Forelvissen in het voorjaar. De beste tips & montages (1)

In dit artikel vindt je de beste tips en trucs voor het vissen op de regenboogforel in het voorjaar. Er volgen nog enkele artikelen in de komende weken, waarin ik nog meer tips & trucs vertel. Bijvoorbeeld; wat te doen bij harde wind? Waar zit de forel in het voorjaar? Diverse technieken en methodes die succesvol zijn in het voorjaar om te forelvissen en nog veel meer …

Forelvissen in het voorjaar. Een heerlijke bezigheid!
Eindelijk is de zeer lange en nogal onstuimige en soms ijzig koude winter van dit jaar voorbij en maken we ons nu eindelijk op voor het voorjaar.

Vanwege de winter zijn er veel mensen die hun hengel voor langere tijd netjes opgeborgen hebben en hem nu weer tevoorschijn halen om meteen te gaan vissen.
Het is echter verstandig om eerst even te kijken of al het materiaal nog wel in orde is. De nylon hoofdlijn en onderlijn kunnen namelijk kort of poreus worden na enige tijd.

Goede voorbereiding voor het forelvissen is het halve werk.
Wat we willen is natuurlijk veel plezier beleven aan het forelvissen. Wat we zeker niet willen is al meteen teleurgesteld raken, als we de eerste vette zalmforel aan de haak hebben geslagen en deze ‘pats’ door de hoofdlijn breekt. Het is dus verstandig om, aan het begin van het jaar de hoofdlijn te vervangen. Kijk dan ook meteen of je genoeg reserve onderdelen hebt zoals; onderlijnen, dobbers, glas, wartels en wat je verder graag gebruikt voor het forelvissen. Dan kun je ‘goed beslagen te ijs’ komen of beter gezegd; goed uitgerust voor het nieuwe seizoen, want die winter hebben we nu wel gehad!

Alle materiaal is nu in orde. De lokatie is bekend en nu op zoek naar die forellen. Maar hoe gaan we ze vangen in het vroege voorjaar?

Regenboogforellen worden actiever in het voorjaar
In het voorjaar wordt de forel actiever. Hij wil z’n vetreserve gaan opbouwen en zal dus op jacht gaan naar aas. Je zou denken dat ze dan hoog op het oppervlak gaan jagen en je gaat dus hoog slepen met powerbait, meelwormen of wasmotlarven bijvoorbeeld. Het probleem is echter dat het water, omdat de winter veel langer geduurd heeft dan normaal, nog steeds erg koud is. De forel zal dus niet altijd hoog zitten, maar vaak nog op de bodem verblijven. In de winter en dit vroege voorjaar is het zeker nog de moeite om de wintertechnieken toe te passen zoals het vissen met de dobber en bodem-taster montage bijvoorbeeld.
In dit artikel kun je alles lezen hoe je moet vissen met de bodem-taster >>
In het voorjaar is het belangrijk dat je dus constant op zoek blijft naar de forel, want hij kan zowel hoog als diep in het water zitten.


Tijdens de pinksterdagen was er heel even dat echte voorjaarsgevoel bij Forellenvijver Heioord in Neeritter. Er werden tijdens die dagen gratis zalmforellen uitgezet, dus dat was feest!

Tremarella-techniek; lood-veer-ketting of glas-veer-ketting?
Als je de Tremarella-techniek wil toepassen is de lood-veren-ketting een goede mogelijkheid. Zit de forel wat hoger, dan kun je beter de glas-veer-ketting gebruiken, omdat deze de hogere lagen van het water bestrijkt. Het lood zal sneller zinken en is daarom meer geschikt voor de onderste waterlagen en de bodem af te zoeken naar forel. Binnenkort volgt nog een heel uitgebreid artikel over de veer-kettingen, zowel van glas als van lood …


De ene wil vissen, de andere liever genieten op het terras. Het was die pinksterzondag allemaal mogelijk bij Forellenvijver Heioord in Neeritter

Vissen op forel zonder dobber
Het is ook mogelijk om zonder dobber, maar met alleen glas of lood te vissen op de bodem. Als je met forellendeeg vist, moet je er rekening mee houden dat deeg, tijdens het stil laten liggen, naar boven zal drijven. Dit voorkom je door, enkele centimeters boven de haak, een knijploodje te plaatsen. Het loodje zakt naar de bodem en de deeg zal enkele centimeters boven de bodem drijven.


Pap met de kinderen waren er ook op uit getrokken en vangen dat ze deden!!!

Actief vissen in het voorjaar
Uiteraard kun je ook gewoon met een dobber vissen op forel in het voorjaar. Een 3 grams dobber met bijpassend loodje is dan geschikt. Vooral als je nog niet zo’n geoefende visser bent en het nog maar pas aan het leren bent, is het veel gemakkelijker om met een dobber te vissen. Je ziet dan heel goed als je beet hebt. Bij het vissen zonder dobber is dit toch wat lastiger.

Het maakt echter niet uit of je met of zonder een dobber vist. Het belangrijkste, vooral in deze tijd, is; Laat het niet uren stil liggen. De forel is een jager en die moet je proberen uit te dagen. Gooi in, trek de lijn even strak en laat het even liggen. Haal dan weer een beetje in en laat het weer een paar tellen liggen etc. Speel ermee en je zult meer succes hebben. Blijf ook niet de hele tijd op de zelfde plaats staan, maar ga op zoek naar de forel. Kijk wel uit dat je de andere vissers niet onder de voeten loopt of snel op hun plaats gaat ingooien. Dat is onsportief en we moeten het wel leuk houden voor iedereen natuurlijk.


Al weer een zalmforel gevangen! De kinderen vingen die dag nog het meeste. leek het.

Welk aas te gebruiken in het voorjaar?
De hele week is niet al te veel zon voorspeld. Neem dus bij bewolkt weer in het voorjaar felle kleuren forellendeeg. Ook maden, meelwormen en wasmotlarven zullen het goed doen, want de forel wordt stilaan toch steeds hongeriger. Probeer ook eens een combinatie van deeg en een meelworm, of deeg en een wasmotlarf. Ook een meelworm i.c.m. 2 maden (ik noem dit de super-combi) heeft voor mij al voor veel succes gezorgd en daarmee bedoel ik dus VEEL Forellen! Eerst rijg je de meelworm voor 2/3 op de haak, de kop eerst en steekt dan de punt van de haak er doorheen. Op het puntje heb je dan plaats om de 2 maden op te spiezen.

Ik hoop dat jullie net zo veel succes zullen krijgen als ik en weer waardevolle tips heb kunnen geven.

Vertel ons wat je gevangen hebt!
Heb jij een mooie forel of zalmforel gevangen
en heb je van jezelf met de forel ook nog een leuke foto?
Laat het ons dan weten via ons vangstformulier >>
Ik ben benieuwd!

Heel veel visplezier en geniet van het voorjaar!

Volgende week volgen nog meer tips voor het vissen in het voorjaar, dus hou deze website in de gaten!

Lees hier nog meer tip voor het vissen op forel in het voorjaar:
Tips & Trucs voor het forelvissen in het voorjaar >>
Wat is het beste seizoen om te gaan forelvissen? >>

© Tekst / Fotografie: Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com
Geplaatst op: 29 mei 2013 @ 03:13

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *