Tremarella-techniek; vissen op forel met de veer-ketting lood of glas (2)

<< Deel 1: Tremarella-techniek; vissen op forel met de veer-ketting lood of glas

Hier kun je deel 2 lezen: In dit artikel gaat Lars Lindemann van TFT Trout-Fishing-Tackle, een van de meest bekende tremarella-specialisten, verder in op de techniek. Hoe te vissen met de lood-veer-ketting of glas-veer-kettingen, hoe verloopt de aanbeet en de keuze van de hengel.

Vistechniek met de lood-veer-ketting of glas-veer-kettingen

Het is belangrijk om systematisch te werk te gaan bij het vissen met de ketting. Vermoedt je dat de forellen zich in de diepere waterlagen zullen bevinden, monteer dan een lood-veer-ketting en laat de montage na het inwerpen naar de bodem zakken. Om te voelen waneer de montage op de bodem is aangekomen, moet je de lijn goed in de gaten houden. Loopt ze niet verder af, dan ligt de ketting op de bodem. Dan houden we de hengel in een hoek van 45* t.o.v. het wateroppervlak. Brengt het, zoals gebruikelijk bij het Tremarella-vissen, aan het trillen en je haalt daarbij de montage langzaam binnen. Tussendoor kun je een kleine pauze inlassen en de ketting daardoor weer wat laten afzinken. Blijft het contact met de vis uit, dan wordt in andere lagen van het water gezocht.

De Visdieptes

Om de visdiepte eenvoudig te variëren, heeft Lars een truc bedacht. Hij telt de secondes na het eerste inwerpen, tot de ketting aan de grond is aangekomen. Zo weet hij precies hoelang de montage nodig heeft om op de bodem te geraken en kan z’n dieptes zo dus heel eenvoudig wisselen. Bijvoorbeeld; heeft de ketting met aas 8 seconden nodig om op de bodem te geraken, dan telt Lars daarna slechts 6 seconden af en begint meteen te trillen en beven met z’n hengel en haalt het aas binnen. Gebeurt er niets op die diepte, dan wordt de tijd stap voor stap verkort of wordt er van het lood op glas over gegaan. Zo kan je het gehele waterbereik grondig afzoeken. Ook de snelheid van het inhalen kan gevarieerd worden en aan de voorkeur van de vis worden aangepast.

Tremarella-techniek; vissen op forel met de veer-ketting lood of glas.

De aanbeet

Als de forel naar de wasmotlarven hapt, dan beeft de hengeltop of voel je een licht tikje in de hengel. Dan moet je niet, zoals gebruikelijk bij het normale slepende vissen, met de hengel naar voren gaan of de rol openen. Want dan zou de ketting afzinken naar de bodem en de forel zou dan erachteraan moeten zwemmen om het aas te halen. Meestal willen de forellen dat niet.. Lars houdt de hengel dan in dezelfde positie en houdt de hengeltop[ nauwkeurig in de gaten. De ketting blijft zo op dezelfde diepte en de forel kan het aas probleemloos nemen. De aanslag moet snel gebeuren en de hengel wordt daarbij niet zijdelings maar naar boven gevoerd.

De Tremarela-hengel

Dat je bij deze manier van vissen geen stugge hengel moet gebruiken is logisch. Je kunt er namelijk de relatief lichte montage niet mee werpen en zou de beet er ook niet mee kunnen herkennen. Neem daarom voor het vissen op forel met de lood-veer-kettingen en glas-veer-kettingen altijd een Tremarella-hengel. Met deze hengels kun je de kettingen en het aas tot wel 40 meter ver gooien en de beten heel duidelijk waarnemen.

De 5 voordelen van de veer-ketting:

1. Men kan verschillende dieptes bevissen
2. De inhaalsnelheid kan gevarieerd worden
3. Dubbele aantrekkingskracht door ketting en roterende aas
4. Zeer gevoelige aaspresentatie en betekening mogelijk
5. Bij de beet haken zich de forellen meestal vanzelf

De TFT Tremarella Lood en Glas Veerketting zijn verkrijgbaar via Visgigant via deze link: http://www.visgigant.nl/zoeken?s=TFT+Tremarella+glas+Veerketting

Video van de lood-veer-ketting of glas-veer-kettingen

Bekijk hier de video (in het duits) bij dit thema; veer-kettingen:

Bron: http://youtu.be/SS0wvBwHJ6M

<< Deel 1: Tremarella-techniek; vissen op forel met de veer-ketting lood of glas

Bekijk ook eens de video (in het duits): Vistip: wasmotlarven en de Tremarella-Techniek >>
Lees hier het artikel over Lars Lindemann: Ik maak al 30 jaar jacht op forellen! >>

De TFT Tremarella Lood en Glas Veerketting zijn verkrijgbaar via Visgigant via deze link: http://www.visgigant.nl/zoeken?s=TFT+Tremarella+glas+Veerketting

Met dank aan Gregor Bradler van Angelsee Aktuell en Lars Lindemann voor het mogen gebruiken van dit mooie en duidelijke artikel!

Bron: Text (Duits) und Fotos: Gregor Bradler/ ANGELSEE AKTUELL

© Vertaling: Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com

Geplaatst op: 24 november 2013 @ 08:00

Vindt je dit artikel een handige vistip? Klik dan op de ‘vind ik leuk’ knop hieronder
of deel het met je vrienden via de ‘f’ knop hieronder.

3 Reacties

  1. marc

    zeer goed uitgelegd maar hoe maakt men zo een ketting om te vissen tremela graag verder uitleg of foto s

    Antwoord
  2. janheijmans

    Heel goed uitgelegd hartelijk dank

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *