Forelvissen in de winter; Vistips

Voor deel 2 van forel vissen in de winter zijn we in het land van Maas en Waal, om precies te zijn in Appeltern op forellenvijvercomplex ’t Mun. Hier geven Peter Negerman & Rob Hens een speciale lezing over forelvissen in de winter.

De tempraturen in ons land zijn de afgelopen weken goed naar benden gekropen. Zo hebben de krachten van moedertje natuur ook effect op het aasgedrag van de forel. Voor forel is 12 tot 14 graden Celsius een perfecte watertemperatuur, maar in deze tijd van het jaar zal de watertemperatuur al gauw rond de 4 graden Celsius liggen. De forel past hierop zijn aasgedrag aan en er wordt als het ware een biologische klok geactiveerd. Het eetpatroon van forel en de manier waarop hij zijn prooi aanvalt, zal dan ook minder explosiever zijn dan in het voorjaar of zomer getijden. Met het water tempratuur van rond de circa 4 graden gaat de forel op een soort spaarstand. De forel weet dat hij tijdens de winter zuinig moet zijn met zijn energie. Dat is gewoon een instinkt dat in het DNA van de forel zit. Met deze wetenschap in het achterhoofd kunnen wij als visser ons aanpassen en zo beter voorberied vissen op forel in deze periode. Waar kan men de forel verwachten? Op welke plekken van de vijver? Dit hangt allemaal af van de weersomstandigheden. Tijdens de winter is het bewolkt en heeft het de laatste dagen flink gewaaid. Dit zijn cruciale factoren. In deze situaties moet je het tegenovergestelde denken als in de zomer. De forel zoekt in de winter juist de plekjes waar het net 1 à 2 graden Celsius warmer is. Vaak vindt je ze dan ook tegen de rand van het ijs. Neem als voorbeeld deze foto.

Stek nummer 1;
Tegen de rand van het ijs, net uit de wind; dat is een uitgelezen plek, waar forel zich graag ophoud. Hier wordt een natuurlijke scheidingswand gecreëerd van lichtval. Deze plekken hebben een grote aantrekkingskracht op de forel, dus lichtval kan een belangrijke factor spelen.

Stek Nummer 2;
Uit ervaring weet ik dat hier een talud ligt en diep is het er niet. Je ziet dat de zon op deze stek mooi schijnt en er staat zeker minder wind op deze stek. De watertempratuur kan hier net een graad of 2 meer zijn. Omdat het er minder diep is en de wind minder waait, warmt de zon het water net iets op; een uitgelezen plek voor de forel om zich even op te warmen. Hier zul je zeker forel vinden.

Stek nummer 3;
Bij de waterpomp. Deze plek heeft 2 voordelen voor de forel; ten eerste zorgt deze pomp dat het water in beweging blijft en zo zuurstof in het water creëert. ten tweede zullen door het rondpompen kleine voedseldeeltjes die in het water zweven, worden opgezogen en weer verspreid worden en zo weer met de stroming mee dwarrelen. De forel zal hier net in de lichte stroming liggen, waardoor ze als het waren rustig liggen te wachten op wat eetbaars. Wederom ook een super stek. Probeer op deze manier bij de forellenvijver de ideale plek te vinden waar je gaat vissen. Maak dus eerst een stappenplan. Dit is een zeer effectieve manier om de forel tijdens deze winterdagen te vinden.

Welke techniek kan je het beste gebruiken om te forelvissen in de winter.
Deze vraag word ons vaak gesteld en ook hier hebben wij dan ook een zeer passende stijl voor. Bij deze koude winterdagen heeft het geen zin om continu te spinnen met je aas. Pas je stijl van vissen aan aan de situatie van de forel. De remedie hiervoor is om je aas langzaam tot bijna passief binnen te vissen. Forel ligt tijdens de winter in 95 % van de gevallen dicht tegen de bodem aan. Biedt je aas daarom dan ook aan op zo’n 30 a 40 centimeter van de bodem. hieronder zie je een schema van hoe je de hengel kunt optuigen.

Zoals je ziet, houden we het zo transparant mogelijk. De reden hiervan is dat in de winter het water veel helderder is en aangezien de forel een zichtjager is, willen we de forel zo transparant mogelijk benaderen. Tijdens de winter zal de forel heel kort en subtiel aanbijten. Vaak lijkt het dan ook als we het aas opliften, dat we aan de bodem vast zitten, maar schijn bedriegt. Hou de lijn op een lichte spanning. Zie foto 1 links.

Op de rechter foto zien we Peter Negerman. Op dat moment heeft de forel het aas gepakt. Net toen de dobber werd gelift, werd er een minimale weerstand geconstateerd. De lijn wordt licht onder spanning gehouden. Na een seconde of 20 komt de dobber met hele korte stootjes in beweging. Peter houdt nog steeds de lijn licht gespannen en draait de top van de hengel mee. Als het ware voelt hij de forel met het aas in de bek weg zwemmen. Hij legt op dat moment aan de mensen uit dat zijn hengel is uitgerust met een ultra gevoelige top en zo volledig controle heeft over zijn aas. Doordat het aas een lichte weerstand biedt aan de forel wortd hij geïrriteerd en zal het aas dan ook willen slikken. We zien op dat moment dat de dobber agressiever word weg getrokken. Op de linker foto word de haak gezet en hangen. Peter legt de nadruk dat op dit soort momenten er absoluut geen lijn word gegeven, maar juist irritatie wordt uitgelokt. Let er wel op dat deze stijl van vissen het beste werkt met een hengel die uitgerust is met een ultra gevoelige top. Van Shimano heb je bijvoorbeeld de Super Sensitive spinhengels. Hiermee kun je zelfs de aller lichtste aanbeten registreren. Een interessante live praktijk ervaring en het werkt. Op deze manier wordt er een ander licht geworpen op hoe je een aanbeet kan verzilveren.

Kies voor winter forel het juiste aas.

Rob Hens legt uit dat je altijd je aas moet aanpassen aan de drie zintuigen waarmee de forel jaagt.

  1. Oog; of wel te verstaan het zicht van de forel , kies voor een kleur die de forel goed kan zien voorbeeld voor troebel water lichte en felle kleuren en voor helder water donkere kleuren.
  2. Zijlijn orgaan; zorg dat het aas wat je presenteert langzaam roteert tijdens het binnen vissen winter forel hout niet van snel draaiende taferelen tijdens dit seizoen.
  3. Reuk; zorg dat je aas ook over en geur beschikt de meeste foreldeeg heeft al van zich zelf en geur zo niet gebruik dan wat geurstoffen.
  4. Tip; winter forel geeft de voorkeur aan zacht aas vermijd dus hard aas hier onder geef ik een toppertje prijs een superaas voor de winter een combo aas een was mot met foreldeeg absoluut een vanger.

Rob geeft live tips aan de mensen en er wordt dan ook aandachtig geluisterd naar deze forel expert. Goede resultaten kunnen dan ook niet langer uitblijven. Na jaren lange ervaring verkondigen Peter en Rob dan ook geen nonsens, maar ‘only the real deal’. Nog een goede tip voor in de winter is; Vet de eerste 20 meter van je vislijn licht in met vaseline en zorg dat je de hengeltop hoog houdt, zodat de lijn zo weinig mogelijk contact met het water maakt. Dit voorkomt dat de ogen van de hengel dichtgaan zitten.


Twee trotse forelvissers met hun winter vangst.

Maar wie hebben we daar met een heerlijk drankje onze Schrobbelér? Ja mensen; dit is pas service! Wij willen Fons koopman dan ook hartelijk bedanken voor deze samenwerking met de forelvijvers. De forelvissers hebben hiervan genoten en willen hun dank hiervoor uitspreken.


Een van de medewerkers van Schobbelelér. Wat een gezellige vent! nogmaals bedankt.

Na een lekker borreltje weer veder met vissen. Voor degene die inmiddels al honger hadden gekregen, stond er een grote kom met snert te wachten. Deze werd kosteloos aangeboden door ’t Mun. Ondertussen werd hier en daar nog een forelletje gevangen !!!! De vader van Rob Hens woont in Suriname en is hier in Nederland op vakantie. Vader Hens is een verwoed visser en is zelfs visgids in Suriname, maar om hier in de sneeuw te vissen en vangen is geweldig. Je kunt wel zien dat Rob Hens het vistalent niet van een vreemde heeft gekregen.


Vader Hens; proficiat met deze deze mooie zalmforel.

Tot slot willen wij Gerald van Ooyen directie van forellenvisvijver t ‘Mun en Shimano de vissers bedanken voor hun komst en gezelligheid. Voor de volgende lezing van De Shimano Trout Master Class zijn jullie van harte welkom. Hou de website van de www.deforelvisser.nl goed in de gaten! Hierop kun je binnenkort nog veel meer Tips & Trucs lezen over het forelvissen in de winter.
Hét Online Forelvisplatform voor de forelvisser. Onder ons motto: Leer, probeer en profiteer!

© Tekst / fotografie: Rob Hens, Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com
Geplaatst op: 5 januari 2011 @ 08:00

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *