Maden het meest gebruikt

De aassoort die in ons land het meest gebruikt en verkocht wordt is ongetwijfeld de made. Een super aas dat tegenwoordig in verband met de kleurstoffenellende alleen nog maar in de kleur wit bij de wedstrijden is toegestaan,en terecht !
Er werd gewerkt met kleurstoffen die niet zo best zijn voor het milieu. Men dacht immers dat je met rode en/of bronskleurige maden een wedstrijd zou kunnen winnen, en/of er een visdag succesvol mee zou kunnen afsluiten. Gelukkig bleek al heel snel dat de vis “kleurenblind” is ( dit wordt beweerd door vele deskundigen), want de vangsten liepen niet echt terug. Het belangrijkste voordeel van witte maden is; geen kankerverwekkende kleurstoffen in onze vis en viswateren.

Welke maden zijn er?

Castermaden

castermade

De bekendste made is de castermade afkomstig van de vlieg met de Latijnse naam (Calliphora Vomitoria).
Dit is een soort, dat erg geliefd is bij de vissers, omdat de maden wat dikker zijn. Verder is deze made erg geschikt voor het maken van casters.
.

Franse maden

Franse maden

Dan zijn er nog de Franse maden afkomstig van de vlieg met de Latijnse naam(Phormia Terrae Novae). Dit zijn maden die langer houdbaar zijn, omdat ze minder snel verpoppen dan de castermaden. Voor de recreatievisser is deze made uitermate geschikt, omdat die wat langer met een portie maden wil doen dan de wedstrijdvisser.
.
.

Pinkymaden

Pinkymaden

Als we dan verder gaan hebben we ook nog de pinkymade afkomstig van de vlieg met de Latijnse naam(Lucilia Caesar). Dit zijn kleine maden die voornamelijk gebruikt worden voor het bijvoeren. Vandaar ook wel de naam voermaden.
.
.
.

Het bewaren van maden levert nog wel eens de nodige problemen op. Verschillende maden moeten ook op verschillende temperaturen bewaard worden. Zo bewaren wij de castermaden op een gemiddelde temperatuur van 0 graden C. De temperatuur van de Franse maden en de pinkymaden ligt daar een paar graden boven, namelijk 3 graden C. Alleen als de maden op deze temperaturen bewaard worden blijven ze langere tijd goed. Bij te hoge temperaturen wordt het verpoppingproces van de maden versneld.

Schone maden

Doordat er meer aandacht aan de maden werd geschonken door de sportvisser, werd ook hij kritischer op wat hem werd aangeboden. Vroeger zat er tussen de maden veel afval zoals graten, zemelen, maïsmeel. De zemelen en het maïsmeel zorgden ervoor dat de stank werd beperkt en om ze droog te houden. Tegenwoordig worden de maden brandschoon bij de winkelier afgeleverd en deze bewaard de maden in speciale bakken in een grote koelkast.

Maden schoon wassen

Gelukkig zijn er winkeliers die werkelijk niets teveel is om de klant tevreden te stellen. Zij wassen hun maden om ze op deze manier optimaal te kunnen presenteren aan hun klanten. Hebt u toch vuile maden aangekocht, dan kunt u ze thuis ook zelf schoon wassen. Je kunt ze door een bak met zand laten kruipen, daarna uitzeven en schoon zijn ze. De maden kunnen ook in lauw water worden afgespoeld, voeg aan het water een klein beetje afwasmiddel toe, om het ontvetten te versnellen. De maden maar heel even onderdompelen in dit lauw water. Daarna drogen en dan door laagje maïsmeel laten kruipen wat er voor zorgt dat de maden droog en reukloos blijven

Platte maden

Dat een hengelaar zich aan de omstandigheden moet aanpassen is inmiddels bekend en zelfs een deel van het vissen geworden, meer dan ooit te voren! Wanneer wij met maden vissen tijdens de wintermaanden, dan knippen we af en toe het puntje van de made eraf. Dit om het zachte vlees en sap aan de vis te presenteren, om de vis te verleiden. Dus net zoals bij casters en hennep, waarvan we het huidje wegpellen. Zo knijpen we ook soms de maden plat, vooral wanneer de vis aast op een aanbieding van meerdere maden aan de haak. De platgeknepen maden barsten open en vormen zo een aantrekkelijke hap. Toegegeven, geen fris onderdeel maar het werkt wel!

Geplaatst op: Jun 22, 2010 @ 13:29

© Alfons de Meijer / Redactie deforelvisser.com

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *