Vissen op Forel in de winter: Wintertips & Trucs (1)

Vissen op Forel in de winter; WintertipsDe winter heeft zijn intrede gedaan en dan wordt het tijd om de hengels in het vet te zetten. De forellen azen toch niet meer en wat heeft het dan nog voor zin om te gaan forellen? Nou, ik dacht het niet! De hengel in het vet zetten? Dat is helemaal niet nodig. Het is heerlijk om te vissen op forel in de winter. In dit artikel vertel ik waarom.

Vissen op Forel in de winter

In de winter koelt de watertemperatuur flink af en kunnen er zich ijsranden langs de vijvers vormen als het gevroren heeft. De forel vertraagt en zal niet meer zo snel warm lopen voor snel binnen gedraait kunstaas. Het is beter om vlak boven de bodem te vissen en het aas langzaam binnen te draaien. We moeten onze aaspresentatie dus gaan aanpassen aan het gedrag van de forel. De wintermaanden zijn dus prima maanden om er weer lekker op uit te gaan en te gaan vissen op forel en zalmforel. Sterker nog: De forel en dan met name de regenboogforel is zelfs de meest populaire soort vis om op te vissen in de winter.

Het vissen op forel of zalmforel is een uitdaging en een avontuur. Dat moet je beslist eens ontdekken. Vang je tijdens de moeilijkere omstandigheden in de winter dan een mooie forel, dan heb je ook een goed verhaal om mee thuis te komen.
Vergeet dan vooral niet meteen een foto te laten maken en deel je verhaal met ons via het vangstformulier, dat je hier heel gemakkelijk hier kunt invullen >>

Aaspresentatie voor het Vissen op Forel in de winter

De wintermaanden gedraagt de forel zich heel anders als in de zomermaanden. Daar waar ze in de zomer erg actief zijn, zich vaak aan de oppervlakte begeven, erg hongerig zijn en dus fe; reageren op snel binnengevist aas, zal je in de winter toch een tandje terug moeten schakelen en werkt langzaam binnenhalen van het aas of statisch vissen veel beter. Kunstaas is in de wintermaanden daarom ook niet echt aan te raden. Neem voor het vissen op forel in de winter natuurlijke aassoorten zoals; meelwormen, watmottenlarven, dauwpieren, maden of viskuit.

De bodem-montage met de bodem-taster

Omdat de forel in de wintermaanden zich op de bodem ophoudt, kunnen we het beste met een bodem-montage vissen. Het aas wordt hierbij vlak boven de bodem aangeboden. We willen natuurlijk niet dat de worm, made of wasmottenlarf door de modder gaat slepen. Om dit te voorkomen wordt er een drijflichaam geplaatst, enkele cetimeters boven de haak. Je kunt de haak enkele malen door het drijflichaam steken, zodat het niet gaat verschuiven en je de preciese hoogte boven de bodem kunt bepalen. Je kunt er echter ook voor kiezen om meteen onder het drijflichaam een split- of knijploodje te bevestigen. Je kunt het drijflichaam dan altijd verschuiven, om zo in de gewenste waterlaag te vissen. De grootte van het drijflichaam is afhankelijk van de grootte van het aas. Neem je bijvoorbeeld dauwpieren of viskuit, dan heb je een groter drijflichaam nodig dan voor maden of wasmottenlarven, omdat deze aassoorten in verhouding zwaar zijn. Maak het echter niet al te groot, want de forel houdt van kleine hapjes in de winter.

Wintertips voor het Vissen op Forel in de winter

De bodem-taster wordt in het Duits Bodentaster of Grundpendel genoemd. De Bodentaster is verkrijgbaar in de webshop “VisGigant” in de maten 6, 8, 10, 15 en 20 gram. De Grundpendel is ook verkrijgbaar in de maten 6, 8, 10, 15 en 20 gram. Deze bodem-taster of Grundpendel is een zwart staafvormig werpgewicht dat gemaakt is van stevig schuimstof met aan de onderzijde een messing gewicht. De lijn loopt door het oogje aan de bovenzijde en blijft steeds loodrecht op de bodem staan. Dit voorkomt dus dat het aas door de modder gaat slepen. Een ander voordeel is dat het onder water nog maar een vierde van het oorspronkelijke gewicht heeft van het gewicht boven water. Zo weegt de bodem-taster van 8 gram dus onder water nog maar 2 gram en voorkomt dat het aas wegzinkt in de modderige bodem.
Veel visplezier!

In deel 2 gaan we verder in op deze montage en vertellen we meer over de lokatie, de aaspresentatie, de aanbeet en laten we de montage zien.
Lees hier deel 2 >>

Zoek je speciale artikelen om de winter te trotseren als je erop uit gaat en de natuur in trekt zoals; handwarmers, messen en bijlen, multitools, survival tools, verlichting en meer?

Check dan de webshop van de SurvivalGigant – Outdoor Survival Gear >>

Aanverwante artikelen Wintertips & Trucs:
Wat is het beste seizoen om te gaan forelvissen? >>
Vistips: Welke invloed heeft het weer op forelvissen?
Vistips: forelvissen met levend aas of kunstaas? >>
Het bevestigen van levend aas op de haak >>
Hoe zet je deeg op de haak? >>
Vissen op forel met Gulp Trout succesverzekerd >>

© Tekst / Fotografie Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com
Geplaatst op: 18 januari 2012 @ 03:29

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *