De naam: “De Zuilen” zegt het al. Als je bij forelvijver De Zuilen in Hillegom bent zie je ze meteen staan. De Zuilen. Ze zorgen voor diepte in de tuin en vooral vijvers. Ik droom even weg en waan me in het oude Griekenland een van de onderdelen: Het vissen op forel. Bij De Zuilen geldt, net als de Olympische gedachte: meedoen is belangrijker dan winnen. De Zuilen organiseert heel wat wedstrijden en evenementen. Het gaat om de sfeer.

Surprise

Die sfeer is er op zaterdag 22 februari ook. Die dag is er surprise vissen. Op vijver 1 en 2 vissen zo’n zeventig man. Zij proberen niet de meeste forellen te vangen, maar de zwaarste. Die weegt tussen de zes en zeven kilo. Forellenvijver De Zuilen telt drie vijvers. Vijver 1 is de grootste. Hij is zo’n 120 meter lang en veertig meter breed en liefst 3,5 meter diep. Vijver 2 is nog altijd ruim 70 meter lang en ook 40 meter breed en drie meter diep.

Op beide vijvers wordt regenboogforel en zalmforel uitgezet en bestaat er de mogelijkheid om te vliegvissen. De laatste vijver is de kleinste. Zo’n veertig bij veertig meter en echt voor de recreant. Ik loop over het terrein. Wat opvalt is ook het grote horecacomplex en de beelden. Je waant je in een sfeer die gecreëerd is om te ontspannen. Ik mijd de surprisevissers. Ik zie de bloedfanatiekelingen en de recreanten. Allen op jacht naar die ene grote forel.


Die dag is er surprise vissen.

Forelvisarangementen

Zelf ga op aanraden van Herman Huzemeier naar vijver 1 en werp daar mijn hengel uit. Lekker ontspannen. Herman Huzemeier coördineert de evenementen van De Zuilen. Hij maakt even met mij een praatje. “Deze vijvers liggen hier al 40 jaar. Twintig jaar geleden kwamen zij in het bezit van de huidige eigenaar. Voor hem is dit een uit de hand gelopen hobby. Zijn geld verdiende hij met bloemen. Maar door de heropening van De Zuilen in mei van het afgelopen jaar kwam steeds meer vraag naar forelvisarangementen en het gebruik van de horecavoorziening. In maart hopen we de drankvergunning binnen te hebben. Er is veel vraag naar feesten en partijen. Dat is mooi te combineren met vissen. Wat dat laatste betreft voorziet De Zuilen hier in een grote behoefte. In de directe omgeving zijn geen forelvijvers en mensen gaan toch graag vissen. Bovendien wil iedereen graag wat vangen. Dat doen ze hier. De Sfeer is altijd goed.” Dat laatste is te merken.


Steeds meer vraag naar forelvisarangementen en het gebruik van de horecavoorziening

Kennis delen

Aan dit evenement doen heel wat bekende vissers mee. Zij delen graag hun kennis en zijn ook niet te beroerd om te helpen. Rob Hens geeft aan de waterkant wat advies aan vissers. “Ik vis graag en het belangrijkste vind ik het plezier dat anderen beleven door hen tips te geven waardoor ze nog beter gaan vissen. Forelvissers zijn een familie en die wordt alleen maar groter. Daar ben ik blij mee”, zegt Rob Hens.


Rob Hens geeft aan de waterkant wat advies aan vissers.

Ik haak zelf een kanjer en dril hem. Ik ben bang om hem aan de kant te verspelen en Karel Klaver helpt mij. Hij laat mij zien hoe je een forel van bijna vijf kilo moet landen.


Frans vangt een kanjer van bijna 5 kilo!

Visserscafé

Ik vang een paar mooie forellen, mede dankzij de aanwijzingen van Herman, en maak een praatje met andere vissers. Zij zijn erg te spreken over de grote van de forellen die rond de halve kilo wegen. Deze worden ingekocht bij De Haere in Doornspijk. Het zijn stevige en smaakvolle vissen. De Zuilen doet er letterlijk en figuurlijk alles aan om het iedereen naar de zin te maken. Je kunt er vissen, pannenkoeken eten en straks is er een bruin café voor de forelvisser. Dat is dan niet alleen voor visserslatijn…. Bovendien komt er een fraaie horecavoorziening. Al met al voor ieder wat wils.


Het pannenkoekenhuis


Het visserscafé, en niet alleen voor visserslatijn!

Rondleiding

Chantal Hermkens en ik krijgen een rondleiding over het terrein. Ik ben onder de indruk. De vijvers zien er netjes uit en dat geldt ook voor de slachtplaats. In het visserscafé kun je terecht voor aas en de huur van hengels. Naast het pannenkoekhuis is er ook een restaurant. Iedereen kan er terecht. Van heel sjiek tot lekker gewoon. De sfeer heeft iets van de mediterrane. Net de zee ontbreekt. Hiervoor in de plaats zijn de forelvijvers. De gastvrijheid wordt met een grote G geschreven. Dat is ook te merken aan de hulpvaardige vrijwilligers aan de forelvijver. Dit is een vijver waar je echt voor je plezier komt en waar veel mogelijk is. Het terrein, vier hectare groot, nodigt ook uit om even te wandelen. Bovendien ligt De Zuilen midden in de Randstad.


We krijgen een rondleiding. De sfeer heeft iets van de mediterrane. Net de zee ontbreekt.


Ik droom even weg en waan me in het oude Griekenland

Evenementen

Bij De Zuilen hebben ze een echte evenementencommissie. Zij organiseren gedurende het jaar tal van evenementen voor de forelvisser. Denk hierbij aan:
• Surprisevissen
• NK kwalificatierondes werphengel
• NK Kwalificatieronde vliegvissen
• Koppelwedstrijd
• 24 uur van De Zuilen
Het laatste is uniek in Nederland. De Zuilen gaat een 24 uurs forelwedstrijd organiseren. Ik heb in mijn leven heel wat 24 uurs evenementen mogen bijwonen. Veelal beroepsmatig, maar als forelvisser gaat hier mijn hart toch sneller van kloppen.


Surprisevissen; ± 70 deelnemers en iedereen maakte kans om te winnen!

Aanrader

Zelf ben ik erg te spreken over de forelvijvers. Mooie rechthoekige vijvers. Ze zijn in een fraaie omgeving gelegen. De gevangen forel biedt goed weerstand. Het is een genot om er te vissen. Bij mij heerst de Olympische gedachte als ik naar De Zuilen kijk. Of je nu veel of weinig vangt…. Het plezier telt. Dat heb je zeker bij forelvijver De Zuilen. Nu zijn ze nog op zaterdag, zondag, en maandag open. Binnenkort wellicht ook op de vrijdag. Ik vind het een absolute aanrader.

Frans van den Broek


Vissen bij de Zuilen organiseert forelvissen i.c.m. viparrangementen in de schitterende horeca


Vijver 1 is de grootste. Hij is zo’n 120 meter lang en veertig meter breed en liefst 3,5 meter diep.


Als je bij forelvijver De Zuilen in Hillegom bent zie je ze meteen staan. De Zuilen met mooie doorkijkjes

Bekijk hier nog meer artikelen over Vissen bij de Zuilen:
Vet vangstverslag van het surprise vissen bij de Zuilen in Hillegom >>
Mijn grootste forel is een feit; Een kanjer van 4,655 kg! >>
Vangstverslag De Zuilen in Hillegom: Beet! >>
Kijk voor meer leuke evenementen bij de Zuilen op deze pagina >>

Tot ziens bij:

Vissen bij de Zuilen
Zandlaan 18
2181HS Hillegom kaart >>
Tel.: 023-5849991 / 06-47055881
Internet: vissenbijdezuilen.nl
Email: info@vissenbijdezuilen.nl

© Tekst / Fotografie Frans van den Broek / Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com

Vindt je dit een leuk artikel en ben je ook van plan om Vissen bij de Zuilen te gaan bezoeken?
Klik dan op de ‘vind ik leuk’ knop hieronder en laat een reactie achter in onderstaand reactieveld
of deel het met je vrienden via de ‘f’ knop hieronder.