakkelijk om een lijstje te hebben dat u vooraf kunt nachecken of u werkelijk alles bij u heeft. Hieronder treft u zo’n lijstje aan en het kan best wel eens zo zijn dat u dit wilt uitbreiden. Ik zou zeggen…, ga gerust uw gang.

CHECKLIST
– Hengel(s), hengelsteun(en) en een landingsnet
– Een tas met visspulletjes o.a. loodjes, haakjes, molens, dobbers, extra lijn, onthaker(s), visschaartje,onthaaktangetje en een vishanddoek;
– Verschillende soorten aas (levend en/of kunstaas);
– Een paraplu en of regenkleding (want je weet het maar nooit met dat ‘pokkenweer’);
– Een fris en opgewekt humeur .

HENGELS
Praktisch elke hengel is geschikt om er mee op forel te vissen en wat nog veel belangrijker is, om er forel mee te vangen. De hengelkeuze zal echter altijd en overal afhankelijk blijven van de persoonlijke voorkeur van de sportvisser zelf. Daarom worden in dit artikel enkel de verschillende mogelijkheden aangegeven die bij het forelvissen gebruikelijk zijn onder het motto: U vist en U kiest!

Normaliter worden Vliegenhengels, Winkle Pickers, Spinhengels en Snoekbaarshengels gebruikt voor het vissen op forel omdat ze daarvoor geschikt zijn. De werphengels die verder ook gebruikt kunnen worden zijn de betere Telescoophengels, de Feederhengels en de Matchhengels. Tegenwoordig zijn er ook speciale Spinhengels in de handel die puur voor het forelvissen zijn gemaakt. Denk ook eens aan de mogelijkheden om een werphengel te kiezen die in combinatie gebruikt kan worden.

Winkle Picker

Winkle Picker
Spro pression picker, 2-delig, 3,00 m

De Winkle Picker is razend populair in ons land. Veel sportvissers praten over ”de picker” en laten dat eerste woord gewoon weg. Iedereen begrijpt immers waar je het over hebt. Bij deze werphengel worden vaak 2 of 3 verwisselbare toppen geleverd en allemaal van verschillende dikte. De visomstandigheden bepalen welke top je moet gebruiken.

Feederhengel
Feederhengel
Spro pression feeder, 3-delig, 3,60 m

De naam Feederhengel is ontleend aan het doel waarvoor de hengel is gemaakt. Feeder is namelijk het Engelse woord voor voerkorf. Het gaat hier dus om een hengel die speciaal is ontworpen voor het vissen op een flinke afstand met de voerkorf. Een feederhengel is om het eenvoudig te zeggen de grotere en zwaardere broer van de Winkle Picker.

Spinhengel
Spinhengel
Spro 2697 180 Passion Premium Carbon Spin Light”
Lichte spinhengel heel goed te gebruiken met kleine spinnertjes en plugjes. Komt optimaal tot zijn recht bij het belagen van Forel en Baars. Ergonomisch vormgegeven handvat en een schitterende buiging.
Lengte: 1.80m, Werpgewicht: 2 – 14 gr.

De Spinhengel wordt gebruikt voor het vissen met kunstaas (spinnertjes). Het kunstaas wordt langzaam met behulp van de werpmolen weer ingehaald. De hengel wordt in een rechte hoek met de lijn gehouden om de aanbeten van de vis goed te kunnen voelen. Spinhengels zijn in verband met hun doelstelling vrij kort en stijf van uitvoering.
Bij een beet zal u de lijn strak moeten trekken naar de vis toe, maar het is daarbij wel noodzakelijk om met het laatste stukje te wachten en naar de lijn te blijven kijken. Als de vis vervolgens de lijn strak trekt en de hengeltop gaat mee dan met een haal de vis haken.
En nogmaals de waarschuwing: Niet aanslaan….!!

Vliegenhengel
Vliegenhengel
Sage Launch 590, goudkleur, 4-delig, inclusief hengelkoker, 30 jaar garantie

De vliegenhengel is een heel bijzondere werphengel, al wordt bij het vliegvissen eerder de lijn dan het aas als werpgewicht gebruikt. Een kunstvlieg weegt namelijk zo weinig dat je hem nooit aan een gewone nylonlijn zou kunnen werpen. Vliegvissen is over het algemeen geen visdiscipline voor beginnende sportvissers, maar een visstijl voor gevorderden.

Hengeladvies!
U kunt zich ook nog altijd laten adviseren door uw eigen hengelsportwinkelier als u er zelf niet helemaal uitkomt omdat u door het (hengel)bos de (hengel)toppen niet meer ziet. Ook het idee dat alleen dure hengels goed vissen en heel veel vis opleveren is een sprookje waarin u echt niet meer moet geloven. Het gezond verstand gebruiken is nog altijd de beste remedie tegen elke vorm van sportverdwazing.

WERPMOLEN
WERPMOLEN
Rozemijer X-Pert 400
Aantal kogellagers: 9+1
Overbrenging: 5,1:1
Capaciteit: 140 m 0,30 mm
Gewicht: 318 gram
Inclusief reservespoel

Ook hierbij weer hetzelfde verhaal, dat de keuze voor een molen zeer persoonsgebonden is. Waar u in ieder geval op dient te letten zijn de volgende zaken:
1. Bij het aanschaffen van molens blijkt goedkoop achteraf meestal duurkoop te zijn;
2. Bij molens bepaalt de prijs doorgaans wél de kwaliteit;
3. De “slip” moet goed werken omdat die vaak bepaalt of u de vis binnenhaalt of verspeelt;
4. De inhaalsnelheid mag niet te klein zijn, anders staat u zich de gehele visdag lens te draaien;
5. Het aantal kogellagers is belangrijk want die staan uiteindelijk garant voor een lange levensduur van uw molen.

DE VISLIJN (NYLON)
DE VISLIJN (NYLON)

Een belangrijk onderdeel van de hele hengeluitrusting, zo niet de belangrijkste, vormt zeker de vislijn. De vislijn is namelijk de verbindingsader tussen de visser en de vis en dus moet deze betrouwbaar zijn. Bijvoorbeeld het rekvermogen en de trekkracht van de vislijn zijn de voornaamste componenten die bepalen of een vis wordt geland of dat hij na een lijnbreuk met harde knal het vissenpad kiest. En als je tien sportvissers vraagt welke lijn je nu eigenlijk moet gebruiken voor het vissen op forel, dan durf ik met een gerust geweten te stellen dat het antwoord u daarop geen enkele duidelijkheid zal verschaffen. Het blijft altijd moeilijk om in het aanwezige scala van felgekleurde klossen nylon de enige echte te vinden.

Omdat ik in die zaken nogal vrij nuchter ben, laat ik mij over het algemeen leiden door de informatie van de fabrikant. Want wie kan het nu eigenlijk beter weten dan de mensen die de vislijn zelf produceren?
De fabrikant is toch niet gek om zijn toko te verkwanselen door verkeerde producten op de markt te brengen? Daarvan uitgaande kies ik dus altijd voor die nylon die duidelijk aangeeft voor welke visserijdiscipline en/of vissoort de vislijn geschikt is.

Daarom heb ik gekozen voor de Damyl Spezi Line Trout.
Deze lijn heeft een kristalheldere kleur en daardoor praktisch onzichtbaar voor onze zeer schuwe regenboogforelletjes. De vislijn is verkrijgbaar in de volgende dikte, lengte en trekkracht:
0.18 mm/300 m/2,9 kg; 0.20 mm/500 m/3,7 kg; 0.22 mm/500 m/4,3 kg; 0.25 mm/500 m/5,2 kg.

DOBBERS
DOBBERS
Sensas Foreldobbers in 2, 3 en 4 gram

pro Foreldobber met kniklicht antenne in 4, 6, 8, 10 en 16 gram
Spro Foreldobber met kniklicht antenne in 4, 6, 8, 10 en 16 gram

Over dobbers is in de loop der jaren al veel geschreven. Er zijn dobbers voor het recreatief vissen en dobbers voor het wedstrijdvissen. De ene dobber is bijvoorbeeld goed voor de vijvervisserij en de andere dobber wordt aanbevolen voor het vissen op stromend water in kanalen. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar er is altijd wel een dobber te vinden die nu net voor dat éne doel uitermate geschikt is.

Dobbers worden gemaakt van verschillende soorten materialen zoals kurk, balsahout en de laatste jaren steeds meer van kunststof. De materiaalkeuze voor het vervaardigen van een dobber is uiteraard belangrijk omdat het gekozen materiaal altijd een kleinere massadichtheid dient te hebben dan water, zodat de dobber op het water kan blijven drijven. Dobbers (of pennen genoemd door onze Belgische visvrienden) zijn in feite niets anders dan drijvers of wakers die een dubbele functie hebben.

Dubbele functie van de dobber
1. Aan de plaats van de dobber kun je zien waar de haak met het aas zich bevindt. Met behulp van de dobber kan je ook het aas heel precies op de juiste diepte in het water houden;
2. De dobber is ook een beet registratiemiddel. Alle afwijkende bewegingen van de dobber dan die hij normaal maakt zijn tekenen van een beet of in ieder geval het beroeren van het aas door een vis (of bij pech: een krab). De duidelijkste bewegingen zijn als de dobber ondergaat en wanneer de dobber opeens een heel stuk wegdrijft en vooral als dit gebeurt tegen de stroming van het water in.

Dikke of slanke dobber
Het is belangrijk om het aas zo natuurlijk mogelijk aan de vis aan te bieden om hem te verleiden toe te happen. Een vis bijt pas echt door als hij weinig tot geen weerstand ondervindt als hij met het aas in zijn vissebekkie wegzwemt. U voelt hem misschien al aankomen? Juist ja, een slanke dobber biedt altijd minder weerstand dan een dikke dobber. Altijd een dobber kiezen die het beste past bij de omstandigheden van het water, dus….:
Géén stroming: slanke dobber;
Wél stroming: dikkere (stroom)dobber.

DOBBERTIP…!
Als u eenmaal een dobberkeuze hebt gemaakt en daarmee enkele malen hebt gevist, dan kent u de werking van de dobber. Voldoet deze dobber in de praktijk aan uw verwachtingen, schaft u zich dan een serie van diezelfde dobber aan. Op deze manier weet u na een tijdje precies bij welke beweging van de dobber u beet heeft en wanneer u in actie moet komen.

DRUPPELLOOD & WARTELLOOD
DRUPPELLOOD & WARTELLOOD

Druppellood en wartellood zijn over het algemeen de twee types lood die bij het forelvissen worden gebruikt. Welk loodje wordt gebruikt hangt meestal af van de voorkeur van de visser zelf. Het is wel zo, dat een wartelloodje beter op zijn plaats blijft liggen dan een druppellood. Dit komt doordat bij een druppelloodje de lijn door het midden van het loodje gaat. Daartegenover kan gesteld worden, dat een wartelloodje vaak een warboel van je onderlijn kan maken en dat is natuurlijk ook niet prettig om mee te maken. En zulke dingen gebeuren uitgerekend altijd op het moment waarop je bijvoorbeeld net goed in de beet zit. Na de voordelen en nadelen tegen elkaar afgewogen te hebben, kies ik toch maar het liefst voor het druppellood. Oh ja, dat vergat ik bijna nog te vertellen. U weet toch wel dat u een wartelloodje kunt stoppen met een loodstoppertje of een klein warteltje?

HAKEN & KNOPEN
Bij het bespreken van de vislijn heb ik gezegd dat ik de vislijn als belangrijkste onderdeel van de hengeluitrusting beoordeel. Als dat werkelijk zo is (u mag het daarmee gerust oneens zijn, want we vissen in een democratisch land) dan komt de haak zeker op de tweede plaats met stip en dus ook op het hoogste treetje van het podium.
Haken kies je naar gelang het aas dat je wilt gebruiken. Zoals u weet zijn er haken met een oogje en met een bledje en deze hebben elk een eigen knooptechniek om aan de vislijn te bevestigen. Hierbij treft u (misschien ten overvloede) de 2 verschillende knopen nog eens aan.

Ingestopte halve bloedknoop
Ingestopte halve bloedknoop

De ingestopte halve bloedknoop is bedoeld voor een haak met een oogje. Deze knoop zal echter minder snel gaan schuiven dan de halve bloedknoop. Noodzakelijk is wel, dat je minimaal 6 wikkelingen aanhoudt.

Bledknoop
Bledknoop

Maak een lus en leg deze langs de haaksteel en zorg er voor dat u een los stukje lijn van pak hem beet 10 cm lengte vrij houdt/overhoudt.

Wikkel nu dit stukje lijn 7 tot 8 keer rond de haaksteel. Houdt nu het losse uiteinde vast en trek de onderlijn voorzichtig vast.

Let er op dat de lijn aan de binnenkant van het bledje (haakpunt zijde) aan de haaksteel zit.

KNOOPTIP!
KNOOPTIP!

Voor degenen onder u die het nog steeds een zenuwachtig en priegelig gedoe vinden om een haak op de juiste wijze aan de lijn te fabriceren kan ik u met de hand op mijn hart het handige apparaatje Hakie-an van Arca aanbevelen. Het gebruik daarvan valt in het begin ook niet altijd mee, maar als u echter de techniek helemaal onder de knie heeft dan wil u waarschijnlijk daarna niets anders meer.

HAKEN
Nu we de knopen hebben gehad gaan we verder met het bespreken van de verschillende soorten haken die er in de handel te koop zijn. Voordat u zich in het ‘hakencircus’ gaat begeven, kan ik u het volgende als geheugensteuntje meegeven:
– Wormen als aas: kiezen voor langstelige haken met weerhaakje;
– Deeg als aas: kiezen voor kortstelige haken met of zonder weerhaakje;
– Haakgrootte: het enige wat vissen verjaagt is een te grote haak;
– Haakkleur: indien mogelijk kleur aanpassen aan de kleur van het aas.

haken

De Gamakatsu Spiral
is een haak met oogje en voorzien van een spiraaltje om het kunstaas een betere bevestiging op de haak te geven.

De Gamakatsu Spiral

De Gamakatsu Color Coated
is een haak met oogje en in de kleuren Rood (2), Oranje (2) en Geel (3). Perfect te combineren met de kleur van Powerbait welke u wilt gebruiken en waardoor de haak nagenoeg onzichtbaar in het deeg verborgen kan worden.

De Gamakatsu Color Coated

Trout haken 8000R van Albatros
Vlijmscherpe rood kleurige haken voor het vissen op forel met bijv. Trout bait of meelwormen. Mooie ronde bocht met de goede lengte steel. Een echte haak om een forel te haken!…

NATUURLIJKE AASSOORTEN
We kunnen de aassoorten voor het forelvissen onderscheiden in natuurlijk aas en kunstaas.
De natuurlijke aassoorten die we voor het forelvissen kunnen gebruiken zijn bijvoorbeeld:
Meelwormen, Tebo’s, Springwormen, Regenwormen, Mestpieren en Bijenlarven.

Meelwormen (tenebrio molitor)
Meelwormen (tenebrio molitor)
Meelwormen (tenebrio molitor)

Meelwormen eten het liefste brood, maar zemelen zijn toch beter. Ze komen ook aan die naam omdat ze graan en meel eten en dat bederven. Meelwormen hebben net als andere dieren ook vocht nodig dat ze halen uit appels, wortelen of aardappelen. U kunt de meelwormen het beste bewaren bij een temperatuur onder de 15 graden anders zal het verpoppen niet lang duren. In zemelen met een paar kleine stukjes appel houden ze het wel eventjes uit.

Tebo (chilecomadia moorei)
Tebo (chilecomadia moorei)

Tebo’s zijn larven van de Chileense motvlinder.
Deze larven hebben een hoog calciumgehalte en daardoor vormen de tebo’s een overheerlijke “snack” voor vissen. Ook door hun kleur en geur is dit een geliefd aas.
Tebo’s kunnen met stukjes fruit (banaan) 2 tot 3 maanden worden bewaard in de koelkast.

Springworm (dendrobaena veneta)
Springworm (dendrobaena veneta)

De springworm of springer is heel beweeglijk aan de haak en daardoor hebben zij deze naam ook gekregen. De springer is een rode en vrij grote worm van circa 5 tot 10 cm lengte, is veelzijdig en flexibel en komt oorspronkelijk uit Canada. De springer is taai en overleeft beter in het koude water dan zijn andere soortgenoten en blijft daardoor ook langer aantrekkelijk voor de vissen.
Er zijn grote en kleine springers te verkrijgen waardoor ze een favoriet haakaas zijn.

Regenworm (lumbricus terrestris)
Regenworm (lumbricus terrestris)

De gewone regenworm of aardworm heeft een spitse kop en het achtereind is dikker en afgeplat. Het lichaam is samengesteld uit segmenten met borstels op elk lijfsegment. Rond het lichaam bevindt zich een ringvormige verdikking, het zadel genaamd. De kleur varieert van bruin naar rood en zelfs geel. Geliefd haakaas.

Mestpier (eisenia fetida)
Mestpier (eisenia fetida)

Deze kleine en felrode worm zit in varkensmest en mesthopen (etens- en tuinafval) en wordt al lang als aas door de sportvisser gebruikt. Omdat we de mestpier in verschillende maten kunnen krijgen en de goede eigenschap heeft erg beweeglijk te zijn, is hij aantrekkelijk voor de vissen. Wanneer je de pier doorbreekt of aan de haak prikt, komt er sterk geurende, gele vloeistof vrij die de vis aansporen om echt wakker te worden. Mede daarom is de mestpier als haakaas in het voorjaar en najaar een topaas.

Bijenlarven / Bijenmaden (apis mellifera / honingbij)
Bijenlarven / Bijenmaden (apis mellifera / honingbij)
Honingbij

Bijenlarven / Bijenmaden (apis mellifera / honingbij)
Bijenlarven

Bijenlarven / Bijenmaden (apis mellifera / honingbij)
Bijenmade

Met betrekking tot de bijenlarve of bijenmade is er in het begin grote verwarring geweest over de juistheid van het product. De bijenmade werd te vaak verwisseld met de wasmot larve of made en om die reden werd de wasmot made verkocht als bijenmade. De juiste bijenmade kan men zien te verkrijgen bij een imker en zijn dus van de honingbij.

GECONSERVEERDE AASSOORTEN

Bijenlarven (geel)
Bijenlarven (geel)

Geconserveerde Bijenlarven van Spro. Ze zijn ook verkrijgbaar in de kleuren rood en wit. Op forelwateren kan volgens de leverancier dit aas een “must” zijn om vis te vangen.

KUNSTAASSOORTEN
De kunstaassoorten die we hier behandelen zijn Spinners, Powerbait en Gulp Trout.

Spinner
Spinner

Spro Trout Hot Spin Leader Chrome
Een bewezen manier om grote forel te vangen is met de slepende methode. Om het extra aantrekkelijk te maken voor de vis is er een klein roterende spinnerblaadje gemonteerd. Om het aas te laten stijgen wanneer het binnendraaien gestopt wordt is een klein imitatie zalmeitje net voor de haak gezet.
Specificaties:
Haak: Gamakatsu LS-5330R haakmaat 12
Leader: 0,18 mm, lengte 120 cm

Spro Trout Hot Spin Leader Chrome

SPRO Trout Hot Spin Leader hot pink
Een bewezen manier om grote forel te vangen is met de slepende methode. Om het extra aantrekkelijk te maken voor de vis is er een klein roterende spinnerblaadje gemonteerd. Om het aas te laten stijgen wanneer het binnendraaien gestopt wordt is een klein imitatie zalmeitje net voor de haak gezet.
Specificaties:
Haak: Gamakatsu LS-5330R haakmaat 12
Leader: 0,18 mm, lengte 120 cm

Spinners zijn er in allerlei kleuren, van zilver, goud, parelmoer tot zelfs zwart. Soms is het spinnerblad beschilderd met strepen of stippen en soms heeft het een andere vorm. Welke kleur u moet gebruiken is vaak afhankelijk van het weer (helder of bewolkt) en de diepte en helderheid van het water. Zo kan het gebeuren dat u aan de een niet vangt en aan de andere wel en daarom is het hebben van een setje spinners in verschillend kleuren wel aan te bevelen.
De algemene regel voor een kleurkeuze is:
Bij helder weer: lichte kleuren;
Bij donker weer: donkere kleuren;
Bij troebel water: felle tot zelfs fluo kleuren.

U kiest dus voor de verzwaarde spinners, welke ook wel stroomspinners of forelspinners worden genoemd. Dit kunstaas is van metaal waaraan een al dan niet verzwaard lichaam zit met daarboven een glinsterend en/of gekleurd blad. Het geheel wordt bij elkaar gehouden door een metalen stangetje, de as. Aan de onderkant zit een dreg, fleur of enkelvoudige haak bevestigd. Deze haken zijn soms wel en soms niet bekleed met een rode wolpluim of enkele gekleurde veertjes. De bovenkant van de as eindigt in een oogje waaraan de lijn, antikinkloodje of antikinkvaantje wordt bevestigd.

Antikinkloodje links en antikinkvaantje rechts:
Antikinkloodje links en antikinkvaantje rechts:
Let op! Bij het gebruik van een antikink-vaantje moet er altijd een warteltje tussen spinner en vaantje. Bij het loodje niet. De Spinner is overigens het enige kunstaas waarbij een Antikink-loodje of vaantje gebruikt wordt.

Powerbait (een variant tussen natuurlijk aas en kunstaas)
TROUT BAIT SELECT GLITTE

TROUT BAIT SELECT GLITTE
Drijvend forellen deeg met glitters. Inhoud 50 gram.
Powerbait is een product van firma Berkley en is een deeg die in verschillende kleuren te verkrijgen is. U kent ze wel uit de hengelsportzaken, die potjes met allerlei gekleurde deegsoorten. Een voordeel van dit deeg is dat er een permanente afgifte van lokstof is (minimaal 24 uur). Powerbait wordt als een soort pluimpje aan de haak bevestigd en moet een mooie draaiende beweging in het water maken (als een visje) wanneer je binnen draait. Het vissen met powerbait is een actieve manier van vissen (spinnen) en moet de vis lokken door beweging en natuurlijk de lokstof die daarin aanwezig is. Powerbait blijft onder extreme worpen goed aan de haak.

DOUGH BOMBARD
DOUGH BOMBARD

Nieuwe en verbeterde versie deze Berkley GULP! Trout Bombarda. Een nieuwe consistentie voor de beste formule ooit. Het blijft op de haak zitten en niet op de vingers. Opgeladen met Gulp! voor meer geur en smaak. Zodra het aas te water wordt gelaten verspreid het een geur die voor zalm en forel eetlustopwekkend is.

DEEGTIP
Wilt u deeg echt onweerstaanbaar maken, dan zult u het moeten bewerken. Een eenvoudige manier daarvoor is de volgende:
Kneed het deeg in een driehoek om de haak en leg het op de zijkant van je wijsvinger. Druk nu met de andere hand de zijkanten van het deeg om de vinger. Zorg wel dat de lijn precies in het midden ligt, zodat het geheel gelijkmatig gaat draaien. U zult versteld staan hoe dit deeg zal ronddraaien tijdens het slepen.
DEEGTIP

Omdat het aas zo hard ronddraait kan het beste een drievoudige wartel worden gebruikt. Dit voorkomt, dat er continu knopen en lussen in de lijn komen en dat niet na drie keer werpen de lijn vernieuwd dient te worden.

WE GAAN VISSEN

DOBBERVISSEN
Het meest wordt bij het forelvissen de techniek gebruikt van het vissen met de dobber. Dit dobbervissen kan op verschillende manieren. We kunnen statisch vissen (stilliggend), slepend vissen en drijvend vissen.

Statisch vissen met de dobber
Het aas wordt aan de haak gedaan (bijvoorbeeld meelwormen of maden), er wordt een plek uitgezocht waarvan men denkt dat de forel zich ophoudt en er wordt ingeworpen (of is het uitwerpen?). De antenne van de dobber staat een paar centimeter boven het wateroppervlak uit en nu maar wachten tot hij een onverwachte beweging maakt of langzaam ondergaat. Na het wegspoelen van een warm kopje koffie van De Ouwe Egberts en het verorberen van een plakkerige donut verdwijnt opeens de dobber onder water. We voelen, de lijn loopt strak en de hengel kromt zich. Met een prachtige haal wordt de haak gezet.
Hangen……. en even later ligt een regenboogforel spartelend in het landingsnet.
Het aas stilleggen op de bodem is hoofdzakelijk favoriet bij forellen die niet echt azen (jagen). Bij een aanbeet ‘loopt’ de lijn weg en moet u in actie komen. Vooral in de wintermaanden met guur en koud weer kan er op deze manier veel vis gevangen worden. Als u echter met kunstaas vist zoals Powerbait, dan vist u niet echt op de bodem want dit kunstaas drijft namelijk in het water. Daarom kunt u met het aanpassen van uw onderlijn (langer of korter maken) verder van de bodem of dichter bij de bodem vissen. Schuif daarvoor de dobber circa 40 cm (afhankelijk van de lengte van de onderlijn) dieper dan de waterdiepte, waardoor het schuifloodje op de grond ligt en de dobber plat op het water.
Een onderlijn van 40 à 50 cm is een standaardlengte.

Slepend vissen met de dobber
Deze manier is niets anders dan de hiervoor omschreven techniek maar dan wel regelmatig 30-50 cm binnen draaien en weer 10 minuten wachten.

Drijvend vissen met de dobber
Als de forellen hoog in het water azen pakken ze regelmatig wat vanaf het wateroppervlak. De vliegvisser vist in zo’n situatie met droge vliegen omdat deze op het water blijven drijven. Powerbait maar ook meelwormen drijven en dan vooral de morio’s (de grotere klassen van de meelworm – zie afbeelding).
Drijvend vissen met de dobber

De haak gestoken in het bovenste gedeelte van de worm zorgt ervoor dat deze draait tijdens het slepen. Ook hier geldt dat wanneer de forel interesse heeft dan kunt u ze goed verleiden toe te happen door tergend langzaam te blijven slepen/bewegen met het aas. Neemt de forel het aas echt mee, dan de lijn volgen en…… halen!

VISSEN ZONDER DOBBER
Dit kan ook weer op verschillende manieren. We kunnen ook weer statisch en slepend vissen.

Statisch vissen
Het is gewoon het aas stil laten liggen op de bodem. Bij een aanbeet gaat de lijn lopen en moet u reageren zoals al eerder is omschreven.

Slepend vissen (techniek 1)
Als aas kunnen we bijvoorbeeld Powerbait gebruiken en dit deeg behoort dan te draaien als een spinnertje. Wat u ook kunt doen is het maken van een wormpje. Prik de haak in het zelfgemaakte wormpje en druk het daarna plat waarbij u de onderkant van het wormpje iets bij draait. Met een sleeploodje kunnen we zowel hoog als laag vissen. Willen we hoog vissen, dan doen we de hengeltop omhoog. Willen we laag vissen (tot op de bodem), dan houden we de hengeltop tot net boven het water.
Bij deze techniek van vissen kunnen aanbeten zeer fel en onverwacht komen. Als de forel bijt moet u meteen lijn toegeven en vervolgens enkele seconden wachten. Dan vis voelen en… halen!

Slepend vissen (techniek 2)
De volgende techniek is intensief maar kan vooral in de wintermaanden veel succes opleveren. Het gaat als volgt: Inwerpen, wachten tot het lood de bodem heeft bereikt en dan telkens opnieuw 10 cm binnenhalen en 30 seconden wachten. Vervolgens weer 10 cm binnenhalen en 30 seconden wachten, enz. enz..
Door het gewicht van het schuiflood te veranderen (het gebruik van loodhagel is ook mogelijk),
kunt u zelf langzaam zinkend aas bewerkstelligen. Vaak zwemt de forel in de middelste waterlaag waar vandaan hij zijn aanval naar het aas uitvoert. Daardoor is aas dat van de diepte naar boven wordt gehaald bij forel favoriet in verband met de versnelling die dan optreedt.

TER AFSLUITING
Ik hoop, dat de informatie en basiskennis in mijn artikel voor u een positieve bijdrage mag betekenen bij het forelvissen in het algemeen en de forelvangsten in het bijzonder.

Bron Voorzitter Adri Goossens H.S.V. “HET SPANJOOLTJE”
Alfons de Meijer / Redactie deforelvisser.com
Geplaatst op:Jun 22, 2010 @ 8:57

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *