Herfsttips: Vissen op Forel met de sprinkhaan

De sprinkhanen is een herbivoor insect dat behoort tot de orde Orthoptera. Er zijn verschillende families in twee subordes, de Caelifera en Ensifera. De Nederlandse naamgevingen zijn verwarrend: sabelsprinkhanen zijn meer verwant aan de krekels dan aan de veldsprinkhanen, terwijl de bidsprinkhaan zelfs helemaal geen sprinkhaan is; ze behoren tot de orde Mantodea. De meest verkochte soorten zijn de Woestijnsprinkhaan en de treksprinkhaan. Sprinkhanen kunnen gebruikt worden als aas voor verschillende vissoorten zoals forel en kopvoorn.

Sprinkhanen verkrijgen

Sprinkhanen zijn te koop in dierenwinkels waar ze vooral dienen als voer voor hobby-insecten zoals spinnen en hagedissen. Ze zijn uitstekend te gebruiken voor de bovengenoemde vissoorten, maar zijn niet erg goedkoop. men kan ze ook zelf vangen, maar dit is een redelijk tijdrovende klus. De beste methode om sprinkhanen zelf te vangen is door een veldje op te zoeken waar ze in grote aantallen aanwezig te zijn. Leg vervolgens een grove wollen deken neer in het veld, en beweeg alle planten / gras rondom de deken. De sprinkhanen zullen nu wegspringen en op de wollen deken springen. Door de haakjes die ze op hun poten hebben blijven ze in de fijne wollen draden hangen en kunnen ze niet meer ontsnappen, waardoor ze vervolgens makkelijk te vangen zijn.

Sprinkhanen bewaren

Sprinkhanen zijn mits goed verzorgt redelijk lang te bewaren. Geef ze sla, andijvie, bladeren van een paardebloem en ander groen uit de tuin en ze zullen hard groeien. Uit dit groen halen ze tevens het vocht dat ze nodig hebben, dus een extra waterbakje is niet nodig. Hoe warmer de sprinkhanen bewaard worden, hoe harder ze groeien. Zorg er wel voor dat de sprinkhanen voldoende ruimte hebben, dus houd ze niet in het bakje waarin ze verkocht worden want dat is veel te klein. Om extra levensopppervlakte te creeëren, kan men lege eierdozen in hun verblijf leggen. Een goed verblijf voor sprinkhanen is een leeg aquarium met daarop een deksel of een nylon kous met daarin een gat. Eventueel ontsnapte sprinkhanen kunnen worden opgezogen met de stofzuiger met daaroverheen wederom een nylonkous, zodat ze daarna weer te pakken zijn. Verwijder sprinkhanen die dood gegaan zijn zo snel mogelijk, want ze gaan rotten en wanneer andere sprinkhanen hier van gaan eten komt dit hun gezondheid niet ten goede. Bovendien gaat het enorm stinken.

Omdat sprinkhanen per maat verschillen in prijs, kan het interessant zijn om de kleinste maat te kopen en deze zelf bij te voeren tot ze groter zijn.

Techniek

Sprinkhanen kunnen goed gebruikt worden om mee te vliegvissen, maar ze kunnen ook goed gebruikt worden in combinatie met een dobber. Steek de haak in het onderlichaam van de sprinkhaan, anders zal deze snel dood gaan. Gezien de levensomstandigheden van de sprinkhaan, kunnen ze het best gebruikt worden in de late zomer en vroege herfst.

Vliegvissen met sprinkhanen

Sprinkhanen leven vaak in het gras langs de oevers van water, en het komt dan ook regelmatig voor dat er een sprinkhaan in het water beland wanneer er een harde wind opsteekt. Vooral bij het vliegvissen op forel hebben sprinkhanen zich al bewezen. Gebruik een niet al te grote haak, bijvoorbeeld maar 10. De reden hiervoor is dat wanneer er een te zware haak gebruikt wordt, dat de sprinkhaan niet zal blijven drijven. Gebruik een onverzwaarde onderlijn en laat de sprinkhaan met de stroming mee drijven (driften).

Met driften wordt bedoeld de aas-presentatie met de stroming op het water mee laten glijden. Dit kan door middel van een dobber maar ook bijvoorbeeld met een vlieg. Het mag duidelijk zijn dat om te kunnen driften, er enige stroming c.q. wind nodig is. Mocht er geen stroming of wind zijn, dan kan de stroming nagebootst worden door het aas achter een boot mee te slepen door het water.

Sprinkhaan met dobber

Omdat de sprinkhaan zal blijven drijven, dient deze dicht bij de haak verzwaard te worden met een niet al te zwaar hagelloodje. Gebruik één sprinkhaan op de haak, tenzij er erg grote vissen zitten of de sprinkhanen nog klein zijn, dan kunnen er twee of drie op de haak gezet worden.

Montage met dobber

  1. Bevestig de dobber aan de hoofdlijn
  2. Plaats (afhankelijk van de dobber) een stuitje of een heel klein hagelloodje
  3. Schuif nu een schuiflood of glasgewicht over de hoofdlijn
  4. Ter bescherming van de lijn en wartel kun je nog een extra stuitje plaatsen tussen het schuiflood en de wartel
  5. Knoop vervolgens de wartel aan de onderlijn vast
  6. Bevestig nu de onderlijn aan het warteltje
  7. Bevestig vlak boven de haak een een niet al te zwaar hagelloodje
  8. Steek de haak in het onderlichaam van de sprinkhaan

Bron: http://www.hengelsportwiki.nl/wiki/Sprinkhaan

Ik hoop jullie hiermee weer voldoende tips te hebben gegeven om nog meer forellen en zalmforellen te vangen. Veel succes!

Laat het ons dan weten via het vangstformulier en win de Best Trout Catch Competition! >>

Binnenkort volgen nog meer herfsttips, dus hou de website in de gaten!

© Tekst / Fotografie Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com
Geplaatst op: 23 november 2011 @ 03:57

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *