Forellenvisvijvers de Berenkuil vijver van de maand september

_Vijver_van_de_maand_9

Op 22 augustus bracht ik een bezoek aan Hendrik en Esther Hamstra bij Forellenvisvijvers de Berenkuil. Ik was op tijd vertrokken vanuit Limburg en genoot van de Utrechtse Heuvelrug onderweg, want rond deze tijd staat de heide in de bermen langs de A28 in bloei. Een mooi kleurrijk gezicht. Rond 10:30 arriveer ik op de ruime parkeerplaats, haast gelijktijdig met Wim ter Wielen en Rob Hens. We maken eerst even een babbeltje met Hinder en Jan Koelewijn, het manusje-van-alles en meester roker bij de Berenkuil. Hij treft net voorbereidingen om forellen te gaan roken.

P8214901

Hartelijke ontvangst

We worden zoals altijd hartelijk ontvangen door Hendrik en Esther en beginnen maar eens eerst met een kop koffie en lekkere honing-walnoten taart. Al snel gaat het gesprek uiteraard over het vissen, hoe ze bijten en wat het beste aas is, maar daarover meer in ons vangstverslag dat later deze maand verschijnt.

P8214906

Ontstaan van forellenvisvijvers de Berenkuil en restaurant

Het begon allemaal in 1974. De ouders van Hendrik hadden een zaak in Bennekom. Ze kregen te horen dat er een aannemer failliet zou gaan en ze een stuk grond van zo’n 8 hectare konden kopen. Dat lieten ze niet aan zich voorbij gaan, want het stond echt voor een ‘habbekrats’ te koop, aldus Hendrik. In eerste instantie wisten ze nog niet zo goed wat met de grond te doen en gebruikte ze het om hun stacaravan te stallen. Wel een erg groot stuk grond voor de stacaravan. Daar moesten ze iets moois op kunnen gaan ondernemen. Daarom verkochten de ouders in 1979 hun zaak in Bennekom en begonnen daarna met het kweken van forel. De eitjes werden geïmporteerd uit Engeland, opgekweekt voor consumptie en verkocht aan de groothandels.

Een perfect plan zou je zeggen, maar de groothandels gooide roet in het eten. Ze hadden onder elkaar een maximale prijs afgesproken en die was nog lager dan de kostprijs. De mooie plannen waren helaas niet haalbaar. En zo zijn uit nood de visvijvers ontstaan.

Forellenvisvijvers de Berenkuil was toen der tijd de 6de forellenvijver in Nederland naast Gulpen, Abcoude, Emst, Apeldoorn en Polsbroek. De grote vijver lag er al en vijver 1 en 2 werden met een zandzuiger uitgezogen. Op de plaats waar nu het woonhuis staat werd de zand gestort. In 1985 bleek er behoefte aan koffie en een broodje en werd een kantine gebouwd. In 1999 kreeg de kantine een restaurant functie en werd deze overgenomen door Hendrik en Esther. In april van dit jaar werd het restaurant volledig verbouwd en vierde ze het 30-jarig bestaan van het restaurant.

Berenkuil_restaurant_2014PB010084 PB010090Oud Restaurant de Berenkuil in 2014

Berenkuil_restaurantNieuw Restaurant de Berenkuil verbouwd in 2015

Grote Catch & release vijver

Sinds 1980 zijn de put & take vijvers volop in gebruik maar van de grote vijver werd nooit gebruik gemaakt. Het plan van Hendrik was om deze te laten liggen tot hij met de VUT gaat en er dan lekker zelf op te gaan vissen. In de afgelopen jaren wijzigde de plannen. “De concurrentie wordt steeds groter en de marges kleiner”, aldus hendrik. Daarnaast is afgelopen jaar de Eemhof van Jan Vuysters gesloten en de vaste vliegvissers van deze vijver zouden wel eens de nieuwe klanten kunnen worden van de Berenkuil. Reden genoeg om eens na te gaan denken over een nieuwe bestemming van de grote vijver bij Forellenvisvijvers de Berenkuil.

IMG_4914

Opening Grote vijver op 1 maart 2014

Het begon als een grap; 2 pontons van 8,5 meter waren te koop op marktplaats. Probleem was alleen het transport. Enkele mensen van de jachthaven hielpen hendrik en zo belandden ze op de grote vijver. De pontons werden door midden gezaagd, er werd een bankje op geplaatst, een motortje eraan gemonteerd en er werd wat mee gevist door Hendrik en enkele vaste klanten. Dat resulteerde al meteen in prachtige vangsten als snoek, baars en karper. Er kwamen nog enkele bellyboten bij en de nieuwe 4,5 hectare grote vliegvisvijver werd op 1 maart 2014 officieel geopend.

Pontons_berenkuil

4 Vlotjes en een paar bellyboten bleken al snel te weinig, dus werden er oevers gemaakt. In Almere werd een zwembad gerenoveerd en kon Hendrik de bodem overnemen. Enkele weken geleden kocht Hendrik nog meer pontons en daar worden binnenkort nieuwe steigers van gemaakt. Een drijvend eiland van ± 100 m2 van pontons met bankjes. Wat begon als een grap is dus inmiddels uitgegroeid tot een prachtige catch & release vijver met 45.000 m2 water tot 15 meter diep. Je kunt er naar hartenlust weerhaakloos vliegvissen op vele vissoorten zoals de zoetwatervissen waaronder; snoek, baars, karper voorn en paling. Tevens op diverse forelsoorten zoals; de normale en rode regenboog, goudforel, beekridder, bruine forel en tijgerforel.

Grote_vijver_6 Grote_vijver_7 Grote_vijver_8

Verbouwing restaurant 1 april 2015

In 2014 beginnen Hendrik en Esther met een grote verbouwing van het Restaurant. Het eindresultaat mag er zijn. Het restaurant heeft een moderne uitstraling, maar als visser voel ik me er ook heel erg op mijn gemak. De diverse zithoeken met openhaard en kachel geven een huiselijke sfeer. Het terras met zicht over de vijver maakt het plaatje compleet, want wie wil er niet heerlijk aan het water dineren of genieten van een kop koffie of heerlijk fris biertje op het zomerse terras.

Berenkuil_restaurant_binnen

Restaurant de Berenkuil; “Altijd voor iedereen!”

Bij Restaurant de Berenkuil kun je terecht voor een heerlijk diner. De specialiteiten van chef-kok Hirendranath Doekharan (ik noem hem liever Hinder) zijn spareribs, de beroemde mega-berenkuilburger en forel bereid op diverse wijzen. Een veelzijdige keuken met alle gerechten volgens eigen receptuur. Naast de uitgebreide lunch- en dinerkaart kun je er terecht voor feestelijke ontmoetingen. Voor grote en kleinere groepen zowel zakelijk als privé zijn er vele mogelijkheden zoals BBQ, warm of koud buffet, broodtafels, voor bijvoorbeeld recepties, verjaardagen, jubilea en zakelijke presentaties. Ook hierin kunnen ze in alle wensen voorzien. Gelegen in het unieke, groene buitengebied van Putten, nabij Nijkerk biedt het restaurant plaats aan 120 personen exclusief het terras.

Berenkuil_terras Berenkuil_terras2BerenkuilburgerVisburritios-in-bierbeslagzalmforel_roomkaas

Activiteiten op Forellenvisvijvers de Berenkuil

Bij de Berenkuil zijn er ieder jaar vele leuke activiteiten waar je aan kunt deelnemen, zowel voor de fanatieke sportvisser als voor de recreant. Dit jaar zijn er, in verband met de grote verbouwing, minder activiteiten geweest, maar daar komt vanaf nu verandering in. Uiteraard zijn er, zoals ieder jaar de visdagen en voorrondes voor de beide NK’s. Daarnaast is er snertvissen, koppelvissen, oliebollenvissen (de eerste en enige echte!), 1-hook competition, 1-fly competition en The Hardy & Greys Cup in mei 2016.

Berenkuil_Teamkampioen_2013Forellenvisvijvers de Berenkuil Teamkampioen Vliegvissen op Forel 2013

Nieuw: Fly Fair bij de Berenkuil 28 en 29 mei 2016

Een nieuwe activiteit is de Fly Fair bij de Berenkuil, welke gehouden wordt op zaterdag en zondag in het laatste weekend van mei 2016. Tijdens deze dagen zal het vliegvissen worden gepromoot, zijn er binddemo’s, werpdemo’s en zullen er stands staan waar diverse groothandels hun beste en nieuwste materialen op het gebied van vliegvissen presenteren en heb je de gelegenheid om een en ander uit te proberen.

Fly_Fair_Berenkuil

Vliegvislessen en bindcursussen

Zou je ook graag meer willen weten over het vliegvissen en het willen leren met behulp van een instructeur, dan kan dat bij de Berenkuil. Op reservering kun je een kennismakingsmiddag volgen voor euro 25,- per persoon, gegeven door Ben van der Meer of een dag programma volgen met Leon Godijk voor euro 75,-. Zij maken je wegwijs in de prachtige wereld van het vliegvissen en leren je het werpen met de vliegenhengel en het binden van een vlieg.

Vliegvislessen_Berenkuil

Forellenvisvijvers de Berenkuil; vijvers, uitzet van vis

Naast de grote vijver voor catch en release, 4,5 hectare groot en 15 meter diep, liggen er 2 put & take vijvers waar je kunt vissen op de regenboogforel en rode regenboogforel (in de volksmond zalmforel genoemd). Vijver 1 (gelegen aan het restaurant) is 120 x 25 meter groot en tot 3,5 meter diep. Vijver 2 heeft een afmeting van 150 x 30 meter en is tot 4,5 meter diep.

Op vijver 1A worden 6 forel uitgezet.

Op vijver 1B 3 forellen en een zalmforel

Vijver 2A is de zalmvijver waar ± 2,5 kg zalmforel wordt uitgezet

Op vijver 2B worden 3 forellen uitgezet.

De gevangen forellen kunnen worden omgeruild voor gerookte forellen, mits voorradig. Voor 2 verse en schoongemaakte forellen krijg je een gerookte forel. Ze worden meesterlijk gerookt door jan Koelewijn.

Berenkuil_regelsIMG_4888

Een impressie van de visvijvers:

Freia betrouwbare forel-visleverancier

De forellen die bij Forellenvisvijvers de Berenkuil geleverd worden zijn van uitstekende kwaliteit. Dat hebben we zelf die dag ook mogen ondervinden. Ze bieden veel sport en zijn mooi aan de maat. Met visleverancier Freia uit Denemarken doet Hendrik al jaren zaken. Vanaf omstreeks 1987 met Erik Hansen als importeur. Later over genomen door Skandia, dat later op zijn beurt werd overgenomen door Freia. Ook veel mensen die er werkte werden overgenomen en zo heeft Hendrik al die jaren zaken kunnen doen met de zelfde mensen. Hij is ook meerdere malen wezen kijken op het bedrijf, wat de zakelijke relatie met en het vertrouwen in Freia alleen maar heeft versterkt.

IMG_4938 IMG_4943

Lidmaatschap NVVF

Ik wil toch graag ook even vermelden dat Hendrik meer dan 8 jaar voorzitter is geweest van de NVVF (Nederlandse Vereniging van Forellenvisvijvers). Naast het oprichten van de vereniging samen met Jan Vuysters, was Hendrik de bindende factor in het bestuur, de mede organisator van de beide NK’s, zeer loyaal en stille kracht achter de vereniging. Ik heb al die jaren bijzonder prettig met hem samen gewerkt en er zijn vele mooie initiatieven uit voortgevloeid in de loop der jaren die de belangen van de aangesloten leden behartigden en het forelvissen in Nederland op de kaart hebben gezet. Momenteel is Hendrik nog steeds actief als wedstrijdcommissie voor beide NK’s en hoopt er samen met het bestuur weer een geslaagd evenement van te gaan maken.

 nkforelvissen_hendrik

Toekomstplannen; De ‘Commercialvijver’

Tot slot wist Hendrik nog een nieuwtje te melden. Nou ja, voor mij was het niet nieuw, maar dat even terzijde. Ik ben als de forelvis-journalist uiteraard meteen altijd van alle nieuwtjes op de hoogte, haha. Vorig jaar kreeg Hendrik de gelegenheid om een weiland van 1,5 hectare bij te kopen aan de achterzijde van het complex, nabij de A28. Dat liet hij niet onbenut en bedacht een mooi plan om er 2 vijvers met ‘commercial fishing’ te gaan aanleggen. Het idee komt vanuit de commercial silverlakes in Engeland waar tegen betaling kunt Feedervissen of vissen met de vaste stok op karper en witvis. De vergunningen zijn inmiddels rond. Er komen 2 nieuwe vijvers. “Het zou mooi zijn als De Commercialvijver bij Forellenvisvijvers de berenkuil medio 2016 in gebruik kunnen worden genomen”, zegt Hendrik.

Omgeving Putten, Nijkerk en Utrechtse Heuvelrug

Om een leuke overnachtingsplaats te zoeken in de omgeving van Forellenvisvijvers de Berenkuil hoef je niet lang te zoeken. Er is een zeer ruime keuze aan campings, bed & breakfast en appartementen. Er liggen zeker 60 à 70 campings op de veluwe, dus keuze genoeg. Park de Hoge Veluwe is meer dan een bezoek waard. Zeker in deze maand september als de heide in bloei staat en het landschap overal rose, lila kleurt.

utrechtseheuvelrug

Op donderdag 20 augustus jongstleden was er het preuvement op het plein van Nijkerk en was er de ‘Nacht van Nijkerk’. Een leuk evenement waar Restaurant de Berenkuil ook aan heeft deelgenomen. Met vele standjes, braderie en gezelligheid tot in de late uurtjes.

NachtvanNijkerk6

Impressie van Forellenvisvijvers de Berenkuil:

Slotconclusie

In de afgelopen 35 jaar is er een prachtig en veelzijdig complex opgebouwd van maar liefst 9,5 hectare groot. Forellenvisvijvers de Berenkuil en Restaurant heeft echt alles te bieden voor zowel de recreant als de sportvisser (waaronder forelvisser, vliegvisser en volgend jaar ook karper-en witvisser), voor de levensgenieter en bourgondiër die van sfeervol tafelen houd met uitzicht over de vijvers, voor groepen zowel zakelijk als privé en al hun feestelijke activiteiten en de toevallige passant die gewoon even van de Berengezellige sfeer wil genieten!

Bij Hendrik, Esther, chef-kok Hinder en het voltallige personeel wordt je altijd zeer hartelijk ontvangen. Ik kom er al vele jaren en voel me, zelfs als Limburger, altijd meteen thuis 🙂 !

IMG_4935

Lees hier de vangstverslagen van de dag bij Forellenvisvijvers de Berenkuil:
Vangstverslag vijver van de maand “de Berenkuil” in Putten >>
• Visverslag de Berenkuil; Rond 16:00 hielden we het voor gezien en telden 36 forellen! >>

Chantal Hermkens

 

Website Forellenvisvijvers de Berenkuil: http://www.berenkuil.com/
Website Restaurant de Berenkuil: http://www.restaurantdeberenkuil.nl/

© Tekst en fotografie: Wim ter Wielen / Chantal Hermkens / Deforelvisser.com

Forellenvisvijvers en Restaurant de Berenkuil
Meer info over Forellenvisvijvers en Restaurant de Berenkuil >>

Berencamperweg 11
3882 SP Putten
Tel.: 033 2452950
Internet: www.berenkuil.com
Email: hendrik@berenkuil.com