Tips & Trucs voor het forelvissen in het voorjaar

Hoe vangen we meer regenboogforellen en zalmforellen in het voorjaar?

De lente
Forelvissen in het voorjaar is een van de beste ervaringen in de buitenlucht. De opwarmende zon brengt de natuur uit haar winterslaap, maakt de bossen groen en de forel begint beter en agressiever te bijten. Hoewel forellen de hele winter gevangen kunnen worden, is de lente traditioneel toch de start van het seizoen voor het vissen op forel mede omdat je ook zelf opwarmt voor het vissen. De natuur laat zich in al zijn schoonheid zien en er komt nieuw leven aan de vijver, zoals je onderaan dit bericht kunt lezen en zien, met de geboorte van jonge eendjes. Hieperdepiep …

Comfortabel en goed voorbereid
Een van de belangrijkste tips voor het vissen op forel in het voorjaar is om comfortabel en goed voorbereid te zijn op het weer. Als het buiten koud is (al is dat op dit moment even niet en lijkt het meer hartje zomer dan voorjaar) of zelfs als alleen het water koud is, moet u goed voorbereid zijn voor het verblijf aan het water.
In ons artikel over vistips in de winter vindt u diverse kledingtips voor als het koud is:
Forelvissen in de winter; Tips kleding en innerlijke mens >>

Presenteer het aas zo natuurlijk mogelijk
Forellen beginnen goed te eten in het voorjaar en jaagt op de insecten en andere voedselbronnen die in het water komen. Tijdens de lente (en eigenlijk ook de andere tijden van het jaar) gaat het bij forelvissen erom, om natuurlijke voeding te observeren en te proberen om het zo goed mogelijk na te bootsen. Vliegvissers binden hun eigen vlieg overeenkomstig met de prooi van de forel, terwijl kunstaasvissers zich zullen moeten voorbereiden met verschillende soorten kunstaas in een verscheidenheid van kleuren en vormen.

Kunstaas
Met name als je in rivieren of beken gaat vissen, zijn spinners het gehele jaar door een handig aas, maar kunnen bijzonder nuttig zijn voor het vissen op forel in het voorjaar. De lente brengt vaak snel bewegend water uit gletsjers en regen. Dit snel stromende water maakt het zicht tijdens het vissen vaak moeilijk. Een spinner kan gebruikt worden om snel te werken in het water en de forel te vinden. De lepel is een andere traditionele aas tijdens het forelvissen in de lente, dat effectief is voor het vissen op forel en zelfs nog beter is in snelstromend water. Lepels en spinners zorgen voor een grote verstoring en trillingen in het water en zijn daarom ideaal voor snel bewegende lente stromen. Ze mogen echter meestal niet in forellenvisvijvers gebruikt worden. Dat hoeft ook niet omdat daar meer stilstaand water is. Gebruik dan, als het water kalm en helder is, een aas dat meer op een natuurlijke manier zweeft met minder trillingen.

Levend aas
Mijn favoriete aas voor vissen op forel in het voorjaar is de nederige tuinworm. Alhoewel Nightcrawlers het ook goed zullen doen, past de kleinere tuinworm beter op een kleine forelhaak. Tuinwormen die door een beek of rivier drijven, kunnen onweerstaanbaar zijn voor de forel. Tip: probeer ook eens de tuinworm in combinatie met een beetje Powerbait om meer attractie toe te voegen. De felgekleurde Powerbait maakt de haak ook nog eens makkelijker zichtbaar.
Lees voor meer info:
De nieuwste techniek: Tremarella Tips&Trucs >>
Ook interessant in deze is ook het artikel:
Hoe ga ik te werk op een forellenvijver?

Schuilplaatsen van de forel
Ongeacht aas of kunstaas, zij moeten worden gepresenteerd aan de forel die stil ligt. Hou altijd de gebieden in gedachten die productief kunnen zijn en bevis ze grondig. Als je in rivieren of beken gaat forelvissen zoek de forel dan voor en achter obstakels in het water, onder richels, onder overhangende stenen of rotsen, en andere structuren, die hen uit de sterke stroming houden en waar ze op de loer liggen voor voedsel dat naar beneden komt stromen.
Voor het vissen op forellenvijvers is het vissen in de buurt van zuurstofpompen een goede plek, vooral nu het al veel heter is als normaal gesproken in de lente. Het lijkt eigenlijk al meer zomer.

Hoewel forellen de hele dag (en nacht) gevangen kunnen worden, zijn de vroege ochtend en late avond over het algemeen de meest productieve. Vis wanneer het koud is op zonnige plekken en in de schaduw als het warm is.

Het weer en de maan
Daarnaast zijn er dagen van de maand dat het beter vangen is dan andere dagen. Dat geldt trouwens voor alle soorten vissen. Hoe komt dit? De makkelijkste manier om te weten wanneer de vissen het beste zal zijn is, door aandacht te besteden aan het weer en de maan. Deze twee krachten van Moeder Natuur hebben een ongelooflijke impact op het eetgedrag van de forel. De forel reageert met name op wisselingen in het weer. Is het weer stabiel, dan zul je normaal kunnen vangen. Het maakt dan niet zo veel uit of het heel heet of heel koud is, zolang het weer maar stabiel is. Echter vlak voor, tijdens of na een weersomslag zal de forel zich niet snel laten zien.


Sfeeropnames tijdens de lente bij Forellenvijver Heioord in Neeritter.

Er is ook volop nieuw leven aan de visvijvers
De natuur laat zich in al zijn schoonheid zien en er komt nieuw leven aan de vijver. Bij Forellenvijver Heioord in Neeritter heeft een eend wel een heel erg ongelukkig plekje uitgezocht, nml. … Lees hier verder →

Ga er op uit!
De beste tip die ik jullie kan geven voor het forelvissen in de lente is; ga erop uit en bezoek een van onze schitterende vijvers en kom vissen! Zie hier een overzicht van lokaties door heel Nederland >>

Ik hoop dat met deze eenvoudige, maar uiterst doeltreffende voorjaarstips voor het forelvissen, jullie nog succesvollere forelvissers gaan worden.
Hebben jullie nog handige tips, dan horen we dat graag.

Stuur dan een email naar: info@deforelvisser.nl
Of vul het Vangstformulier in via deze link >>

© Tekst / Fotografie Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com
Geplaatst op: 18 mei 2011 @ 12:01

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *