Forelvissen op Ameland! In juni vier dagen op Ameland vertoefd en uiteraard daar de Visvijvers ’t Nijlân bezocht. Wij kunnen met recht zeggen … een aparte beleving.

Visvijvers ’t Nijlan Forelvissen op Ameland

Forelvissen op Ameland

Het eiland Ameland is al een beleving op zich, laat staan dat daar ook nog een forellenvijver is. Ideaal dus voor ons forelvissers om de vrouwen mee te nemen en er een gezellige vierdaagse vakantie van te maken. Nou is een ééndaagse reis vanuit het Brabantse om daar een dag te vissen onbegonnen werk. Vanaf Lith is het zo’n 234 km om in Holwerd te komen en dan moet je nog met de boot over naar Nes en zo naar Buren. Vandaar dus onze vierdaagse vakantietrip; Forelvissen op Ameland.

Plattegrond Visvijvers ‘t Nijlân

Op pad naar Ameland

Visvijvers 't Nijlan boottocht Op pad naar Ameland

Maandagmorgen tegen negen uur vertrekken we uit Lith en met een tussenstop in Heerenveen arriveren we iets over 12.00 uur in Holwerd. We laten de auto daar staan en nemen de boot van 12.30 uur. Na ongeveer 45 minuten varen over het Wad stappen we om 13.15 uur aan wal. Daar nemen we de bus naar Buren en laten ons voor het gehuurde huisje afzetten. Om 14.00 uur zijn we volledig geïnstalleerd en gaan op pad om elektrische fietsen te huren. Hiermee maken we een eerste verkenning over het eiland. Eerst naar zee voor een lekker aperitiefje en dan uiteraard even langs de forellenvijver. ’s-Maandags is deze gesloten dus we kunnen alleen de ligging bekijken. Deze ziet er al hoopvol uit.

Impressie van de boottocht, aankomst op Ameland en eerste verkenning van het Waddeneiland:

Het weer op de Wadden-eilanden

Het weer werkt uitstekend mee. De zon schijnt volop en er is weinig wind. De temperatuur is zo’n 17 graden en dat is niet slecht hier voor de Wadden-eilanden. Ook bij het huisje kunnen we nog lekker buiten zitten en genieten van een pint. Ik neem contact op met de familie Metz van Visvijvers ’t Nijlân en spreek af dat Gerrit, mijn vismaat voor deze reis en ikzelf morgenvroeg om 11.00 uur daar zullen zijn.

Visvijvers 't Nijlan aankomst

Op de fiets naar Visvijvers ’t Nijlân

Deze dinsdagochtend zijn we al vroeg op. Na een lekker ontbijt en een fietstoer over het rechter deel van het eiland zijn we om 11.00 uur bij de Visvijvers ’t Nijlân. Dit op de fiets met onze visspullen. De vijvers liggen net even buiten Buren aan de Kooiweg. Dit in een rustige en mooie natuurlijke omgeving. We fietsen er in 5 minuten naar toe. Wat meteen opvalt, is hoe schoon en strak er alles bij ligt. Een lust voor het oog. Via het parkeerterrein lopen Gerrit en ik naar het terras. Daar worden we hartelijk ontvangen door Gerada en Martin Metz. Onder het genot van een paar koppen koffie heb ik een langdurig gesprek met Martin over het wel en wee van dit bedrijf.

Op de fiets naar Visvijvers ’t Nijlân

Familiebedrijf Familie Metz

Het is een echt familiebedrijf dat wordt gerund door de twee broers Peter en Martin Metz met hun vrouwen Carmen en Gerada. Het zijn degelijke, hardwerkende mensen die niet bang zijn voor een paar uurtjes extra werk. Naast hun forellenvijvers die voornamelijk door de dames wordt bestierd, runnen ze een meervalkwekerij annex fileer/rokerij en in het dorp een groepsaccommodatie. Peter en Martin hebben daarnaast ook nog een baan.

Visvijvers 't Nijlân eigenaren

Ontstaan Visvijvers ’t Nijlân

Het een en ander is begonnen in 1994 met de Amelander Meervalkwekerij in een schuur in het dorp. Deze groeide uit zijn voegen en men stond voor de keuze of stoppen of uitbreiden en vernieuwen. Vader had een boerderij even buiten het dorp met zo’n 12 hectare grond en dat was een mooi optie om daar verder te gaan. Medio 2000 is het hele meervalgebeuren verplaatst naar hier. Op het vaste land had de familie kennis gemaakt met het forelvissen en ze vonden het een mooie aanvulling op hun huidige activiteiten. Zo werd besloten om in 2008 drie natuurlijke vijvers te graven en deze een jaar te laten bezinken. Ondertussen werd er een nieuw kantoor, winkel, lunchroom en terras gebouwd. Het terrein rondom de vijvers werd ingericht. 24 April 2009 is Visvijvers ’t Nijlân officieel van start gegaan met drie forel- en zalmvijvers voor Forelvissen op Ameland. Later is de eerste vijver ingericht als natuurvijver met diverse vissoorten. En, zo is er hier op Ameland een schitterend complex ontstaan met twee forellenvijvers, een natuurvijver en een meervalkwekerij annex fileer- en rokerij.

Nijlan meervalkwekerij rokerij

Waterhuishouding en vis bij ’t Nijlân

De waterhuishouding is er een van natuurlijke aard en wordt onderhouden door circulatie uit een natuurlijke bron die op 23 meter diepte voor koel grondwater zorgt. In de zomer wordt er vanuit deze bron flink water bijgepompt en zo heeft men hier geen last van vissterfte of hoog zwemmende forellen. Het water is dan ook kraakhelder en van uitstekende kwaliteit. Zo ook de vis die in Duitsland wordt ingekocht bij de familie Abel.

Visvangst forelvisvijver Nijlan Ameland

De forellen wegen doorgaans tussen de 400 en 600 gram en de zalmforellen allemaal boven de anderhalve kilo. Deze geven uitstekend sport wat we zelf hebben mogen ervaren (zie het vangstverslag … Binnenkort). De vis is voor dit bedrijf extra duur daar alles via de veerboot vanaf het vaste land hier naar toe moet komen en die kosten komen uiteraard voor hun rekening. De aangevoerde vis wordt bewaard in grote voorraadbakken en bij het uitzetten met een speciale kruiwagen naar de vijvers getransporteerd. Ideaal voor forelvissen op Ameland.

Waterhuishouding en vis bij 't Nijlân

Forelvissen op Ameland; De visvijvers

Nijlan plattegrond visvijvers meervalkwekerij

Forelvissen op Ameland; Alle drie de visvijvers zijn royaal van opzet. De paden er naar toe zijn verhard en er is een speciale steiger voor mindervalide mensen. Hier en daar zijn een paar schuilhokjes geplaatst. De diepte varieert van 50 cm aflopend naar 3 meter. Vijver 2 en 3 zijn rondom begroeid met planten en riet dat een mooie natuurlijke uitstraling geeft. Vijver 2 is de grootste qua afmetingen en er worden 5 regenboogforellen uitgezet. Vijver 3 is de mixvijver en er worden per sessie 3 regenboog forellen en 1 zalmforel uitgezet. De gevangen vis mag mee naar huis worden genomen. Deze kan eventueel ook worden omgeruild tegen gerookte forel (2 tegen 1) Er is een aparte, mooie slachtplaats waar je zelf de vis schoon kunt maken.

Nijlan 3 visvijvers forelvijver avontuurvijver

Impressie van de forellenvisvijver en plaats om vis schoon te maken bij ’t Nijlân:

Natuurvijver met steur, kaper, striper en Europese meerval

Vijver 1 is de natuurvijver. Hier huizen spectaculaire en sterke vissen zoals steur, kaper, striper en Europese meerval (zie verslag: Groep 8 bij Visvijvers ’t Nijlân … Binnenkort …). Deze gevangen vissen moeten zorgvuldig worden teruggezet. Hengels zijn te huur, aas en andere visbenodigdheden zijn te koop in de winkel. Voor tijden, prijzen en reglementen raadpleeg de site: www.amelanderforelvisvijvers.nl

Visvangsten natuurvisvijver Forelvisvijver ‘t Nijlân

Steur gevangen op natuurvisvijver Nijlan

Bekijk hier schitterende vangsten op de natuurvisvijver van Forelvisvijver ‘t Nijlân:

Vispubliek Forelvissen op Ameland

Hier aan deze vijver op het eiland komt een ander soort publiek dan we gewoonlijk gewend zijn op het vaste land. Uiteraard zijn er wat lokale vissers maar het overgrote deel zijn toch wel toeristen en schoolkinderen die hier op kamp zijn. Vele hebben totaal geen ervaring en het is vaak de eerste kennismaking met het vangen van vissen en forelvissen op Ameland.

Vispubliek Forelvissen op Ameland

De familie Metz en hun personeel houden daar ter degen rekening mee en helpen waar mogelijk. Naast hardwerkende mensen zijn ze erg sociaal en hebben veel aandacht voor de mens. Dit uit zich vaak in toeristen die hier ieder jaar weer terugkomen op Ameland en telkens weer de forellenvijver bezoeken. Met sommige ontstaat zelfs een hechte band.

Schoolkinderen vissen op steur

Trekpleister lunchroom met terras én winkel

Nijlan lunchroom terras winkel

Een trekpleister is de lunchroom met terras én de winkel. In de winkel zijn uiteraard hun eigen producten zoals gerookte, gefileerde en verse forel, zalm en meerval te koop maar ook allerlei streekproducten kijken je verleidelijk aan. Een nieuw product is de meervalworst uit eigen rokerij. Wij mochten deze proeven en ik kan je verzekeren …. Een echte aanrader, heerlijk !!

Trekpleister lunchroom met terras én de winkel

De lunchroom en het terras zijn ook ware trekpleisters voor visser en toerist. Menig vakantieganger maakt hier een stop voor een hapje en/of een drankje. Tijdens ons bezoek aan ’t Nijlân heb ik verschillende bezoekers bevraagd naar hun bevinden en deze zijn alleen maar positief. Met name de broodjes met vis scoren zeer hoog qua kwaliteit en smaak, maar ook de gastvrijheid en de bediening is als pluspunt naar voren gebracht.

Nijlan lunchroom terras winkel

Impressie van lunchroom met terras en winkel bij ’t Nijlân:

Mag ik met de auto op Ameland rijden?

Op Ameland mag je gewoon met de auto rijden. Wel zijn de dorpskernen van Hollum en Nes autoluw. Indien je met je eigen auto naar Ameland wenst te gaan, dan moet je voor de overtocht tijdig een plaats op de boot reserveren. Dit kan bij Rederij Wagenborg online of telefonisch: 0900-9238.

Tot slot

Voor ons is het een openbaring om op een eiland zo’n mooie visaccommodatie aan te treffen. Deze vijver van de familie Metz behoort zeker tot de top 5 van Nederland. Wij kunnen iedereen aanraden om eens naar Ameland te gaan, je visspullen mee te nemen (of daar te huren) en Visvijvers ’t Nijlân te bezoeken. Een aparte beleving. Wij hebben in ieder geval besloten om er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken zo eind mei begin juni.

Relevante links Ameland:

Bekijk hier meer interessante artikelen over Ameland en Visvijvers ’t Nijlân:

• Vissen op Ameland; Vangstverslag bij ´t Nijlân >>
• Ameland; Groep 8 bij Visvijvers ’t Nijlân vangt grote jongens! >>
• Veerdiensten en overnachtingsmogelijkheden op Ameland >>
• Visavontuur op Ameland; natuurvisvijver met spectaculaire vissoorten! >>
• Meerval vissen bij ’t Nijlân >>

_Nol_van_Zoest

NOL van Zoest (VIP van deforelvisser.com)

 

Visvijvers ’t Nijlân
Meer info over Visvijvers ’t Nijlân >>

Koeveldseweg 2
9164 XT Buren Ameland
Tel.: 0519-543740
b.g.g. 0519-542605 of 0519-542931
Internet: www.amelanderforelvisvijvers.nl/
Email: metzameland@knid.nl