Forelvissen met zalmeitjes: worp, aanbeet en kleur

Forelvissen met zalmeitjes: worp, aanbeet en kleur

<< Lees eerst deel 1

De worp van Methode 1

De werp-stijl is een “flip” van het aas in het stromende water.

Zwiep, als het ware, het aas met de klep van de molen open. Controleer de lijn met uw hand die de hengel niet vast heeft. Dit is wat sommige vissers “flippen” noemen. De werp-afstand is slechts een meter, op zijn best.

Flip het aas in de stroming of net achter een rots. Laat de dobber stroomafwaarts drijven tot de lijn strak staat en het zalmeitje naar de oppervlakte van het water komt.
Deze methode is dus niet echt geschikt voor op meren en reservoirs vanwege het gebrek aan stroming, maar met name voor op stromende rivieren en beken.

De beet is heel subtiel.

Als een forel een zalmeitje neemt, zal de dobber snel onder water duiken. Deze “dip” zal heel snel gaan. De dobber zal ook meteen daarna weer terug aan het wateroppervlak komen en drijft dan verder weer normaal stroomafwaards.

Sla meteen aan als je zo’n ‘dip’ ziet. De meeste keren zul je een forel hebben gehaakt in de lip of de hoek van de mond. De forel kan zo weer ongedeerd terug in het water gezet worden als je met “Catch and Release” vist.

In het begin kan het zijn dat als je aanslaat, je vaak misslaat en niks aan de haak hebt. Het is een kwestie van oefenen, het gevoel ontwikkelen om op het juiste moment aan te slaan. Sla op iedere indicatie van een dip aan, en je zult verbaasd zijn over hoeveel forellen je zult haken!

Toepassing aan de forellenvijver

Methode 2 kan ook op een forellenvisvijver gebruikt worden. Gebruik dan een verstelbare dobber met stop die je boven de wartel plaatst en op diepte kan verstellen. Bevestig tussen de dobber en de wartel enkele knijploodjes of een schuifloodje om het gewicht van de dobber te compenseren en deze mooi rechtop in het water ligt. De dobber geeft aan als je een aanbeet hebt als hij onder water verdwijnt. Deze methiode kan ook vanaf de kust gebruikt worden.

Zomertip: In de zomermaanden liggen er vaak zuurstofpompen op de vijvers. Aangezien het water rondom de pomp koeler en zuurstofrijker en voedselrijk is, blijkt dit een ideale plek voor de forel om er te vertoeven in de hete zomerdagen. Probeer daarom Methode 1 of 2 ook eens aan de forellenvisvijver door het aas dicht bij de pomp te gooien en het dan te laten afdrijven.

Deze methode kan gebruikt worden met een vlieg.

Als je in een beperkte “fly and lure only“ water vist, vervang de zalmeieren dan door met een maat 14 of 16 donker gekleurde nimf vlieg. Dezelfde techniek wordt gebruikt om de vlieg te presenteren, maar de aanbeet van de forel zal nog geringer en sneller zijn. Je zal veel meer missers hebben, als de forel de vlieg neemt en hem dan meteen weer zeer snel weigert.

Het zalmeitje zal hij iets langer vasthouden, zodat je iets meer tijd hebt om te reageren. Deze methode kan veel forel opleveren met zeer weinig investering van tijd en geld. Je zult versteld staan van het aantal forellen dat je kunt u haken op een plek. Als je stil vist, zal een goede sessie de BBQ al snel gevuld hebben!.

Tot slot nog even de kleur van de zalmeitjes.

Bij zalmeitjes denkt iedereen meteen aan die fel gekleurde rode eitjes.
Deze rode eitjes werken inderdaad perfect, maar denk ook eens aan de subtiel gele, oranje of natuurlijk gekleurde eitjes. Soms kan zo’n oranje of natuurlijk eitje de forel beter verleiden, als ze hun neus even ophalen voor die alom bekende en veel gebruikte rode eitjes.

Ik hoop hiermee weer veel nuttige tips te hebben gegeven. Hebben jullie nog nuttige tips, dan horen we dat graag. Of heb je een mooie vangst gehad d.m.v. onze tips, dan laat het ons weten via Het Vangstformulier

Deze week volgen Vliegvis Tips&Trucs op video voor het vissen op forel en zalmforel.

<< Zie hier deel 1

© Tekst / Fotografie: Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com
Geplaatst op: 21 juli 2011 @ 04:29

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *