De nieuwste techniek: Tremarella Tips&Trucs

Hier een artikel geschreven door de zweedse redacteur Patrick Tjörn Mark

Er zijn van die dagen dat de regenboogforel niet wil bijten en haast onmogelijk te vangen is. Hier de nieuwste technieken, waarvan een genaamd; Tremarella. Deze techniek is afkomstig van Italië en is vooral verder ontwikkeld in Nederland en Duitsland.

De naam Peter Negerman, ik zal hem nooit vergeten. Dat bedoel ik zeker niet in negatieve zin. Integendeel! Peter is een bekend sportvisser in Nederland.

Hier vist Peter op de bruine forel en regenboogforel. Yep, je leest volkomen gelijk. “Put and take” in zowel kleine uitgegraven vijvers, als meren en kanalen. In Nederland en diverse andere landen, is deze manier van vissen zeer populair. Peter is ook Shimano’s agent forelvissen, met name op de regenboogforel. Tevens is hij teamcaptain van de Shimano Trout Fishing Team, tijdens speciale evenementen in het forelvissen, waarin ze ook meestal op regenboogforel vissen. Samen met Andy Weyel uit Duitsland, die ook werkt voor Shimano, geven ze ons een les in hoe te werk te gaan in de praktijk op die zogenaamde forelvijvers. Dat zijn kleine vijvers waar d.m.v. put en take wordt gevist op bruine forel en regenboogforel in Nederland.

In juli was ik in Holland en ging ik vissen met meneer Negerman en meneer Weyel. De twee methoden die beide hier worden uitgelegd, waren geheel nieuw voor degene die erbij waren. Methoden die zowel in warm als koud water werken. Ja, vrij normaal dacht ik, echter deze methoden bleken absoluut perfect. Uitstekend in het vangen van vis. We kennen beide gevallen, dobbers en Bombarden, maar ze worden op een compleet andere manier gebruikt dan we normaal gesproken gewend zijn. Bovendien zijn de dobbers niet van lood, wat een groot voordeel is voor het milieu. Nee, dit zijn gewichten gemaakt van glas. Glas heeft de eigenschap (wat lijkt op een holle buis) dat het als verzwaringslichaam, in dit geval, 5 gram in je handen weegt en 3-4 gram zodra hij het water raakt. Als het zinkt krijgt het een ietwat zwevend effect en stijgt als het ware gemakkelijk als je de hengel spint.


Andy Weyel – een van Shimano’s deskundigen op het gebied vissen met Trigger X.

Methode een: Tremarella- Montagetips

Tabel – Tremarella: 

l dobber 2g – glasgewicht 3 gram
l dobber 3 g – glasgewicht 5 gram
l dobber 4 gram – glasgewicht 6 gram
l dobber 5 g – glasgewicht 8 gram


Het draagvermogen van de dobber is minder dan het gewicht van het glasgewicht.

Voor starters: Het draagvermogen van de dobber is minder dan het gewicht van het glasgewicht (zie bovenstaande tabel). Zo is dat in de wetten van de fysica. De dobber dient als gewicht of gewoon om te drijven. Als je de molen langzaam draait, krijgt het aas een zwevend bijna illusoire effect. Tevens is het aas ook zeer gevoelig voor het geringste tikje van de regenboog. De dobber is een glazen buis die verticaal zweeft, maar die reageert bij de geringste beroering. 
Het glas is onzichtbaar voor de vis, beter dan lood en vist gewoon uitstekend. Dit materiaal is zeer gemakkelijk te werpen en de glazen buis heeft weinig luchtweerstand. Lange afstanden zijn gemakkelijk te bereiken, ook in combinatie met een dunne lijn. Met andere woorden; een hoop voordelen. Neem een lichte werphengel welke speciaal is ontwikkeld voor het forelvissen, met een superdunne en uiterst gevoelige top en een kleine werpmolen.

Welk materiaal kies ik ?

Kies een hoogwaardige lijn-kwaliteit met een dikte van tussen de 18/00 en 25/00 mm. Breng het glasgewicht aan op de lijn. Plaats vervolgens een of bij voorkeur twee rubberen stopjes. Met een stopper van rubber of sileconen is het mogelijk het glazen pijpje voor een twee of drievoudige wartel te stoppen. 
Je dempt hiermee het glas als je de hengel uitgooit en het glas het water raakt. Dan moet je vastbinden. De onderlijn moet een lengte hebben van 60-80 cm een dikte van 16/00 mm. volgens de professionals in dit gebied, Aan het einde een enkele haak in grootte 6-8. Gebruik nylon als hoofdlijn en bij voorkeur Fluorocarbon als onderlijn.

Tremarella – de vis-techniek

Ook al is dit de nieuwe manier van denken. De hengel van Peter heeft een lange geschiedenis, volledig aangepast aan deze bijzondere manier van vissen. Heel gebruikelijk in Italië, Nederland, Duitsland enzovoort. Echter zeer ongebruikelijk in Zweden, althans tot nu toe. De hengel is lang, vaak rond de vier meter en heeft een zeer dunne, zachte en delicate top. Gebruik ook zoiets en je bent er zeker van dat het goed funktioneert.

De techniek is, ritmisch zwiepen met de hengel-top, waardoor het aas uitlokt (in dit geval bestaande uit twee meelwormen) om beet te krijgen. Of tik met je wijsvinger tegen de hengel, met de andere hand als waarmee je aan de molen draait. Haal de lijn langzaam binnen. Het is de kunst van het vissen die je langzaam moet leren, dan weer trekken of draaien, je vinger kloppend tegen het handvat van de hengel of tegen het handvat van de verlengde bovengrip van de hengel. Het aas is nu ongelooflijk verleidelijk en voor een regenboogforel is deze presentatie moeilijk te weerstaan. Een kunst, als een soort van langzame onregelmatig draaiende spinner. Probeer ook eens deze techniek genaamd Tremarella te leren – betekent “rammelen” – in het Italiaans. Het is verre van moeilijk. Het is het beste om het in praktijk te leren. Laat gewoon enkele regenboogforellen uitzetten in het water en de rest komt vanzelf.

Het aas bij de Tremarella-techniek

En last but not least het aas: De super-combi samengesteld uit twee meelwormen (wasmottenlarven) die aan elkaar worden geregen. Bij dit hapje wormen knal je nog een klodder Trigger X forellendeeg, welke een zeer verleidelijke geur heeft, waardoor de trage vis al snel zijn bek open trekt. In Trigger X gel zit tevens glitter. De gel heeft een langdurige werking, wat de spray niet heeft. Vervang wel regelmatig de meelwormen. Vers aas aan de haak is altijd het beste! Want hoewel deze methode en techniek erg goed is, bestaat er geen enkele die altijd voor 100% werkt.

Methode Twee – Sbirolino / Bombarden ruikt pasta

Maar dat is geen nieuws; pasta die ruikt als snoep voor de vis. Dat is er allang! Ja, maar zelfs hier is een nieuwe manier van denken. Hier is de pasta zo gevormd, dat het op een zeer effectieve manier beweegt, wat zeer aanlokkelijk is voor de regenboogforel. Shimano vertegenwoordiger Andy Weyel laat ons duidelijk zien op welke speciale en verfijnde manier de pasta wordt gevormd, zodat het gaat draaien en heel apart gaat zweven in het water.

Hoe gaat het in z’n werk?

De voorgevormde forellendeeg, in dit geval Trigger X wordt in de vorm van een druppel aan de haak bevestigd. Druk vervolgens met duim en wijsvinger op de onderste helft. Druk het plat en draai de deeg zo, dat je een soort schroef of wokkel vormt. Het deeg ruikt verleidelijk voor de regenboogforel en is in diverse kleuren en kleurcombinaties te verkrijgen. Je kunt ze ook met elkaar mixen. Neem gewoon een kleur of misschien weet je de favoriete kleur van de forel in jouw vijver wel. Is het zonnig, dan neem je een donkere kleur, is het donker weer, dan neem je een felle kleur. Zorg altijd voor voldoende nuance-verschil en contrast.


Stap een tot drie: Hoe kneed je de deeg.

In plaats van een schroef, kun je de pasta in een een lange druppel (±4 cm) vormen. Zelfs deze zeer eenvoudige verandering zal de regenboog visueel stimuleren om te bijten. Vooral als de vis het aas volgt en de verleiding van geur te plakken heeft. 
Iets anders dat je kunt variëren is de draai-snelheid, zoals ook bij andere vissoorten. Wissel heel langzaam, zodat ze het deeg ruiken, af met multi-stage turbo-spin. Experimenteer vooral en vergeet niet de draaiende top, zodat zelfs de regenboogforel deze uitlokkende bait niet kan weerstaan. Gevlochten lijn haken de vis goed, maar vergeet niet ze in lengte te variëren van korte tot lange. Vaak is 150cm oké. Korter als het echt in shock is. Langere lijn wanneer de vissen kieskeuriger zijn. Een nadeel is, dat je problemen zou kunnen krijgen met te lange lijnen. Vergeet dan ook in dit geval niet dat de rubberen balletjes, die er uitzien als dempers, te plaatsen tussen de Sbirolino / Bombarden, bij voorkeur drievoudig zijn. Drievoudig gebruiken, voorkomt dat de lijn gaat krullen omdat de deeg zal roteren door de schroefvormige draaing.

Tip: Probeer allerlei kleurencombinaties uit en bekijk wat voor die dag het beste lijkt te werken! Een andere tip is: Varieër de grootte van de regendruppel, die je ofwel in de vorm van een schroef of wokkel gebruikt. Verander het ontwerp, zodat de geurende deeg min of meer wiebelt of draait. 
Sommige dagen werkt een kleinere wokkel beter dan een grote. Andere dagen is het tegendeel waar. Vooral wanneer de regenboog gewend is aan het water waar ze uitgezet zijn. Het makkelijkste zijn ze dan ook meteen bij uitzet te vangen, als ze nog als een kip zonder kop rondzwemmen en de boel verkennen. Na een tijdje wordt het een gebied waaraan ze gewend raken en vertonen ze over het algemeen een territoriaal gedrag, vaak in combinatie met een vaste route die steeds wordt afgelegd. Een beetje afhankelijk van de watertemperatuur, het seizoen en het weer. Iets wat je geleidelijk zult leren als je regelmatig verblijft op je vaste vijver.
Oefening baart kunst!


De vijver verkennen.

© Tekst Fotografie: Patrick Tjörn Mark. Bron: http://www.mixr.se
© Vertaling: Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com
Geplaatst op: 26 maart 2011 @ 07:00