Grond / moddersmaak in vis

Een wetenswaardigheidje

Bij het vissen in de forelvisvijvers, kan soms ongelukkig genoeg de gevangen forel naar modder / aarde smaken.
De waarschijnlijkheid van het vangen van een forel met grondsmaak zal vaker in de zomer voorkomen, en er kunnen verschillende oorzaken voor zijn.

Maar meestal wordt deze veroorzaakt door Geosmin Methylisoborneol. Deze is van nature aanwezig in alle voedselrijke zoete wateren, en wordt gevormd door de groei van bacteriën of algen.Bacteriën en algen scheiden n.l. smaken af, en worden gevonden in zowel kleine en grote wateren.Ook kan het probleem vaak al in een viskwekerij voorkomen, waar forellen worden geproduceerd.

Deze stoffen kunnen heel gemakkelijk geabsorbeerd worden in het vis weefsel, vette vis zoals paling, meerval en forel zijn bijzonder kwetsbaar.Deze smaakstoffen zijn onschadelijk voor mensen, maar kunnen bij hoge concentraties de vis aantasten in zijn culinaire waarde.

De enige oplossing is de groei van bacteriën en algen tegengaan, de vijver moet zo snel mogelijk terug naar zijn oorspronkelijke toestand, om de moddersmaak van de vis te laten verdwijnen.

Er zijn helaas nog geen actieve manieren gevonden voor de bestrijding van deze aroma’s in een forelvisvijver.Daarom is het belangrijk dat de visser de vangst behandelt met de grootste zorg. Het is dus aan te bevelen om in de heetste zomermaanden geen gebruik te maken van een leefnet.In plaats daarvan is het verstandiger om je vangst direct te slachten en in een koelbox te bewaren.

© Copyright Danske Ørredsøer. www.dansee.dk
Het is niet toegestaan de inhoud van deze pagina te vermenigvuldigen of elders te plaatsen. Danske Ørredsøer.
Geplaatst op: Aug 2, 2010 @ 12:42

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *