Forelvijver van Berlage vijver van de maand Augustus! Deze keer zijn wij, Chantal, Dré en ikzelf afgereisd naar, het voor ons verre Valthermond in de provincie Drenthe. Dit in het kader van “de vijver van de maand” op onze site. Daar in Valthermond is Forellenvijver van Berlage gesitueerd aan het Zuiderdiep 465. In dit artikel een uitgebreid verslag van Forellenvijver van Berlage in Valthermond, vlak bij de provincie Groningen.

Forelvijver van Berlage; visplek met rust, ruimte voor iedereen Forellenvijver van Berlage aankomstForellenvijver van Berlage parkeerplaats

Lange reis naar Valthermond

Chantal is al vroeg vertrokken vanuit Neeritter. Ze haalt mij op in Sint-Oedenrode. In Ravenstein langs de A50 pikken we Dré op en zo rijden we gezamenlijk in de bolide van Chantal richting het noorden. Vanwege de vakantietijd is het niet druk en schiet het lekker op. Rond half elf arriveren we na een rit van zo’n 290 km. We worden hartelijk ontvangen door René & Bea Lagerweij, de uitbaters van dit complex. Het voelt meteen goed en onder het genot van een paar koppen koffie kletsen we op het terras lekker bij over het wel en wee van Forellenvijver van Berlage.

Forellenvijver van Berlage gezellig op terrasBerlage_Rene_Nol

Rondje vijver van Berlage

Dré maakt ondertussen een rondje langs de vijvers. Hij maakt een praatje met wat lokale vissers. Er zijn deze ochtend verschillende forelvissers aanwezig en op alle vijvers wordt gevist. De resultaten zijn zo blijkt wat minder vandaag. Toch constateert Dré dat het “barst” van de forel en zalm dus daar kan het niet aan liggen. Voor ons geeft het in ieder geval hoop voor de namiddag als wij zelf aan de slag gaan.

Van Berlage forelvijver

Van Berlage voor het hele gezin

Het is een rustig gebied daar rond Valthermond met veel polders en vaarten. Fietsers en wandelaars kunnen hier aan hun trekken komen en Forellenvijver van Berlage ziet deze dan ook graag komen voor een kop koffie, een hapje of drankje. Er is het nodige toerisme in de buurt met verschillende campings. De stad Emmen (Noorder Dierenpak) is vlak bij dus forelvissers uit het land strijk neer op een van deze campings. Jullie kunnen dan lekker vissen bij van Berlage en de rest van het gezin kan zich elders vermaken.

valthermond_bordCamping_emmen

René en Bea

René Lagerweij en Bea zijn hier in 2008 neergestreken vanuit Utrecht. René had het in de bouw wel gezien en wilde vanuit zijn hobbyperspectief graag iets met vissen beginnen. Bea deed Pedicurewerk en dat zou ook hier wel tot zijn recht kunnen komen. Samen met hun gastvrijheid en gevoel voor de mens zou het hier in Valthermond moeten lukken.

Moeilijk begin van Berlage

Toch is het in het begin niet meegevallen. Er was veel achterstallig onderhoud aan vijvers en kantine. Daarbij was het klantenbestand door omstandigheden bijna gereduceerd tot nul. Daaroverheen komt in 2009 het begin van de crisis. Een moeilijk start dus maar René en Bea zijn volhouders en nu anno 2015 hebben ze het samen zo voor elkaar dat het lekker draait. Nu de crisis voorbij lijkt en veel klanten weer terug zijn, gaan ze het wel redden hier. Ze verdienen het want de klantvriendelijkheid en het enthousiasme straalt van hun beiden af.

Van Berlage moeilijk begin Rene & Bea

De vijvers van Berlage

Deze zijn gegraven rond 1990. Alles is natuurlijk aangelegd dus zonder plastic, beschoeiingen of ander soort kunstmatigheden. Dit komt de waterkwaliteit ten goede want het is kraakhelder. Ook in de zomermaanden bij extreme hitte kan er gewoon worden gevist en vissterfte komt hier bijna niet voor.

Er zijn drie grote vijvers. Vijver een en twee lopen langzaam af naar een diepte van 4 meter en vijver drie is 3 meter diep. De totale wateroppervlakte is bijna 15.000 m2 en daar zou menig visvijver in Nederland zijn vingers aan aflikken. Er om heen is heel veel ruimte en rondom is het aangeplant met dennenbomen. Kortom een ruim opgezet geheel waar iedereen ontspannen kan vissen en lekker tot rust kan komen.

Berlage_Rene_visuitzet

Forelvijvers

In de eerste vijver worden regenboogforellen uitgezet. In vijver 2 de zalmforellen en in vijver 3 een mix van deze. De forellen en zalmen zijn van uitstekende kwaliteit en worden geleverd door Timmermans uit Doornspijk. Echte vechters waar je op deze grote vijvers fijne sport aan kunt beleven. In de toekomst komen er wellicht nog een paar kleinere vijvers bij die dan door kleinere groepjes, familie of anderzijds afgehuurd kunnen worden voor een niet te groot bedrag.

Berlage_terras

Een impressie van de 3 prachtige 15.000 m2 grote forelvijvers van van Berlage:

Activiteiten en arrangementen

Er worden verschillende activiteiten georganiseerd hier op de vijvers van Berlage zoals soepdagen en kanjerweekenden. Voor de vaste klanten is er een klantenkaart. In samenspraak kan alles geregeld worden van bedrijfsuitje tot BBQ en kinderfeestjes. De kantine met bar en het grote terras lenen zich hier uitstekend voor. Tussen de middag hebben wij het befaamde broodje bal genuttigd. En we kunnen het beamen ……….. een regelrechte aanrader voor een billijke prijs.

Berlage_Broodje_bal

Succesvolle Kanjerdagen bij van Berlage

Een impressie van de mooie vangsten tijdens de kanjerdagen:

Berlage_kanjer1

Reglementen

Uiteraard gelden hier ook wat huisregels doch deze zijn zo beperkt mogelijk gehouden. René gaat uit van het vertrouwen in de mens en hoopt dat men daar ook naar handelt. Een hele fijne regel is dat men gebruik moet maken van koelboxen om de vis te bewaren. Deze zijn uiteraard te huur in de kantine. Overigens kan men hier ook allerlei visspullen kopen plus het benodigde aas. Hengels zijn ook te huur. Voor prijzen, openingstijden en verdere informatie kan men het beste de website raadplegen. (www.deforelvijvervanberlage.nl)

Berlage_binnen

Een impressie van de horeca en de hengelsportartikelen:

Slot conclusie van Berlage

Forelvijver van Berlage is een plek voor iedereen. U kunt er ontspannen een visje vangen maar ook gewoon een kop koffie komen drinken. Niet alleen vissers maar ook wandelaars en fietser zijn van harte welkom. René & Bea Lagerweij zullen er alles aan doen om het u naar de zin te maken. Hier is nog alle tijd voor een praatje en een babbeltje. Ook de omgeving straalt dit uit: rust en ruimte.

Wij hebben het deze dag zelf mogen ervaren en zijn erg onder de indruk. Dit is een van de betere vijvers in Nederland. Dus bent u in de buurt dan is de Forelvijver van Berlage een echte aanrader!

 

Vangstverslag:

Vangstverslag Forelvijver van Berlage te Valthermond >>

Berlage_vangstverslag

 

_Nol_van_Zoest

NOL van ZOEST

VIP van deforelvisser

© Tekst & fotografie: Nol van Zoest, Rene Lagerweij & Chantal Hermkens – Deforelvisser

 

De Forelvijver van Berlage
Meer info over De Forelvijver van Berlage >>

Zuiderdiep 465
7876 BC Valthermond
Tel.: 06-21538346
Internet: www.deforelvijvervanberlage.nl 
Email: info@deforelvijvervanberlage.nl