Forelvissen met harde wind in voorjaar. Met welke montage? (2)

<< Lees hier deel 1

Vissen op forellen in het voorjaar kan voor verrassingen zorgen. Het weer is vaak heel wisselvallig en daarop moet je de tactiek aanpassen, anders zul je weinig aanbeten krijgen en dan is de lol er al snel vanaf.

Wat nu als het hard waait? Je bent gewend om met een dobber te vissen. Dan zal de dobber alle kanten uit zwiepen en het zicht in het water is dan ook nog eens zeer slechtHet is tevens erg moeilijk om te zien of en wanneer je beet hebt. Soms lijkt het dan wel of je de hele tijd beet hebt! Erg onplezierig dus.

Je zou dan kunnen overwegen om zonder dobber te vissen. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld met de Tremarella-techniek te vissen en een lood-veer-ketting of glas-veer-ketting te gebruiken als montage, zoals ik reeds in deel 1 heb uitgelegd.
Vindt je deze technieken allemaal mar niks of kan je er niet mee overweg, dan heb ik wellicht nog een leuke dobber-tip voor jullie!

De buldo of waterdobber
Probeer met harde wind eens een waterdobber of buldo te gebruiken. Een buldo wordt met water of hagel gevuld. Ik weet dat er veel vissers zijn, die geen voorstander zijn van de buldo en het maar niks vinden om mee te forelvissen. Ik heb echter zeer goede ervaringen hiermee en zeker in dit geval is dit een prima oplossingen, waarbij je zelfs gebruik maakt van de slechte weersomstandigheden.
De forel is namelijk een jager en die moet je dan ook op allerlei manieren proberen te verschalken. Ik hoor dan ook graag jullie reacties onderaan dit artikel. Die zijn altijd welkom!

Een buldo waar weinig water in zit zal in de golven alle kanten op bewegen. Voordeel hiervan is dat je aas ook heel verleidelijk door het water zal gaan bewegen en daar zijn de forellen gek op. Dus als je zo’n dag hebt, dat het weer slecht is en het hard waait. Zo’n dag dat de forellen slecht bijten. Probeer dan deze techniek eens uit. Wie weet heb je geluk en vang jij wel forel, waar alle andere vissers niks vangen!

De aas-keuze
Gebruik voor het aas fel gekleurde forellendeeg of gekleurde wasmotlarven van Trigger X (Honey worms) bijvoorbeeld. Ik ga er vanuit dat bij harde wind het ook bewolkt weer is en het zicht in het water niet al te best is. Als het water echter zeer troebel is, probeer dan eens de zwarte of bruine kleur.


Deze foto is gemaakt tijdens de pinksterdagen bij Forellenvijver Heioord. Visparadijs in een prachtige natuur. Deze foto laat zien hoe mooi het forelvissen kan zijn tijdens het voorjaar.

De hoofdlijn en onderlijn
Neem een 0.18 honderste hoofdlijn. Een lange 0.16 honderste ondelijn van ongeveer 1,20 m die je met een 3-weg-wartel aan de hoofdlijn vast maakt. En je bent “ready to go!” Het lastige is dat de onderlijn nog wel eens in de knoop komt te zitten. Hou daar rekening mee bij het ingooien, want wind in gooien met een lichte buldo is erg lastig.

Ik hoop dat jullie net zo veel succes zullen krijgen als ik en weer waardevolle tips heb kunnen geven. Succes!

Vertel ons wat je gevangen hebt!
Heb jij een mooie forel of zalmforel gevangen
en heb je van jezelf met de forel ook nog een leuke foto?
Laat het ons dan weten via ons vangstformulier >>
Ik ben benieuwd!

Heel veel visplezier en geniet van het voorjaar!

Volgende week volgen nog meer tips voor het vissen in het voorjaar, dus hou deze website in de gaten!

Lees hier nog meer tip voor het vissen op forel in het voorjaar:
Forelvissen in het vroege voorjaar. Beste tips & montages (1)
Tips & Trucs voor het forelvissen in het voorjaar >>
Wat is het beste seizoen om te gaan forelvissen? >>

© Tekst / Fotografie: Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com
Geplaatst op: 6 juni 2013 @ 03:37

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *