Effectief vissen op forel !


Afgelopen jaren heeft het vissen op forel een enorme vlucht genomen.

Vroeger werd er, volgens de witvis montage, met een dobber gevist. Als aas maakte men gebruik van maden, meelwormen, pieren, sprinkhanen etc. De techniek was: inwerpen, laten liggen en af en toe kleine rukjes geven om de forel opmerkzaam te maken op het aas. Wat ook veel gebruikt werd was de buldo, een soort dobber die je kunt vullen met water en daardoor meer werpgewicht heeft. Hierbij is de aanbeet van de forel goed te zien, door een ruk aan het aas gevolgd door een aantal maal pakken en loslaten van het aas, waardoor de dobber onder water gaat en weer bovenkomt. Zorg bij deze techniek dat de forel op dat moment voldoende ruimte (lijn) heeft, anders laat hij het aas los, of loop je het risico dat de forel niet goed gehaakt is en je een misbeet hebt. Hierna bijt de forel door en zwemt hij met het aas weg. Dan kun je de forel haken. Dit is geen evangelie, maar gaat in de meeste gevallen wel op.
Dit is een passieve manier van forelvissen en werkt op sommige momenten nog steeds.

Tegenwoordig wordt er echter steeds meer op een actieve manier gevist.
De forel is een roofvis en kan daarom tot toehappen worden uitgedaagd. Om actief te vissen heb je een wartel nodig, het liefst een 3-weg-wartel. Deze voorkomt dat de lijn gaat krullen en daardoor niet in de knoop zal geraken, want hoe dunner de lijn hoe eerder deze zal gaan krullen en kinken.

Leer, probeer en profiteer!

Voor de standaardmontage gebruik je;
• een hoofdlijn met een lijndikte van 0.18,
• een dobber, lood of glaslood,
• een (bij voorkeur 3-weg) wartel,
• een onderlijn 60 cm voorzien van haakje maat 8.
Uiteraard kun je hiermee variëren, bijvoorbeeld door de dobber weg te laten, een Sbirulino in plaats van dobber en lood te nemen of de onderlijn langer of korter te maken, echter met deze standaardmontage kun je op de meeste forelvijvers goed uit de voeten. Kijk wel of de forel diep of ondiep zitten en pas de diepte hierop aan. Bij het actief vissen bevestig je het aas zo aan de lijn, dat het gaat draaien. Powerbait, wasmotten, morio’s of een combinatie hiervan kun je zo op de haak zetten, dat dit heel verleidelijk is voor de forel om toe te happen.

De nieuwste techniek waarmee gevist wordt, is de Tremarella-techniek, waarbij op een schokkerige
manier het aas wordt binnengehaald, om zo de forel uit te dagen tot toehappen.
Vraag het maar eens aan een ervaren forelvisser bij de vijver, of kijk op: www.deforelvisser.nl.
Deze website staat boordevol info over bijvoorbeeld; forelvang tips, favoriete forelvis aassoorten, hoe je deze het beste kunt bevestigen op de haak, de Tremarella-techniek en nog veel meer ….

Een extra tip; vis zo licht mogelijk en gebruik een gevoelige hengel, waar je de eerste aanbeet mee herkent. Dit is cruciaal voor het vangen van forel. Minder weerstand staat voor meer forellen. Tenslotte: Ga respectvol om met de gevangen forellen; eerst doden, dan onthaken en bewaren in een koelbox.

Veel visplezier, Mark Dereij

><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><>

Lees meer Tips & Trucs in onze nieuwe verenigingsbrochure!

Boordevol leuke en interessante informatie over het forelvissen, zoals bijv. tips & trucs van de pro forelvissers van Shimano. Pure Fishing, SPRO en de redactie van deforelvisser.nl, een lekker recept voor gebakken forel, tips voor het roken en schoonmaken van forel. U vindt er leuke aanbiedingen en de juiste adressen voor waar u terecht kunt voor een professioneel aanbod van forelvis- en vliegvisproducten. Tevens vertellen 12 BF’ers (bekende forelvissers) hun verhaal over hoe ze bijvoorbeeld zijn bevangen door van Hét Forelvisvirus, wat forelvissen zo boeiend maakt, maar vertellen ook hoe gezellig het kan op onze visvijvers. Forelvissen is namelijk veel meer dan zomaar een hengeltje uitgooien in een put. Ze geven uitleg over de materialen, aassoorten en diverse technieken voor zowel de beginner als de gevorderde forel- en vliegvisser, waaronder ook de Tremarella-techniek, Forelvissen met Sbirolino en nog veel meer …

Kortom; Hét naslagwerk speciaal voor de forelvisser en vliegvisser!

De brochure is gratis verkrijgbaar bij alle leden van de NVVF, welke verspreid liggen door heel Nederland. Er ligt vast een visvijver bij u in de buurt waar u een brochure kunt meenemen.
Wees er wel snel bij want OP is OP!
Kijk hier op het overzicht waar je de brochure gratis kunt meenemen >>

><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><> ><>

© Ontwerp & Uitgave NVVF-Brochure: Chantal Design ’92 Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *