Heel eenvoudig forelvissen met zalmeitjes

Heel eenvoudig forelvissen met zalmeitjesHeel eenvoudig forelvissen met zalmeitjes op stromende rivieren en beken

Deel 1 van 2 delen

Heb je ook altijd al willen vissen op een stromende rivieren en beken in die prachtige natuur, maar wordt je ook steeds weer gefrusteerd als je die professionele vliegvissers ziet vissen op de beken met hun uitgebreide uitrusting en ingewikkelde worpen. Ja, ik dacht altijd: “Dat zal ik nooit gaan leren en mooie beek-forellen vangen en dat is voor mij dus niet weggelegd. Ik zal het vliegvissen nooit leren beheersen en die uitrusting is mij veel te duur.

Nou, dan heb ik nu een heel mooi alternatief voor jullie. Je kunt namelijk forelvissen op beekforel, met een minimum aan kosten en frustratie en ze nog eens vangen ook!

Hier een heel eenvoudige manier om beekforel in natuurlijk stromende beken te vangen met de werphengel.

Alle forellen reageren op zalmeitjes als aas.

De manier van vissen met zalmeitjes is heel eenvoudig, dodelijk en dood niet de forel. Bijna alle gehaakte forel wordt mooi vooraan in de mond gehaakt, net als bij het vliegvissen.
Je hebt maar een paar dingen nodig en ze zijn bij iedere hengelsportzaak te koop, zelfs bij een vliegviswinkel.

Het zalmeitje lijkt een vergeten en onderschat aas, na al die nieuwe snufjes van tegenwoordig zoals; powerbait, computerontworpen lepels, feromoon verbeterde aassoorten etc.

Waarom zalmeitjes? Forellen leven in rivieren en beken waar paaiende zalm zit. De forel herkent de eitjes, gebaseerd op instinct en als een gemakkelijk te verkrijgen maaltijd met rijke voedingsstoffen. Die eten ze vrijwel altijd als ze de kans krijgen.

Je boodschappenlijstje van de benodigdheden om te beginnen is erg kort.

De werphengel

Het beste gereedschap voor het vissen met zalmeitjes in rivieren en beken is een eenvoudige werphengel van 1,5 à 2 meter in lengte, met een kleine draaiende molen, gespoold met een 4 tot 6 pond fluorocarbon lijn.

Methode 1

Het belangrijkste principe van deze methode is om d.m.v. een zeer kleine dobber als een beet-melder, de zalmeitjes natuurlijk door de stroming van de beek te laten drijven.

(1) De nummers kun je terug vinden in onderstaande tekening. De kleine Styrofoam dobbertjes, normaal gebruikt als indicator als je beet hebt bij vliegvis-nymphs, zijn ideaal. Koop een paar dobbers die 0,6 cm tot 1 cm in diameter zijn. Het doel van de dobber is om aan te geven wanneer de forel het zalmeitje heeft gepakt.

(2) Plaats ongeveer 30 à 50 cm onder de dobber een scherpe haak. De eerste keuze in haken zijn de extreem scherpe Gamatszu-haken in grootte 8. Mochten deze niet beschikbaar zijn, dan zijn Owner of octopus-haken net zo goed. Een ander alternatief is de Eagle Claw Laser sharp merk haken. Of vraag gewoon even bij de hengelsportzaak om een scherpe haak grootte 8. Haak nr. 10 of 12 kan ook, afhankelijk van het aantal knijploodjes dat je gebruikt en de grootte van de zalmeitjes.

(3) Het kan zijn dat je nog enkele zeer kleine knijploodjes nodig hebt, als je lijn op de werpmolen zwaarder is als 6 pond. Als het nodig is om gewicht toe te voegen aan de lijn om het te kunnen werpen, plaats dan een heel klein 0,4 cm knijploodje meteen onder de dobber. Dit geeft je een beetje werpgewicht, zonder de natuurlijke werking van het zalmeitje te verstoren.

Sinds ik begonnen met vissen op forel in de kleine beekjes, duurde het niet lang voordat ik de noodzaak besefte om elke component in mijn presentatie te verlichten. Dunnere lijnen, kleinere haken, minder gewicht en natuurlijk kleinere dobbers. Dit is nml. de essentie van het drijvend vissen. Als de forel het aas pakt, verwacht hij geen weerstand. De forel zal meteen het aas weigeren als ze het gewicht van de dobber en het lood voelen. Dus: Gebruik daarom een zo klein en licht mogelijke dobber als haalbaar is!

De helder rood gekleurde zalmeitjes kun je vinden bij bijna elke hengelsportzaak. Het ‘Green Label Patzutkes’ merk is een mogelijkheid. Deze zijn meestal kleiner dan 0,6 cm in diameter.

(4) Plaats twee of drie van deze zalmeitjes op de haak. Het is niet nodig om de gehele lengte van het formaat 8 haak te bedekken. Een andere mogelijkheid is: Real Action Supersoft Kunstaas. Deze imitatie zalmeitjes zijn zeer zacht en attractief voor elke forel.Lees hier meer info >>
Berkley Gulp Salmon Eggs is ook een zeer aanlokkelijk aas voor de forel. Al deze eitjes zijn bij de meeste hengelsportzaken in diverse kleuren verkrijgbaar.

Methode 2

(5) Wat ook kan is hetvolgende; Haal de hoofdlijn door de ringen van de hengel,
(6) vervolgens door een 1 cm schuifloodje,
(7) vervolgens door een plastic kraaltje
(8) en bindt deze vervolgens vast aan een wartjeltje.
(9) Bevestig aan het warteltje een 50 cm 6 pond fluorcarbon lijn waaraan een nr. 10 octopushaak zit.


Marshmallows

(10) Neem een klein schuim pluisballetje of een marshmallow, dat dezelfde kleur heeft als het zalmeitje. Haal het pluisballetje door de haak heen en steek een zalmeitje op de haak. Het aas zal boven de bodem drijven en de forel zal niet merken dat het bovenste balletje geen zalmeitje is, maar het feitelijk een foamballetje is. Daarom moet het pluisballetje dezelfde kleur hebben als het zalmeitje. Als je ingegooit hebt, zakt het aas naar de bodem. Trek dan de lijn strak, zodat het aas net boven de bodem blijft drijven en maak je klaar voor de aanbeet.

Zalmeitjes zijn de eerste keuze in aas.


Real Action Supersoft Kunstaas of Berkley Gulp Salmon Eggs


Hier zie je methode 1 en 2. De nummers vindt je terug in bovenstaande tekst

In deel 2 >> gaan we verder in op de worp, de aanbeet, de kleur van de zalmeitjes en hoe we deze techniek ook aan de forellenvijvers kunnen toepassen.
Hou de website dus in de gaten!

Lees meer Tips&Trucs voor het vissen op forel en zalmforel:
Zomertips: Moet ik forelvissen met levend aas of kunstaas? >>

© Tekst / Fotografie: Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com
Geplaatst op: 21 juli 2011 @ 04:29

 

1 Reactie

  1. Rudy

    Hallo,die real actionsupersoft kunstaas in 7 kleuren kunt ge die ergens kopen?

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *