Tremarella: Materiaalkeuze beginner en gevorderde

<< Deel 1

Tremarella Tips&Trucs: Materiaalkeuze voor zowel de beginner alsook de gevorderde forelvisser
In deel 1 heb je kunnen lezen wat Tremarella is en welke materialen je kunt kiezen om volgens deze techniek te vissen. In dit deel gaan we verder in op de keuze van het materiaal en de bijbehorende montage.

Ik vroeg Paul Keizers van Hengelsport Kruidenier in Haaksbergen: ”Wat kunnen we als beginnend forelvisser of als gevorderd forelvisser het beste aan materiaal, dobber en montage gebruiken voor het Tremarella-vissen en zijn er nog tips voor de zomer?”
Paul gaf mij devolgende zeer nuttige tips;

Materiaal voor de beginner:

Welk materiaal/dobber/montage kan de beginner het beste gebruiken?

Voor de beginner, die de tremarella techniek wil proberen, is het makelijkste om dit met een TFT BG15 dobber te doen.

TFT BG15 dobber


3,50 EUR (incl. 19 % Omzetbelasting excl. Verzendkosten)

Bij deze dobbers wordt de lijn centraal boven door de dobber gevoerd en komt aan de zijkant van de dobber er weer uit. Mede door dit systeem kan men door gelijkmatige bewegingen en langzaam binnendraaien het aas een zeer aangename presentatie geven.
De TFT BG15 sleepdobbers zijn leverbaar in 2, 3, 4 en 5 gram.

Combineer deze dobber met

TFT short of slim glasgewichten


2,50 EUR (incl. 19 % Omzetbelasting excl. Verzendkosten)

TFT short of slim glasgewichten en deze dobber incl glasgewicht is de perfect uitgebalanceerde samenstelling.Gebruik bij deze dobbers het dubbele aan een glasgewicht. Bij b.v. de 2 grams dobber kunt u een 4 grams glasgewicht gebruiken en deze dobbers zijn dan perfect uitgelood. U kunt kiezen uit de slim of de short glasgewichten.

TFT Tremarella set

Ook zijn er kant en klare TFT Tremarella setjes verkrijgbaar. Deze worden compleet geleverd met een dobber, glaasje en rubber stuitjes.


6,75 EUR (incl. 19 % Omzetbelasting excl. Verzendkosten)

Materiaal voor de gevorderde visser:

Welk materiaal/dobber/montage kan de gevorderde visser het beste gebruiken?

De gevorderde visser kan de Tremarella Lood-Veer ketting of een Tremarella Glas-Veer ketting gebruiken. Dit zijn complete montages van 6 speciale loodjes of glaasjes en 5 microveertjes die op 0.22 mm nylon lijn zijn bevestigd. Door het op en neer bewegen van deze kettinkjes slaan de loodjes of glaasjes op de veertjes en en komt een lichte ratel geluid dat voor de forellen onweerstaanbaar is. Aan beide einden zijn een rubber stopper bevestigd en een 2-weg wartel. De lood-veer kettinkjes worden gebruikt zodra de forellen dieper in het water zwemmen. De glas-veer kettinkjes worden gebruikt zodra de forellen in de bovenste waterlagen zwemmen.

Deze kettinkjes zijn in verschillende gewichten leverbaar.

Tremarella Glas-Veer ketting


9,95 EUR (incl. 19 % Omzetbelasting excl. Verzendkosten)

Tremarella Lood-Veer ketting


6,95 EUR (incl. 19 % Omzetbelasting excl. Verzendkosten)

De hengel

De Tremarella techniek wordt het beste uitgevoerd met een lange en lichte hengel. Doordat deze hengels langer zijn kan men makkelijker op en neer bewegingen maken. Ook kan men met deze hengels verder werpen. De ideale hengels hiervoor zijn de TFT Trout Finders en de Tubertini Taimen hengels. De lengtes van deze hengel varieren van 3.80 mtr tot 4.00 mtr.

Trout Finder II no2


164,90 EUR (incl. 19 % Omzetbelasting excl. Verzendkosten)

Tubertini TAIMEN Nr. 3


109,50 EUR (incl. 19 % Omzetbelasting excl. Verzendkosten)

Het aas

Wordt bij de Tremarella-techniek alleen met wasmottenlarven gevist. Zo ja, waarom? Zo nee, waar dan nog meer mee?

Bij de tremarella techniek wordt er met wasmotlarven gevist maar ook met Powerbait. Het voordeel van een wasmotlarf is dat deze eenvoudig op de haak te zetten zijn. Door deze er op de juiste manier er op te zetten draaien deze perfect door het water. Er wordt veelal 1 wasmotlarf op de haak geplaatst maar ook het gebruiken van 2 wasmotlarven is een dodelijke combinatie. Men moet wel met grotere haken vissen dan zodat deze makkelijk op de haak kunnen worden geschoven. Het voordeel van Powerbait is dat men vele kleurcombinaties kan gebruiken. Het veranderen van kleur kan vaak voor goede resultaten zorgen.
Lees hier hoe je een watmotlarf op de haak zet >>

Zijn er speciale tips voor de zomer?

In de zomer is het belangerijk om s’morgens vroeg of s’avonds te gaan vissen. Door het opwarmen van het water wordt de forel steeds minder actief. Zorg er ook voor dat men de gevangen forellen ijskoud bewaard. Dit komt ten goede van de kwaliteit van de vis.
Lees hier nog meer tips voor het forelvissen in de zomer >>

Voor meer informatie kan men terecht bij:
www.tremarella.nl of www.hengelsport-kruidenier.com

Paul Keizer, hartelijk dank voor al die nuttige tips!
Ik hoop dat jullie hiermee al aan de slag kunnen en veel plezier zullen beleven aan het Tremarella-vissen.

<< Zie hier deel 1

In deel 3 gaan we verder in op de techniek en laten we d.m.v. duidelijke illustraties en uitleg zien hoe je met de diverse Sbirolino-montages drijvend en slepend kan vissen.
Lees hier verder in deel 3 >>

© Tekst / Fotografie: Paul Keizers / Hengelsport Kruidenier
Chantal Hermkens Redactie deforelvisser.com

Geplaatst op: 3 augustus 2011 @ 05:14

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *