Forellenvijver van Langeraad meer ….. véél meer dan alleen maar een forellenvijver. Deze vijver is slechts een onderdeel van het 28 hectare groot gebied van Recreatieboerderij Van Langeraad. Hun slogan: Zon, Zee, Strand, Natuur, Groen, Rust en Ontspanning.

_Vijver_van_de_maand_5

Op naar Zeeland

Dit keer gaan we op weg voor “de vijver van de maand” naar Kerkwerve in de provincie Zeeland. Vanuit het Lithse niet echt bij de deur. We hebben 135 km te gaan. Toch is het voor ons geen vervelende reis. In de jaren ’70, ’80 en ’90 hebben wij deze weg honderden malen gereden om te gaan zeevissen op de Grevelingen, Oosterschelde, Westerschelde en Noordzee. Al rijdende komen vele mooie herinneringen uit die tijd bovendrijven. Behalve de verbeterde wegen is er eigenlijk weinig veranderd. Oude Tonge, Bruinisse, de afslag naar Den Osse, het benzinestation waar we altijd tankten, de boerderij waar we onze pieren ophaalden ……..het is er allemaal nog. Het blijft voor ons steeds bijzonder als we de provincie Zeeland in rijden. Het vele water, de uitgestrekte polders, de weidse blik, de hazen, de fazanten. Het zijn altijd weer fascinerende elementen waar wij een warm gevoel van krijgen.

Schouwen-Duiveland

Kerkwerve

_Langeraad_activiteiten

Recreatie Boerderij Van Langeraad

Vanaf afslag Kerkwerve worden we via allerlei reclame- en infoborden vanzelf naar Recreatie Boerderij Van Langeraad geleid. Om 11.15 uur rijden we de zeer ruime parkeerplaats op. Van de forellenvijver is nog geen spoor te bekennen. Waarom …. dat zal later blijken. Het eerste wat we zien is een enorme schuur met voorin een receptie/winkel. We lopen naar binnen en stellen ons voor. Een vriendelijke dame (blijkt later Astrid mede eigenaar en vrouw van Peter te zijn) ontvangt ons hartelijk. Even later verschijnt Peter. Chantal is nog onderweg. Ondertussen drinken wij een kop koffie op het Bos-/tuinterras ‘t ‘Ofje. Dit terras is gelegen achter de grote schuur, mooi uit de wind met veel zitplaatsen.

Bos_tuinterras_ofje

Mocht het weer wat minder zijn dan is er een zogenaamd BBQ-huisje waar je met zo’n 20 personen lekker kunt vertoeven en eventueel een afterparty kunt houden. Inmiddels is Chantal gearriveerd en we duiken in het ontstaan van dit toch wel heel aparte complex.

BBQ_huisje_langeraad

Van akkerbouw naar toerisme

Voorheen was dit een boerderij met 58 hectare akkerbouw er omheen. De vader en moeder van Peter runde deze boerderij. Beiden wonen nog steeds in een eigen huisje op het terrein en helpen waar nodig. Toen de tijd daar was, zo’n 20 jaar geleden, dat Peter& Astrid de zaak over zou nemen, werd besloten om 30 hectare landbouwgrond af te stoten en met de andere 28 hectare verder te gaan als Recreatieboerderij. Dus van boerenbedrijf naar toerisme.

Schuur

Boerenbos-camping & Mini camping ’t Rond ‘oekje

Op 26 hectare grond werd een populierenbos aangeplant en in 1994 zijn de Van Langeraad’s van start gegaan met de mini camping ’t Rond ‘oekje. Twee jaar later is de visvijver ontwikkeld. En in 2003 is er De boerenbos-camping bijgekomen met plaatsen van wel 225 tot 400 m2 groot. Het toiletgebouw, dat er inmiddels toch al 12 jaar staat, is een lust voor het oog en super hygiënisch. Alle drie dachten wij dat het een nieuw gebouw was. Deze camping voldoet volledig aan hun slogan: natuur, rust en ontspanning.

Boerenboscamping_Minicamping_oekje

Miniatuur stoomtreinen Stoom Groep Kerkwerve

Een aparte attractie is de miniatuur stoomtrein. Deze wordt beheerd door de plaatselijke stichting Stoom Groep Kerkwerve. Er ligt een 350 meter lange spoorbaan door het bos en er wordt echt op stoom gereden. De kinderen kunnen gratis meerijden.

Miniatuur_stoomtreinen_Kerkwerve

Tentoonstelling met modelbouw vliegtuigen, boten en treinen

In de grote schuur is ook nog een permanente tentoonstelling met modelbouw van allerlei vliegend, varend en rijdend materieel. Tevens kan deze ruimte worden gebruikt voor grotere groepen die een feest of party willen geven. Uiteraard wordt ook aan de toekomt gedacht.

Tentoonstelling_modelbouw

Chaletpark ‘Landgoed van Langeraad’

Het allernieuwste project zijn de prachtige chalets, op kavels van 300 tot 400 m2 die men kan kopen. Een model staat volledig ingericht en is te bezichtigen. Een aanrader voor mensen die graag centraal in de nabijheid van de zee willen vertoeven.

Chalets_landgoed_langeraad

Centrale ligging

Kerkwerve en met name Recreatieboerderij Van Langeraad ligt zeer centraal. Zierikzee en de Oosterschelde op vijf minuten afstand. De zee en de stranden op tien minuten. Goes en Middelburg op een half uurtje, het Watersnoodmuseum en andere voorzieningen zijn allemaal binnen twintig minuten bereikbaar. Kortom uw ideale verblijfplaats op Schouwen-Duiveland.

Schouwen_Duiveland_Kerkwerve

De Forellenvijver van Langeraad

Op het 28 hectare grote terrein ligt verscholen in het bos de forellenvijver. Het is voor ons even zoeken want vanaf de parkeerplaats is er niets van te zien. Opmerkelijk, want deze vijver is maar liefst een hectare groot. Geen klein putje dus !! Het doet mij denken aan Denemarken waar alle visvijvers minstens deze grootte hebben. Het is een L-vormige vijver die door uitgraving is ontstaan. Alles is, in een zo natuurlijk mogelijk staat gebracht. De oevers lopen naar het midden toe af tot een diepte van 8 meter. Het water is kwelwater wat rechtstreeks uit de grond komt. Door de grote oppervlakte en de diepte van deze vijver kan er ook bij warm weer zonder problemen worden gevist.

Forellenvijver_van_Langeraad

Andere insteek

Men heeft hier een iets andere insteek qua doel en beheer van de forellenvijver dan elders. Hun filosofie is: “de toerist is hier de klant”. Zo bedraagt de vistijd 6 uur. Wanneer men incheckt bij de receptie gaan deze 6 uur in. Deze 6 uur worden achter elkaar uitgevist.

Het is anders als men als gast op de camping verblijft, dan mogen deze zes uren verdeeld worden en hoeft dit niet achter elkaar uitgevist te worden. Dit is het voordeel als je als op de camping staat. 

Ook de aanvangstijd is 9.00 uur. “Eerder zijn de meeste toch niet wakker” aldus Peter. Op onze vraag hoe een en ander te controleren valt, doet Peter niet moeilijk. Over het algemeen hebben we geen problemen en houdt iedereen zich aan deze afspraken. Peter gaat nog duidelijk uit, van het vertrouwen van de mens. Ze betalen op enig moment 16 euro en daar krijgt men 5 forellen voor. Bij elke 10e visser een zalmforel extra van zo’n 1.5 kilo. Dit alles wordt op twee tijdstippen per dag op een vaste locatie uitgezet. Deze vijver is slechts een onderdeel is van het hele recreatie-gebeuren. Alles wordt gerund door Peter en Astrid zelf met af en toe wat hulp. Dat neemt niet weg dat het een volwaardige forellenvijver is waar men fijne sport kan beleven. De vis is van uitstekende kwaliteit en wordt momenteel geleverd door Timmermans uit Doornspijk.

Langeraad_mooie_forellen

Faciliteiten

Mede door deze andere insteek vind je aan de vijver geen horecagelegenheid. Wel kan men gebruik maken van het winkeltje en terras. Ook het sanitair van de camping kan worden gebruikt. In het winkeltje zijn visspullen en aas te verkrijgen. Een schoonmaakplaats is er niet en schuilhokjes zal je hier niet vinden daar dit afbreuk doet aan de natuurlijke uitstraling. Leefnetten zijn verboden en de gevangen vis moet worden bewaard in een koelbox. Alle soorten aas en vistechnieken zijn toegestaan, mits er maar geen gebruik wordt gemaakt van een meervoudige haak. Ook kan men met de vlieghengel aan de slag met dien verstande dat het niet te druk is en de medevissers niet stoort.

Activiteiten en acties

Aan activiteiten geen gebrek hier. Er worden voorrondes gevist voor het NK-forelvissen. Er wordt gevist om het Zeeuws en Schouws kampioenschap. Er zijn regelmatig viswedstijden.

Zeeuws_schouws_kampioen

Sander Kwaak: Zeeuws en Schouws kampioen 2014

Er is een spaaractie en bij een volle kaart mag men 1x gratis vissen. Na 10x vissen, 11e keer voor de halve prijs, dit speciaal voor de campinggasten.

Op de eerste zaterdag van augustus is er het Open Zeeuwse Palingrookkampioenschap en tevens open dag van de Miniatuur Stoomtrein Kerkwerve. Regelmatig zijn er kofferbakverkopen (exacte data zie site) die zich mogen verheugen in een grote publieke belangstelling.

Zeeuws_kampioen_palingroken

Piet Hart in het midden: Open Zeeuws kampioen Palingroken 2014

Het winkeltje

Het winkeltje is het kloppend hart van dit 28 hectare grote recreatieterrein. Hier is ook de receptie gevestigd voor allerlei informatie. De horecabediening wordt van hieruit geregeld. Men verkoopt er eigen producten zoals ambachtelijk gerookte paling en forel, verse paling, forel en escargots. De gerookte palingfilet hebben we zelf mogen proeven en wij kunnen deze van harte aanbevelen. Een delicatesse …. Tevens zijn er allerlei streekproducten te vinden. Er worden verse broodjes gebakken. Naast forelvisspullen en aas worden er nog diverse andere producten te koop aan geboden. Zelfs alle spullen van Multi Smoke zoals rookovens en rookmot zijn hier te verkrijgen.

Winkeltje

Tot slot

Wil je recreëren op het platteland en je toch in het bos wanen, dicht bij zee en strand en toch willen forelvissen maar ook met de familie op stap of wil je een centrale uitvalbasis hebben in het Zeeuwse dan is Recreatie Boerderij Van Langeraad uw ideale verblijfplaats!

 

Bedankt!

 

_Nol_van_Zoest

Nol van Zoest

© Tekst & fotografie: Nol van Zoest, Wim ter Wielen & Chantal Hermkens – Deforelvisser.com

 

Meer interessante artikelen over Recreatieboerderij van Langeraad:

• Vangstverslag Forellenvijver Van Langeraad te Kerkwerve >>

 

Recreatieboerderij van Langeraad
Meer info over Recreatieboerderij van Langeraad >>

Weelweg 3
4321 AH Kerwerve
Tel.: 0111412547
Internet: www.recreatievanlangeraad.nl/
Email: info@recreatievanlangeraad.nl