AquaVita heeft een dubbelfunctie: als vijverspecialist: een winkel met een uitgebreid assortiment aan materiaal voor de eigen vijver in de tuin. Als forellenvijvers: twee schitterende forellenvijvers midden in de natuur.

Deze donderdagochtend toeren Dré en ondergetekende over de A50 richting Driel. Via afslag 18 Heteren – Driel – Arnhem zuid komen we op de N837. Bij de eerste rotonde slaan we een doodlopende weg in, de Langstraat en volgen verder de bordjes Vijverspecialist AquaVita. Een ooienvaar vliegt op, de ganzen fourragère in de wei, een buizerd draait hoog in de lucht zijn rondjes. De rust overvalt je ……… Dit zijn de tafrelen die je tegenkomt als je het natuur- en waterwingebied Fikkersdries in rijdt. Midden in dit gebied doemen een paar boerderijen op. Een daarvan is AquaVita.

Chantal en Wim zijn reeds aanwezig en in gesprek met de eigenaar Dicky van Zanten. Wij voegen ons bij hen en worden hartelijk ontvangen met een kop koffie. Het blijkt dat Dicky een ingenieurstitel op zak heeft op het gebied van viskweek, waterbiologie en waterzuivering. Hij heeft gestudeerd in Wageningen en in 1992 deze titel behaald. Het omgaan met vissen is hem met de paplepel ingegeven daar zijn vader een van de eerste was die met het kweken van paling is begonnen. Dit in het plaatsje Kerkdriel. In 2000 is hij zelf, op een terrein van ruim drie hectare, begonnen met het opkweken van Afrikaanse meervallen voor de handel. Ook Koi-karpers zijn dan in beeld. Daarnaast wordt een winkel gerund in materialen voor tuinvijvers. Uiteraard is deskundig advies voor handen, gezien Dicky’s studie achtergrond. Problemen met water, planten of vijvers worden vakkundig door hem opgelost.

De vijvers.

In 2006 besluit Dicky twee vijvers achter de verkoopruimte te laten graven om daar Koi-karpers in op te kweken. In anderhalve week tijd is dat geschied. Het zijn natuurlijke vijvers die grenzen aan de Eldensche Zeeg met haar natuurvriendelijke oevers.

De vette blauwe klei is verwijderd en over het veen daaronder is een twee meter dikke laag fijne klei uit de uiterwaarden gesmeerd. De vijvers zijn 1.70 meter diep en voorzien van een grote variatie aan oeverplanten die zorgen voor een goede waterkwaliteit. Het water is kraakhelder. De omgeving is ingericht met struiken, bomen, mooie houtwallen en een fantastische grasmat. Werkelijk prachtig en een lust voor het oog. Dicky doet er alles aan om dat zo te houden. Een kleine ergernis is toch wel dat bij iedere maaibeurt er steeds vislijn in het machine terecht komt. Mensen er staan overal vuilnisbakken. Gooi daar je lijnen in en natuurlijk ook het andere afval. Vijver 1 is 2000 m2 en bevat een klein eilandje. Vijver 2 is 1300 m2. In beide vijvers huizen graskarper om de vegetatie zoveel mogelijk te beperken. Alles is er op gericht om een en ander zo natuurlijk mogelijk te houden. Het opkweken van Koi-karpers in deze natuurlijke vijvers bleek niet eenvoudig. Door de felle kleuren van de vissen werden reiger, aalscholvers en ratten aangetrokken die het op een lekker hapje hadden voorzien. Al snel is besloten om de karpers naar binnen te verplaatsen en de vijvers te gaan gebruiken als forellenvijvers. Niet zonder succes. Vele forelvissers weten de weg te vinden naar deze schitterende accommodatie.

Bekijk hier een impressie van de vijvers bij Aqua Vita (13 foto’s):

Alleen natuurlijk aas.

Forellenvijvers AquaVita onderscheidt zich van de andere vijvers daar er enkel met levend aas, zoals wasmotten, meelwormen, pieren, made en morio’s mag worden gevist. Elke vorm van kunstaas is verboden. Zo ook powerbait. Dit, om onder andere vervuiling van het water tegen te gaan. Vliegvissen is toegestaan echter alleen met de natte of droge vlieg. Het is een bepaald gevoel van Dicky, een soort bedrijfsfilosofie en een beetje zijn handelsmerk. De eigenaar wil alles zo natuurlijk mogelijk houden, vandaar deze insteek. Verder is hij een “selfmade men” die de zaken in zijn eentje runt.

Dicky heeft daarom ook een bewuste keus gemaakt om geen kantine te runnen. Koffie, frisdranken en een biertje zij wel te koop tegen billijke prijzen. In alles straalt gemoedelijkheid en rust uit. Hij helpt de mensen waar nodig en legt uit hoe om te gaan met de gevangen vis. Knuppeltjes en hakenstekers zijn voorhanden. Ook bij het slachten en schoonmaken is Dicky behulpzaam. Kortom niets is hem te veel. De klanten zijn koning.

Bekijk hier een impressie van het vissen op die middag (7 foto’s):

Vis, prijzen en tijden.

De vis is van uitstekende kwaliteit en wordt aangeleverd door Tipbosch uit Hellendoorn. De regenboogforel weegt gemiddeld 400 gram en de zalmforellen rond de kilo. Prachtige, sterke vis waar men mooie sport aan beleefd. Er wordt 1.5 kilo per persoon uitgezet, dit komt neer op 4-5 forellen. In juli en augustus worden in vijver 2 ook meervallen uitgezet. De prijzen zijn per dagdeel voor volwassenen 16 euro, kinderen tot 12 jaar 12 euro.

Levens aas is te koop in de winkel en van prima kwaliteit. Hengels zijn ook te huur. Groepen kunnen de vijvers ook afhuren maar wel op afspraak. Er is zelfs een speciaal arrangement voor groepen. Het bestaat uit: forellenvissen, huur hengel, aas, schepnet + onthaker + knuppeltje + emmer voor gevangen forel. Korte uitleg aan de groep over het forelvissen. Dit alles voor 20 euro per persoon. Ook kinderfeestjes zijn te regelen en die kunnen eveneens gebruik maken van bovenstaand arrangement voor 14 euro per persoon. Eten en drinken mag worden meegenomen. De openingstijden wijken af van de meeste andere vijvers. Zondag en maandag gesloten. Di – Wo van 12.30 tot 16.45 uur en Do – Vr – Za van 8.30 tot 12.30 en van 12.30 tot 16.45 uur. Hou hier rekening mee. Verse en gerookte forel en meervalfilet zijn hier te koop.

Vliegvissen.

De vliegvissers komen aan deze vijvers uitstekend tot hun recht. Er is enorm veel ruimte rondom de vijvers zodat de ze helemaal hun gang kunnen gaan. Daarbij is het kraakheldere water zeer geschikt om op zicht te vissen. Men ziet waar de forel zich ophoudt en kan dus gericht vissen. Er is een vliegvisclub aan deze vijver verbonden genaamd “De laatste hoop”. Frans Willems is de voorzitter en grote animator van deze club. Hij geeft ook vliegviscursussen samen met Ries. Voor dit seizoen kan men zich nog opgeven. 15 en 22 september zijn er voorrondes op deze vijver voor het NK Vliegvissen.

Voorronde NK Vliegvissen op Forel

Wanneer? maandagen 15 en 22 september van 18.30 – 20.30 uur (18.00 uur aanwezig !)
De beste 5 vijvers mogen AquaVita vertegenwoordigen op het NK.
Inschrijfgeld voorronde: 20 euro.
Opgeven: via mail naar info@aquavita.nl
Voor meer informatie bel: 06-51 54 00 77

Checkpoint.

Enige tijd geleden zijn bij de vijvers van AquaVita opnames gemaakt voor het programma Checkpoint. Checkpoint is een stoer testprogramma waarin presentator Klaas Kruisum en zijn testteam op geheime locaties allerlei zinnige en onzinnige experimenten uitvoert. In dit geval was er een tafel met allerlei soorten aas om op forel te vissen. Er was een groep jongens en een groep meisjes. Deze viste tegen elkaar. De meisjes kozen meelwormen als aas. De jongens (bij hoge uitzondering voor dit experiment toegestaan) powerbait. In oktober of november wordt een en ander uitgezonden op NPO 3. Kijken dus ….

Tot slot.

Wij waren onder de indruk van de rust, de prachtige natuur, het gemoedelijke en de vriendelijkheid waarmee AquaVita is omgeven en wordt geleid. Vakmanschap is hier op alle fronten aanwezig. De commercie heeft hier nog niet toegeslagen. Met recht een pareltje voor de rustzoekende forelvisser.


Nol van Zoest.

Lees hier meer speciale artikelen over Forellenvijvers AquaVita in Driel:
Vijverspecialist AquaVita; Eerlijk en deskundig advies op maat voor uw tuinvijver! >>
Vangstverslag Forellenvijvers AquaVita in Driel >>
We hebben er in totaal 9 gevangen dankzij uw tips!

Hier alvast een voorproefje van de mooie vangsten die we die dag gehad hebben:

Tot ziens bij:

Forellenvijvers Aqua Vita
Langstraat 14
6665 NG Driel kaart >>
Tel.: 06-51540077
Internet: www.aquavita.nl
Email: info@aquavita.nl

© Tekst / Fotografie: Nol van Zoest / Wim ter Wielen / Chantal Hermkens / Redactie deforelvisser.com

Vindt je dit een leuk artikel en ben je ook van plan om Forellenvijvers Aqua Vita te gaan bezoeken?
Klik dan op de ‘vind ik leuk’ knop hieronder en laat een reactie achter in onderstaand reactieveld
of deel het met je vrienden via de ‘f’ knop hieronder.