Tremarella-techniek; vissen op forel met de veer-ketting lood of glas (1)

Een van de meest bekende tremarella-specialisten is toch wel Lars Lindemann van TFT Trout-Fishing-Tackle. In dit artikel vertelt hij hoe je de forel aan de ketting legt, of anders gezegd; hoe je vist met de Tremarella veer-ketting van lood of Tremarella Glas Veerketting

van glas.

Op een forellenvijver is geen enkele dag hetzelfde. Forellen zijn onberekenbaar. Dan zitten ze in de ene hoek van de vijver, dan weer in de andere. Dan zitten ze vlak aan het oppervlak en een andere keer weer vlak boven de bodem. En dan is het soms ook nog eens zo dat de diepte waarop zich de forel bevindt, meerdere malen per dag verandert. Wat moeten we dan doen, om toch altijd goede visvangsten te realiseren? Dat is heel eenvoudig; Men moet de verschillende waterlagen, waarin zich hongerige forellen bevinden, doorzoeken.

Tremarella-methode met de glas-veer-ketting en lood-veer-ketting

Met de Tremarella-methode functioneert dit prima. Want bij deze actieve visserij kan je meters maken en de forellen onderweg weten te vinden. Daarnaast kun je de verschillende waterlagen doorzoeken.Lars Lindemann gebruikt graag de glas- en lood-veer-ketting. Zoals de naam ook al zegt, bestaat de ketting uit meerdere glaasjes of lood-gewichten bij elkaar gehouden door veertjes. De kettingen worden gemonteerd tussen de hoofdlijn en de onderlijn in. Omdat er geen dobber gebruikt wordt, die normaal het aas op een gefixeerde diepte houdt, kan je met deze montage heel variabel vissen en zo verschillende dieptes bevissen.

Tremarella-techniek; vissen op forel met de veer-ketting lood of glas.

Lood-veren-ketting
Lood-veer-kettingen zijn verkrijgbaar in verschillende gewichten nml.: in 2,5 gram, 3,5 gram, 5 en 6,5 gram.
Glas-veren-ketting
De glas-veer-kettingen zijn de de gewichtklasses 3,5 en 5 gram verkrijgbaar.

In vergelijking met het glas heeft lood een groter gewicht in het water en zal dus sneller zinken. Daarom is de Lood-veer-ketting zeer geschikt voor het actief vissen in de onderste waterlagen en vlak bij de bodem.
De glas-veer-kettingen zinkt beduidend langzamer. Daarom zet Lars deze in voor het vissen op forel in de bovenste waterlagen en direct onder het wateroppervlak. Met name in de zomer maanden, als de forellen vrij vlak staan, is deze glas-veer-ketting een echte vangmachine!

Het signaal om te vreten

Door de trillende beweging, die je maakt bij de Tremarella-techniek, loopt de ketting bij het inhalen met slingerende bewegingen door het water. Dit prikkelt de laterale lijnen van de forel en maakt ze behoorlijk wild. De laterale lijnen van een forel, maken het mogelijk dat de forel geluiden hoort die te laag zijn voor de mens om te horen. Daarbij komt nog het lood en het glas tegen elkaar slaan. Dit geluid lijkt op het geluid van de voederpallets die op het water kletterden, tijdens de kweek van de forel. Dat geluid kennen de forellen dus nog goed uit de tijd bij de kwekerij en wordt meteen herkent als hét signaal om te vreten!

Lars Lindemann vangt een forel

Bevestiging van de ketting

Aan de uiteinden van de kettingen bevinden zich wartels. Aan de ene kant kun je de hoofdlijn bevestigen en aan de andere kant de onderlijn. Het vissen met de kettingen is een zeer gevoelige techniek. Neem daarom nooit een te dikke hoofdlijn, want dat bemoeilijkt het ingooien en het herkennen van de beet. Tevens kan een te dikke en stijve lijn de forellen argwanend en achterdochtig maken.

Lars gebruikt de 0,16er Monofil als hoofdlijn en onderlijn. Voor beginners adviseert Lars een gekleurde lijn, om zo het verloop in het water beter te kunnen observeren. De lengte van de onderlijn is 80 tot 100 cm. De haak nr. 4 tot 8 wordt met 2 wasmotlarven uitgerust. Deze worden in de vorm van een ‘L’ op de haak geplaatst. Dan draait het aas om z’n as en wekt een verleidelijke stimulans op.

De TFT Tremarella Lood en Glas Veerketting zijn verkrijgbaar via Visgigant via deze link: http://www.visgigant.nl/zoeken?s=TFT+Tremarella+glas+Veerketting

In deel 2 gaat Lars Lindemann van TFT Trout-Fishing-Tackle, een van de meest bekende tremarella-specialisten, verder in op de techniek. Hoe te vissen met de lood-veer-ketting of glas-veer-kettingen, hoe verloopt de aanbeet en de keuze van de hengel. Lees hier deel 2 >>

Met dank aan Gregor Bradler van Angelsee Aktuell en Lars Lindemann voor het mogen gebruiken van dit mooie en duidelijke artikel!

Bron: Text (Duits) und Fotos: Gregor Bradler/ ANGELSEE AKTUELL

© Vertaling: Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com

Geplaatst op: 17 november 2013 @ 08:00

Vindt je dit artikel een handige vistip? Klik dan op de ‘vind ik leuk’ knop hieronder
of deel het met je vrienden via de ‘f’ knop hieronder.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *