Tremarella Tips & Trucs voor het voorjaar van Marthijn ten Tije

We vallen dit jaar zo van de winter in de zomer.
Afgelopen weekend werd het in het zuiden van het land al 23 graden. Helaas bleef dit in het noorden van het land iets achter met een graad of 18, maar dat is toch heerlijk te noemen na zo’n ontzettend lange zomer.
Heerlijk om er opuit te gaan om te forelvissen! Maar hoe vissen we op forel?

Ik ben erg benieuwd of jullie dan ook meteen de vis tactiek gaan wijzigen. Verwachten jullie dat de forel zijn gedrag hier meteen op aan zal passen? Of is het water nog te koud en zullen ze nog steeds vlak bij de bodem zitten.

Kortom; Dit weekend meteen over op de zomer-techniek of toch nog de winter-technieken toepassen? Of misschien een tussen oplossing?

Ik vroeg het Marthijn ten teije en hij wilde graag zijn forelvis-technieken met ons delen. Marthijn ten Tije is toch ook al een echte BF’er, die al vele forellen wist te verschalken met zijn eigen technieken en montages.
Hier zijn tactiek om meer forellen te vangen in het voorjaar/de zomer;

Het voorjaar is in volle gang en van eerste dag met 20 graden hebben we vorig weekend al volop kunnen genieten. Pas ik hier mijn montages op aan???

Het is voor mij persoonlijk erg vijver afhankelijk, is de vijver ondiep is mijn ervaring dat de forel zich bij mooi weer toch sneller naar de oppervlakte begeeft dan in de diepere vijvers.


Marthijn ten Tije in actie met kromme hengel!

Zelf ben ik een groot voorstander van het vissen zonder dobber en pas mijn montages wel aan deze omstandigheden aan, in plaats van in de winter bijvoorbeeld een 5 grams loodketting te monteren zal ik in deze periode eerder voor een 3,5 grams loodketting kiezen.

Tevens gebruik ik vaak deze periode om over te schakelen van de zogeheten “short” glas werpgewichten, op langere versies aangezien deze toch langer blijven zweven dan de “short” uitvoering.


Marthijn houdt de hengel hoger om zo ondieper te kunnen vissen

Een groot detail in deze periode (wanneer je niet precies weet waar je de vis verwachten kunt) is dat ik erg veel mijn stand van de hengel aan het afwisselen ben. Door tijdens het tremarella vissen mijn hengel hoger te houden zal mijn montage dan ook ondieper gevist worden. Deze afwisseling probeer ik in deze periode dan ook veel toe te passen.

Zou het leuk vinden als je mijn stukje zou kunnen gebruiken, mocht ik je in de toekomst nog ergens bij kunnen helpen hoor ik het wel.

Groetjes,
Marthijn ten Tije

Jazeker! Bedankt Marthijn voor deze zeer bruikbare tips. Hopelijk gaan we hierdoor met z’n allen weer meer forellen vangen en zo ook meer visplezier beleven!


En ja, het werkt. Alweer beet!

Wat de diepte van waarop de forel zich bevindt betreft kan dit inderdaad sterk variëren van vijver tot vijver. Ik heb met verschillende mensen gesproken en ze hadden allemaal verschillende ervaringen.

Zo zei Mark Dereij; Bij diverse vijvers zit de forel al een tijdje niet diep.
Waar het aan ligt weet ik ook niet. Hij viste onlangs nog bij Visvijvers ’t Mun in Appeltern en daar zaten ze zeker niet diep.

De forel zou al zeker een maand lang om en nabij de 70 cm diep zitten. Dat constateerde ook Bert Steenis van de Zederik. Zij hadden onlangs een competitie wedstrijd bij Forellen Visvijvers Zederik in Meerkerk op 24 maart en ook daar zaten ze, ondanks dat het zeer guur en winters weer was (het was haast niet te doen en de handen vroren je af) toch niet helemaal op de bodem. De meeste forellen bevonden zich toe tegen de kant op ook op zo’n 70 cm.

Na rondvraag bij enkele vissers die gevist hadden bij Forellenvijver Heioord in Neeritter hoorde ik echter een heel ander verhaal. De forel zat ook afgelopen weekend, tijdens de eerste voorronde van het NK Forelvissen volgens Marco Dreesen nog steeds diep. Een week ervoor vroeg ik het aan Frank Bongers, die net als Marco al vaker als finalist is uitgezonden namens Heioord. Ook Frank gaf aan dat de forel (op de nieuwste en grootste vijver 9) erg diep zat en hij alles vlak bij de bodem had gevangen. Bij Heioord is het water zo kraakhelder dat je ze gewoon kunt zien zwemmen en dus precies weet waar ze zich bevinden.

Zo zie je maar dat het van vijver tot vijver, maar ook van dag tot dag, sterk kan verschillen. Blijf dus altijd proberen. Dan vindt je vanzelf de juiste diepte. Kijk ook naar de vissers om je heen en vraag hun eens hoe zij ze vangen. Daar kun je vaak ook veel van leren en de meeste forelvissers zijn graag bereidt om het uit te leggen. Onderaan dit artikel vindt je nog diverse links voor de beste tremarella tips & trucs.


Jorn Snijkers en rechts ernaast Frank Bongers tijdens finale NK Forelvissen 2009 bij Forellenvijver Heioord

Ik zou het ook erg leuk vinden als jullie bruikbare tips hebben voor het vissen op forel of zalmforel.
Ieder heeft zo weer zijn eigen manier van forelvissen en ik zou het TOP vinden als jullie deze met mij zouden willen delen! En wie weet wordt ook jij een BF’er (Bekende forelvisser)!.
Stuur dan een mailtje naar: info@deforelvisser.nl
Of vertel ons wat je gevangen hebt d.m.v. Het Vangstverslag >>

Wil je nog meer weten over het Forelvissen met de Tremarella-Techniek:
Tremarella Tips&Trucs: Welk materiaal heb ik nodig?
Tremarella Tips&Trucs: Materiaalkeuze beginner en gevorderde
Vistips Tremarella-techniek: de Sbirolino-montage
Vistips Tremarella-techniek: montages Tremarella en Gost
Tremarella Tips&Trucs: Slepende veren-pen-montage
De Tremarella Veren-Pen Techniek


deforelvisser.nl – Leer, probeer en profiteer!

© Tekst / Fotografie: Marthijn ten Tije / Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com
Geplaatst op: 21 april 2013 @ 03:47

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *