Tremarella Tips&Trucs: Slepende veren pen montage

Het slepend vissen op forel wordt steeds populairder en dat is niet zonder reden, want er wordt erg goed mee gevangen en is tevens gemakkelijk te monteren.
Dit kan door gebruik te maken van een dobber die veren pen of pauw veer (Penna di pavone) heet. In dit artikel de Vistips & Trucs en de montage van verschillende veren pennen.

In bovenstaande afbeelding zie je bovenaan de veren pen “Tremarella”, daaronder de pauw veer (Penna di pavone) van Veniurierie (Te koop in de Italian Live Baitshop) en onderaan nog een Tremarella veren pen ook wel de pauw pen genoemd in weer andere kleuren. Deze is van het merk Vincent, van de TFT lijn en is te koop bij hengelsport Hennie Kruidenier.

Veren pen “Tremarella”

Deze foreldobbers bestaan uit een echte pauwenveer een van de beste materialen om dobbers van te maken.
 Deze werkt uitstekend als je slepend gaat vissen op forellen. Door de slanke vorm biedt ze nauwelijks weerstand bij een aanbeet van de forel. Door de 2 antennes kan men ze individueel op zicht aanpassen of rood boven of groen/geel/zwart boven . Het is aan te bevelen met de veren pen met de Tremarella methode te vissen, hierdoor krijg je vaak nog meer aanbeten. De veren pen wordt met twee stuitjes een boven en een onder op de hoofdlijn geplaatst.

Montage 1: Veren pen + Ignesti Tremarella-Ghost “light”
De Ignesti Tremarella-Ghost “light” is bijzonder geschikt voor de veren pen montage. Het grote voordeel is namelijk dat de Ghost door een speciale glasmix onderwater veel lichter is.

Voorbeeld: Bij een veren pen van 3 gram draagkracht gebruik je een Ghost van 5 gram. Je hebt dus 2 gram meer werpgewicht dan wanneer je een loodje zou gebruiken.

Montage 2: Veren pen + Ignesti Glaskogel
De Ignesti Glaskogel wordt bij een veren pen montage in plaats van een loodgewicht gebruikt. De Glaskogels zijn onderwater voor de vissen onzichtbaar en daarom beter dan lood. Bij het inwerpen vliegt deze montage perfect en breekt niet zijdelings uit, omdat de kogel nauwelijks luchtweerstand heeft. Een ander voordeel ten opzichte van lood is dat dit glas minder weegt onder water.

Voorbeeld: Bij een veren pen met een draagkracht van 3 gram gebruik je een 4 grams kogel en bereik je toch een hogere werpafstand.

De Slepende veer-montage

Voor het slepend vissen met forellendeeg of natuurlijk aas zoals wasmottenlarven.
Deze montage is snel uitgelegd.
1. Op de hoofdlijn (0,18 – 0,25mm)
2. zet je een veren-pen,
3. vervolgens een glasgewicht,
4. dan een klein gummiballetje of stopkraaltje,
5. en een driedelig warteltje
6. Neem een onderlijn van 120 tot 200 cm (0,14-0,20mm),
7. Tot slot een haak van 8-12

Zie tekening:

Varieer de diepte zoals in onderstaand voorbeeld is gedemonstreerd door Peter Negerman.

Vismethode: Tremarella-techniek

In deze video demonstreert Peter Negerman hoe je vist op forel en zalmforel met de slepende veer-montage en de Tremarella-techniek. Heel lichtjes met de hengel op en neer bewegen geeft een extra actie aan het aas, waardoor je meer forellen zult vangen. gefilmd tijdens de eerste Nederlandse forelvis beurs bij Forellenvisvijvers de Berenkuil in Putten op 20 augustus 2011. Hij vist met een speciale Tremarella-hengel van Shimano en maakt gebruik van de veren-pen i.c.m. met een glasgewicht, zoals bovenstaande montage.

Tot slot:

Ik hoop jullie hiermee weer nuttige tips te hebben gegeven en wens jullie weer een goede vangst toe! Hou je visstek schoon en gooi al je vijslijnen en andere rommel in de prullebak.

In deel 6 vertelt Peter Negerman nog meer tips & Trucs over de Tremarella-veren-pen voor het vissen met de Tremarella-Techniek.
Dus hou de website in de gaten!

Zie ook:
<< Deel 1: Tremarella Tips&Trucs: Welk materiaal heb ik nodig?
<< Deel 2: Tremarella Tips&Trucs: Materiaalkeuze beginner en gevorderde
<< Deel 3: Vistips Tremarella-techniek: montage, aas en techniek
<< Deel 4: Vistips Tremarella-techniek: montages Tremarella en Gost

© Tekst / Fotografie Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com
Geplaatst op: 31 augustus 2011 @ 04:11

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *