Tips voor het vissen op forel in de herfst by Rob Hens

Herfsttips forelvissen

In de zomer hebben we kunnen genieten van veel licht uren en hogere temperaturen. Voor ons was het heerlijk, maar de forellen hadden het moeilijk met die hoge water temperaturen. In de meeste vijvers was die temperatuur rond de 20 graden celcius en het zuurstof gehalte laag. Het gevolg was, dat de vis heel langzaam aan het oppervlak rond zwom. Vaak lagen de forellen ook tussen het wier waar er iets meer zuurstof aanwezig was.

Gedrag van de forel tijdens de herfst

Nu we naar de herfst toe gaan, worden de dagen korter en de temperatuur lager. De natuur gaat zich nu aanpassen en dus ook de vis. Je zult merken dat de forellen s’morgens en laat in de middag actiever worden en goed azen.
Mijn ervaring is dat deze aas perioden niet langer duren als een uur. Er zwemmen nog grote scholen vis in de vijver, omdat er door onervaren vissers weinig vis is gevangen tijdens de warme dagen. Deze scholen vertonen ook nog paai gedrag, maar dat wil niet zeggen dat ze niet te vangen zijn.

Het materiaal en het aas

In aanloop naar de herfst kies ik voor een “snelle” strakke hengel opgetuigt met 16/00 of 18/00 lijn, pauw pen met draag gewicht van 2gram en 2 grams lood. Deze combinatie is nodig om snel op het nivo van de vis wil komen. Als deze situatie niet nodig is dan kies voor glas. Verder een onderlijn van 60cm en een grote haak nr.4. Je zal opgemerkt hebben dat de forellen in deze periode met het aas spelen. Ze spugen het aas net zo snel uit als ze pakken. Dit doen ze meer uit agressie. Als je zeer alert ben, kun je aan de aanbeet voelen of de forel het aas goed vast pakt en op dat moment moet je ook aanslaan. Deze actie kost veel training, maar dan heb je wel regelmatig een visje.

Aaspresentatie

Na het aas uurtje wordt de aaspresentatie zeer belangrijk. Nu moet ik agressie zien op te wekken bij de forel zodat hij toch toe hapt. Door regelmatig te kiezen tussen wasmotten, meelwormen, wormen, een deeg kleur of combinaties hiervan, kom je erachter waarop de forel reageert op dat moment. Deze situatie kan na 15 minuten weer anders zijn en dat maakt forelvissen zo spannend.

Polaroid bril

Met een goede polaroid bril kan ik goed waarnemen hoe de forellen zich gedragen en daar pas ik me bij aan, denk aan de hoogte, snelheid, enz. In de herfst is het weer zeer veranderlijk en ook het gedrag van de forellen. Opserveer de bewegingen in en op het water, want daar kan je ontzettend veel informatie uit afleiden.

Wees creatief tijdens de herfst

Dus blijft niet te lang met het voor jou vertrouwde systeem of aas door vissen, maar probeer mee te veranderen, wordt creatief met wat je voor handen hebt.

Ik hoop hiermee de forelvisser genoeg stof tot nadenken heb gegeven en dat er weer nieuwe ontdekkingen worden gedaan die de forel voor ons schuil houdt.

Veel creatieve visuurtje,


Rob Hens

Kijk voor meer handige forelvistips in deze rubriek:
><> Forelvang Tips <><

© Tekst / Fotografie: Rob Hens / Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com
Geplaatst op: 19 oktober 2014 @ 06:00

Vindt je dit artikel een handige vistip? Klik dan op de ‘vind ik leuk’ knop hieronder
of deel het met je vrienden via de ‘f’ knop hieronder.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *