Forelvissen in de winter; Tips kleding en innerlijke mens

Winter forellen kan een leuke bezigheid zijn. Als je je goed kleed tegen de krachten van moeder natuur, kan het een aangename ervaring zijn. Waarneer de barometer langzaam daalt onder het nul punt zijn vele van ons dan ook geneigd de forelhengels in het vet te zetten. Maar ja, beste forel collega’s, wij laten ons toch zeker niet kisten door een beetje kou? Eigenlijk heeft het wel wat om in de sneeuw een prachtige forel te vangen?

In dit artikel gaan we specifiek in op hoe ons te wapenen tegen de kou en hoe ons innerlijke warm te houden. Kortom; goed voorberied op winterforel, dat maakt het verschil juist op zo’n dagje vissen. Het moet immers geen kwelling worden, maar een warm genot aan de ijzige waterkant. We zijn hiervoor speciaal naar Hengelsport Raven gegaan, om ons goed voor te laten lichten over winterkleding. Hier zal Jerry van Hengelsport Raven in Lelystad ons tips geven over goede winter kleding. Nog belangrijker is, dat je bij Jerry een goed product koopt voor een betaalbare prijs, kijk, dat spreek mij wel aan.

Thermo onder kleding is de basis. Deze moet wel elastisch zijn, comfortabel zitten en het moet ademen, zodat je lichaam de tempratuur kan reguleren, zonder dat men gaat zweten. Goede sokken zijn dan ook een onmisbaar item. Ook hier voor geldt dat deze goed regulerend moet zijn. Tegenwoordig heb je deze met speciale verstevigingen en geven ze je voldoende ondersteuning. Je moet er uiteindelijk toch heel wat uurtjes op staan. Let er wel op dat de sokken niet te strak zitten. Dit zal alleen maar tot een slechte doorbloeding van de bloedsomloop zorgen.

Schoeisel voor de winter moet goed gekozen worden. Als advies kan ik laarzen aanbevelen, die lekker gevoerd zijn. Ook hier geldt weer dat het niet te strak moet zitten. Het is belangrijk dat deze niet stug zijn maar lekker soepel zijn en licht in gewicht.
Handschoenen zijn gewoon onmisbaar voor het vissen in de winter. Deze moeten uiteraard wel functioneel zijn voor de forelvisser. Daarmee bedoel ik dat je er wel nog het aas mee aan de haak kunt zetten, zonder dat je de handschoenen helemaal moet uittrekken en dat ze, als er wat water op komt, ze niet meteen nat en doordrenkt zijn. Mijn oog viel op een neonpré uitgevoerd model, met als extra handigheidje de sneetjes in duim-, wijs- en middelvingertoppen, waardoor je deze makkelijk kunt vrij maken. Machtig mooi en praktische. Ja, hier is over nagedacht! Ze zijn lekker warm. Let ook hier, bij een eventuele aankoop, erop dat deze niet te strak zitten.


Vispakken (of ook wel warmtepakken genoemd) zijn er in alle maten en kleuren te krijgen bij deze hengelsport gigant.

Uiteraard moet ook aan het innerlijke genot worden gedacht. Een lekker warme kop je thee of koffie wordt op deze frisse dagen van het jaar gezien als een waar geschenk uit de hemel. Of wat dacht je van een warme kop erwtensoep! Mensen het is allemaal mogelijk, want hier heeft Jerry ook de perfecte oplossing voor u. De thermosfles! De binnenkant moet van stevig materiaal vervaardigd zijn, zodat als de fles zou vallen, het binnengedeelte niet in duizend stukjes ligt. Bij Raven kun je Thermosflessen kopen die aan de binnenzijde voorzien zijn van metaal. Zij kunnen dus wel tegen stootje. Tip: vul de fles eerst met kokend heet water en laat deze 15 minuten staan. De thermosfles is dan al lekker heet van binnen. Giet snel het water eruit en de soep koffie of thee erin. Zo ben je er zeker van dat het lekker warm blijft.
Bij de meeste forellenvisvijvers heb je echter de thermosfles helemaal niet nodig! In de gezellige kantines, cafés en restaurants van de vijvers is er voldoende koffie, thee en vele andere warme versnaperingen en lekkernijen verkrijgbaar. Je kunt dan ook even bijkomen van de kou en de innerlijke mens versterken om vervolgens weer vol goede moed verder te kunnen vissen.
Zie hier een overzicht van de forellenvisvijvers >>

Dit was deel 1 van het winter vissen in deel 2 gaan we op pad met het Shimano Trout Team zij geven tips voor het vangen van winter forel.
Beste Jerry dankjewel voor de goede uitleg en tip,s over winterkleding wij van de redactie deforelvisser.nl vonden het ook een waar genoegen om bij Hengelsport Raven rond te kijken.

© Tekst / fotografie: Redactie deforelvisser.com

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *