De forel – Biologie

Biologie van de Regenboogforel Oncorhynchus Mykiss

De regenboogforel komt van oorsprong alleen voor in de rivieren en meren van Noord-Amerika, ten westen van de Rocky Mountains, maar de waarde ervan als een flink-vechtende  sportvis en tevens smakelijke maaltijd heeft geleid tot de invoering ervan in de hele wereld.

Regenboogforel, ook wel Redband forel genoemd, zijn prachtige vissen, met kleuren en patronen die sterk variëren, afhankelijk van hun leefgebied, leeftijd en paai conditie. Ze zijn torpedovormig en zijn meestal blauwgroen of geelgroen van kleur met een roze streep langs de zijkanten, witte buik en kleine zwarte vlekken op hun rug, staart en vinnen.

Het zijn leden van de zalmfamilie, net als hun zalm neven, kunnen ze vrij groot worden. Gemiddeld tussen de (50 tot 75 centimeter) lang en kunnen ze ongeveer 8 pond (3,6 kg) zwaar worden. Maar zoals met alles zijn er ook uitzonderingen en kunnen er grotere en zwaardere exemplaren voorkomen

Regenboogforellen geven de voorkeur aan koele, heldere rivieren, beken en meren. Sommige forellen zullen hun geboorteplek verlaten en de rivier volgen naar zee. Deze trekkende forellen Steelheads genaamd, verliezen dan hun roze streep ze worden meer zilverachtig en zeer sterk, ze brengen een aantal jaren door in de oceaan, maar keren altijd terug naar hun geboorteplek om te paaien.

De gemiddelde leeftijd van de regenboogforel ligt tussen de 4 en 6 jaar

De gewone regenboogforellen, zijn pure riviervissen en / of vissen die in meren opgroeien. Ze bereiken niet de gewichten van Steelheads .Ze bezetten een territorium in de rivier en pikken alle langskomende voedseldieren zoals slakken, kleine visjes, rivierkreeftjes, amfibieën enz. op. De groei is erg langzaam vergeleken met die van Steelheads. Ze doen er vier jaar over om een gewicht van een pond te bereiken. Veel vormen van de Redband worden ernstig in hun voortbestaan bedreigd. Dit zijn o.a. de beekforel , bronforel en bruine forel

De Steelheads verblijven gedurende een periode van ongeveer 18 tot 48 maanden in zee. Hun gewicht is dan rond de 4 en 13 kg naar gelang de tijd in zee. Ze verblijven echter niet langer dan 60 maanden in zee en kunnen dan een gewicht bereiken van ongeveer 20 kg.

De voeding is alleen vis. Wanneer de Steelheads weer terugkeren naar hun paaiplek, dus terug naar het zoete water, is het afgelopen met eten en zijn dan net als de zalmen moeilijk met de hengel te verschalken.

© Tekst en foto’s: Alfons de Meijer

Mooie website over de forelkweek van de visvereniging Tolmin :
http://www.ribiska-druzina-tolmin.si/nederlands/ribogojstvo.php

Prachtige film over het kweken van de Cutthroat forel:

http://www.youtube.com/watch?v=1QkOu15rjXM

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *