Vissen op Forel in de zomer: tips & technieken (1)

Vissen op Forel in de zomer: tips & technieken – deel 1: De Zomer;

Bij de Zomer denken we meteen aan lekker bruin worden, barbequeën, veel zon en warme temperaturen. Vissen? Nee, daar is het toch veel te warm voor. Ze zijn lui en bijten niet. Dat is de algemene gedachte van veel vissers. Ook zijn er in die tijd veel toeristen die het ook eens voor de eerste keer willen gaan proberen en dan vaak niets vangen. Klopt dit ook? Nou, nee. Je kunt wel degelijk veel forellen vangen in de zomermaanden, zelfs als het heel heet is. Je moet alleen even weten hoe je dit het beste kan doen. Wij helpen jullie graag bij het vangen van forel en hebben enkele nuttige tips voor jullie opgeschreven en hopen zo om dit vooroordeel uit de wereld te helpen!

Tips&Trucs voor het forelvissen in de zomer aan forellenvisvijvers

Het allerbelangrijkste dat je moet weten over het vangen van forel in de zomer is, dat de forel een koudwatervis is. Zij geven de voorkeur aan koeler water, meer dan elke andere sportvis. Het is dus van belang om die koele “zakken” in het water weten te vinden om zo ook de actieve forel te vinden. Met dit in het achterhoofd, volgen hier enkele tips voor forelvissen in de zomer.

1. Vis dieper

Dat is waar de forel zijn. Als de zomerzon het water verwarmt, dan verwarmt het ondiepe water en het oppervlaktewater het meest. Het diepere water is koeler en comfortabeler voor de forel. In deel 2 gaan we in op welke diepte je het beste kan gaan vissen.

2. Vis tijdens de vroege ochtend of late avond

Dit zijn de tijden van de dag wanneer de temperatuur van het water een paar graden naar beneden gaat, waardoor de forel actiever zal worden. In de ochtenden en avonden is het ook niet zo gloeiend heet en heb je de felle zon niet recht boven je hoofd.
Ook zal er tijdens de zomermaanden in de middag veel meer activiteit aan de vijvers zijn, gezinnen met kinderen die stenen in het water gooien, honden die rond lopen (dat mag echter niet aan alle vijvers) en luidruchtige toeristen en families die het gezellig samen hebben, maar zo wel vaak de forel verjagen. Ook dit is een reden om voor de vroege ochtend en late avond te gaan.
Tot slot is dat ook de tijd dat de forel het meeste eet; normaal bij het eerste licht en weer in de buurt van de schemering. Niet dat hij tussendoor niets eet, maar dat zijn de ideale momenten.

3. Vertraag de presentatie

Forel kan langzaam (traag en lui) worden tijdens de hete zomermaanden, dus is het beter om ook je kunstaas en vliegen te vertragen. Je moet beloond worden met meer beet te hebben.

4. Vis op bewolkte dagen

Het grootste afschrikmiddel van de forel is de zon. Forellen zijn actiever wanneer ze even niet in de hete zomerzon hoeven te vertoeven. Een bewolkte dag is dan ook een verademing voor de forel en hij zal veel actiever zijn.

5. Vis in de schaduw

De watertemperatuur in de schaduw is meestal een beetje koeler dan direct onder de zon. Kijk voor schaduwrijke plekken zoals: vegetatie, onderwater bulten, ondergedompelde bomen / struiken, en inlaten van de grondpomp bijvoorbeeld.
Met name die in- en uitlaten zijn van nature plekken waar de forel zich tot aangetrokken voelt. Gebieden die dienen voor zuurstof, voedsel, koud water en voedingsstoffen. Vaak dienen ze ook als kraamkamers voor jonge vis en aasvissen.
Veel vijvers hebben, met name in de zomermaanden, zuurstofpompen op het water liggen om het opgewarmde water, dat minder zuurstof bevat, van extra zuurstof te voorzien. Ook koelt het ‘s nachts het water af. Dit is uiteraard dan ook een ideale plaats voor de forel om zich op te houden. Ligt er een werkende pomp op de vijver, probeer dan in de buurt van die pomp te vissen en je zult zien dat je meer forellen zult vangen. Gooi dan wel naast de pomp en niet in de pomp …

6. De maanfase

Wanneer de maan vol is of bijna vol, zullen de forellen het aangenaam vinden om dan op prooi uit te gaan, omdat ze meer licht hebben, er weinig verstoringen zijn en het rustig is en bovendien veel koeler als overdag. Het is dan een goed idee, als er nachtvissen toegestaan is, om te gaan spinnen door de schemering heen. De dagen rondom volle maan zijn perfect om het eens te proberen.

7. Experimenteer

Vooral in de zomermaanden is het belangrijk om eens andere kunstaas en aassoorten te gebruiken, die je normaal niet gebruikt. Blijf niet vast zitten aan die ene kleur of dat ene aas, maar probeer eens iets anders uit en je zult merken dat je meer forel zult binnenhalen.

“In de zomer zijn de forellen het meest actief”, zegt een professioneel forelvisser Mike Nielsen en pro medewerker van Pautzke Bait, California en is o.a. specialist in het vangen van trophy trouts. Hij vestigde en brak het Tahoe’s brown trout record 3x. “Ze hebben een hoog metabolisme. Ze eten dan ook een verscheidenheid aan aas. Je kunt ze vangen op vrijwel alles.”

Nielsen zegt dat hij gebruik maakt van meer soorten kunstaas dan op enig ander moment van het jaar.

Variatie is de sleutel. Gebruik een reeks van maten, kleuren en patronen totdat je er een vindt die werkt. Dit zou kunnen betekenen het testen van blinkertjes, lepels, spinners (mits toegestaan), meelwormen, maden, forellendeeg, wasmotlarven en zalmeitjes. Probeer ook eens combinaties hiervan uit. Zo kun je bijvoorbeeld een meelworm perfect combineren met forellendeeg of een zalmeitje. Probeer ook eens een combi van meelworm en wasmotlarve in een L-vorm. Om dit hapje extra aantrekkelijk te maken kun je ook nog een speciale geurende gel met feromonen en glitters op het natuurlijk aas smeren.

Op onze website hebben we een speciale uitgebreide rubriek; favoriete forelvis aassoorten met meer info over welke je waar en wanneer het beste kunt gebruiken en hoe je ze het beste op de haak kunt zetten om zo de forel extra te verleiden om tot aanbeet over te gaan.
Klik hier voor meer info >>

“De zomer is wanneer ik weg ga met mijn grootste aas. De hongerige vissen zijn op zoek naar een grote maaltijd. Ze zijn actief. Ze zijn niet bang om groot aas op hoge snelheid te achtervolging en ze eten ook consequenter, “zei Nielsen.

“Dat is het mooie van de zomer. Als ze niet pakken op iets waar ze normaal wel zouden eten, kun je andere dingen proberen. Probeer eens rare kleuren en rare combinaties. De zomer is bij uitstek de beste tijd om al deze aassoorten uit te proberen.”

8. Ga er op uit!

De beste tip die ik jullie kan geven voor het forelvissen in de zomer is; ga erop uit en bezoek een van onze schitterende vijvers en kom vissen! Zie hier een overzicht van lokaties door heel Nederland >>

9. Hou je visstek schoon, ongeacht waar je gaat vissen!

Hou altijd je visstek visdraad vrij!
Dit kan o.a. d.m.v. Monomaster: Een zeer handig apparaatje om het langs de forelvisvijvers en langs de oevers van uw visstek visdraad vrij te houden. Wees zuinig op de natuur en de terreinen van de forelvisvijvers en schaf er ook één aan!
Zie voor meer info: De Monomaster: Altijd uw visstek visdraad vrij! >>

Deze forelvissen tips hebben mij geholpen om meer forel te vangen tijdens de zomermaanden. Daar waar andere vissers het zeker niet zo goed deden. Ik wijd mijn succes van het forelvissen in de zomer dan ook aan deze zeer nuttige tips. Ik weet zeker dat ze ook voor jullie zullen werken.

Laat het ons dan weten via het vangstformulier >>

In deel 2 >>, geven we tips & trucs voor het vissen op forel in bergmeren, laaglandreservoirs en natuurlijke vijvers. Ideaal als je wilt gaan vissen tijdens de vakantie. We hopen dat je zo nog meer forel zult vangen!

Hou de website dus in de gaten!

© Tekst / Fotografie: Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com
Geplaatst op: 10 juli 2011 @ 04:33

1 Reactie

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *