Tremarella Tips&Trucs: Welk materiaal heb ik nodig?

Tremarella is een manier van vissen die steeds populairder aan het worden is. Het tremarellavissen is ontstaan in Italië waar deze techniek al jarenlang zeer succesvol wordt toegepast.

Enkele jaren geleden werd het tremarellavissen in Duitsland geïntroduceerd door het TFT Team Duitsland. Door diverse TFT Trout Serie A wedstrijden te organiseren en vele demonstraties is het nu ook ongekend populair geworden in Duitsland.

Ook in Nederland is er steeds meer interesse voor deze nieuwe manier van forelvissen. Vandaar dat er dit jaar voor het eerst ook wedstrijden in Nederland gehouden worden waar deze techniek door veel deelnemers wordt toegepast. Zie hier de Tourkalender Troutserie A in Nederland >>

Wat is Tremarella?

Een veel gestelde vraag de laatste tijd. Tremarella betekent “beven/schudden”. De Tremarella-techniek is dan ook gebaseerd op dit schudden/op en neer zwiepen van de hengel, waardoor het aas op een hele speciale manier gaat bewegen door het water. De materialen die je nodig hebt, om deze Tremarella-techniek te kunnen beoefenen, zijn speciaal voor deze vistechniek op maat ontwikkeld.

Als dobber of werpgewicht wordt vaak glas gebruikt met daarin kleine glazen, plastic of metalen) balletjes. Deze tikken bij het inhalen van de lijn met de Tremarella-techniek tegen de binnenkant van het glazen gewicht aan en maken zo een rammelent of ratelent geluid. Meestal worden er glazen of plastic balletjes gebruikt i.p.v. metalen, omdat plastic een hogere geluidsfrequentie heeft en de forel hier gevoeliger voor is.
Dit lijkt op het voeren met pellets, wat de forellen gewendt zijn tijdens hun kweek. Aangezien de forellen dit geluid associëren met eten, werkt dit rammelent geluid dan ook zeer aanlokkelijk op de forel. Eten!!!!!

Waarom glas?

Glas is teneerste beter voor het milieu als lood.
Daarnaast heeft glas de eigenschap dat het “lichter werkt” in het water. Bijvoorbeeld een werpgewicht dat 5 gram in je handen weegt zal nog 3-4 gram wegen zodra hij het water ligt. Als het zinkt krijgt het een ietwat zwevend effect en stijgt weer gemakkelijk als je de hengel opdraait.

Tabel – Tremarella:

l dobber 2g – glasgewicht 3 gram 


l dobber 3 g – glasgewicht 5 gram 


l dobber 4 gram – glasgewicht 6 gram 


l dobber 5 g – glasgewicht 8 gram


Het draagvermogen van de dobber is minder dan het gewicht van het glasgewicht.

Zoals je in bovenstaande tabel kunt zien is het draagvermogen van de dobber dus minder dan het gewicht van het glasgewicht. Zo is dat in de wetten van de fysica. De dobber kan dienen als gewicht of gewoon om te drijven.

Als je de molen langzaam draait, krijgt het aas een zwevend bijna illusoire effect. Tevens is het aas ook zeer gevoelig voor het geringste tikje van de regenboog. De dobber is een glazen buis die verticaal zweeft, maar die reageert bij de geringste beroering. 
Het glas is onzichtbaar voor de vis, beter dan lood en vist gewoon uitstekend. Dit materiaal is zeer gemakkelijk te werpen en de glazen buis heeft weinig luchtweerstand. Lange afstanden zijn gemakkelijk te bereiken, ook in combinatie met een dunne lijn. Met andere woorden; een hoop voordelen!

Welke hengel kies ik?

Neem een lichte ± 4 meter lange werphengel welke speciaal is ontwikkeld voor het forelvissen, met een superdunne en uiterst gevoelige top en een kleine werpmolen. Deze zorgt ervoor dat het aas zonder moeite door het water kan dansen.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Trout Finder II

Zie hier meer info >>


Tubertini Taimen

Zie hier meer info >>

Ruime keuze in Tremarella-materialen:

Op onze website hebben we al diverse materialen geplaatst, incl. tips over hoe en wanneer je deze het beste kunt gebruiken. Tevens diverse montagetips, duidelijk weergegeven:


MARACA Bombarda de Ratelbombarda

Zie hier meer info >>


De Tremarella Lood -Veer ketting

Zie hier meer info >>


Flic-Flac Trout Systeem

Zie hier meer info >>


De Colmic Vetrino Trout rammelaar

Zie hier meer info >>


Verwisselbare Sbirolinos van Behr

Zie hier meer info >>


Lood Tremarella Superslim

Zie hier meer info >>


Glass Sbirolino samba Floating

Zie hier meer info >>


KTS Sbirolino’s

Zie hier meer info >>


SAMBA de Glas-rammel-Sbirolino’s

Zie hier meer info >>

Ruime keuze in Tremarella-dobbers:

Ook op het gebied van dobbers hebben we al diverse artikelen op onze website geplaatst, incl. tips over hoe en wanneer je deze het beste kunt gebruiken. Tevens diverse montagetips, duidelijk weergegeven


Foreldobber Trota Totto

Zie hier meer info >>


Foreldobber Trota Rotante

Zie hier meer info >>


“Trota Demon” sleepdobber

Zie hier meer info >>


Veren pen “Tremarella”

Zie hier meer info >>


De Tremarella dobber set

Zie hier meer info >>


El Rasslo – De Ratel-Schuifdobber

Zie hier meer info >>

Welke lijn, haak en montage kies ik?

Kies een hoogwaardige lijn-kwaliteit met een dikte van tussen de 18/00 en 25/00 mm. Breng het glasgewicht aan op de lijn. Plaats vervolgens een of bij voorkeur twee rubberen stopjes. Met een stopper van rubber of sileconen is het mogelijk het glazen buisje of bijvoorbeeld de Sbirolino voor een twee of drievoudige wartel te stoppen. 
Je dempt hiermee het glas als je de hengel uitgooit en het glas het water raakt. Bindt dan de wartel vast. Dit is even globaal uitgelegd hoe het werkt. In deel 2 zullen we verder in gaan op deze Tremarella-techniek en allerlei verschillende montages laten zien met bijvoorbeeld Sbirolino’s, Tremarella-dobbers en meer …

De onderlijn moet een lengte hebben van minimaal 1 meter een dikte van 16/00 mm, zodat het aas zo natuurlijk mogelijk blijft bewegen. Aan het einde een enkele haak in grootte 6-8. Gebruik nylon als hoofdlijn en bij voorkeur Fluorocarbon als onderlijn.

TFT heeft weer een geweldige nieuw artikel in zijn assortiment opgenomen.
De SUPER Star orange lijn. En de Super Star Chartreuse lijn.
De Super Star Orange/Chartreuse is ontwikkeld volgens een nieuw concept.
De speciale samenstelling maakt het bestand tegen UV en geeft het een constante en extreem hoge treksterkte. Lees hier meer over deze lijn >>

Welke dobber of werpgewicht kies ik?

Zoals je in bovenstaande voorbeelden kunt zien, is er op het gebied van dobbers en gewichten echt vanalles te krijgen om te kunnen gaan vissen met de Tremarella-techniek.
Het zal voor velen echter moeilijk zijn om een keuze te maken in het ruime aanbod. Zeker gezien het feit dat dit slechts een selectie is welke bij ons op de website reeds is geplaatst.

Om jullie te helpen bij het maken van een keuze, vroeg ik Paul Keizers van Hengelsport Kruidenier in Haaksbergen:” Wat kunnen we als beginnend forelvisser of als gevorderd forelvisser het beste aan materiaal gebruiken? Zijn er nog tips?”
Het antwoord op deze vragen kun je hier lezen in deel 2 >>

In deel 3 gaan we verschillende montages laten zien met duidelijke tekeningen van de montage en uitleg en leren hoe we de Tremarella-techniek moeten toepassen. En er volgt nog veel meer info over het moderne Tremarella-vissen …

Hou de website dus in de gaten!

© Tekst / Fotografie: Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com
Geplaatst op: 28 juli 2011 @ 04:33

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *