De foreltechniek voor de zomer: Het ducky

Het “Ducky” ook wel bekend als het eenden voetje. Deze techniek is speciaal voor het oppervlakte vissen, waarneer de forel het aas in de bek neemt en vervolgens weer uitspuugt. Dit zijn de typische kuren van zomerforel en dit gedrag zal dan ook wel door vele forelvissers worden beaamd. Echter hier kunnen wij ons op aanpassen en dat wil zeggen, dat we scherp moeten gaan vissen. Maar voor dat we weten hoe, zullen we eerst een paar feiten op een rij moeten zetten.

Dat kun je het beste doen door goed te observeren wat er zich afspeelt als de forel zich in de oppervlakte lagen bevindt. Om de forel goed aan de oppervlakte te kunnen zien is een goede zonnebril een must, deze moet dan wel gepolariseerd zijn. Waarom? Omdat deze juist de schittering over het water weg haalt en het zicht optimaliseert. Één maal de zonnebril opgezet kan men goed zien wat er net onder de oppervlakte gebeurd als de forel het aas pakt. Je zult zien dat de forel vanuit een reactie het aas pakt en weer uit spuugt en dit is een belangrijk gegeven. Het aas moet veel roteren maar moet ter gelijke tijd langer op de plek blijven waar de forel is. Ik hoor u al denken hoe krijg ik dit toch voor elkaar, daarom hebben wij bij “Forel Tv” hierover een aflevering gemaakt speciaal voor de forelvisserij. Voor dat u het filmpje bekijkt wil ik eerst nog wat tips mee geven. Kijk goed hoe de forel aan zwemt, dit is van cruciaal belang, en probeer altijd van kop naar staart te gooien en trek hat aas in de zwemrichting van de forel mee zoals hier op de foto staat aangegeven.

In het filmpje gebruiken we een 2 grams werpgewichtje van glas en waarom? Ten eerste is het transparant, minder opvallend als een zwart of zilver loodje en het totale zink gewicht zak met plus minus maar 1,2 gram. Glas verliest namelijk 1/3 van zijn gewicht in het water, zo kan ik precies op het zwemniveau komen om de forel optimaal te prikkelen of te wel te irriteren. Waarom? Simpel weg omdat de forel een roofvis is en zal uit en reflex het aas pakken. Allereerst moet het aas waar- genomen worden door het zijlijn orgaan en dat bereiken we door het aas te laten roteren op de hoogt van de lijn, vervolgens spin je het aas voorbij de ogen. Forel is een zicht jager dus zorg ervoor dat je aas goed zichtbaar is. (Tip: voor helder water gebruik donkere kleuren en voor troebel water felle kleuren). Om het Ducky te vervaardigen gebruik ik natuurlijk Trigger X foreldeeg. Deze heeft de eigenschap dat het een over een goede consistentie beschikt, dit is van essentieel belang want als we het Ducky goed bekijken zien we dat het en slanke hals heeft en een brede voet. Het water zal langs de hals stromen en de druk word dan volledig uitgeoefend op het voetje. Het resultaat hiervan is dat het Ducky bij de minste geringste beweging zal gaan roteren, onweerstaanbaar voor de forel. In het brede voetje zit ook de haak; in het filmpje zie je precies hoe en waar deze wordt geplaatst. Waarom nou juist in de voet. De forel zal als eerst het voetje pakken zodra dit gebeurd kan men al aanslaan.

Tip: zoek altijd contact met de vis en sla dan recht omhoog aan om de haak te zetten. Ik hoop dat deze techniek u veel vis zal op leveren en voor verdere uitleg
bekijk hier de eerste aflevering van “Forel TV” >>.

Veel kijk plezier. Tot de volgende aflevering.

met vriendelijke groet,

Het Shimano Trout Team

© Tekst/Fotografie: Het Shimano Trout Team / deforelvisser.nl

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *