“Forellenvijver Heioord’; Visparadijs in een prachtige natuur!” Dit is de slogan die deze forellenvijver aan de Rutjensstraat 6 te Neeritter voert en dat al 25 jaar lang.

_Vijver_van_de_maand_4

Eén met de natuur.

Wij zijn al verschillende keren hier in Neeritter bij Forellenvijver Heioord op bezoek geweest en steeds weer worden we verrast hoe deze vijvers één zijn met de natuur en de omgeving. De toegangswegen leiden je al door een mooi stukje Midden-Limburg en plotseling, tussen al het groen, liggen daar maar liefst 9 vijvers waar iedere forelvisser zijn hart kan ophalen. Actie, ontspanning en avontuur! Het is er hier allemaal en dit alles in een prachtige, natuurlijke entourage.

Een_met_natuur

 Vijver van de maand.

Deze ochtend ben ik al vroeg naar Neeritter afgereisd om een verslag te maken over Forellenvijver Heioord in het kader van “de vijver van de maand voor deforelvisser.com” Vanuit het Lithse is het via Eindhoven toch een dik uur rijden om er te komen. Als we arriveren is het behoorlijk druk. Op bijna alle vijvers is activiteit en een snel rondje leert ons dat er goed wordt gevangen. Vanmiddag gaan wij ook aan de slag dus dat ziet er hoopvol uit.

1_intro

Hartelijke ontvangst.

We worden hartelijk ontvangen door de gebroeders Har en Wim Coenen. Zij zijn, samen met Peter en Marcel, de eigenaren van deze accommodatie. De familie blijkt nog een forellenvijver meer te hebben in België (Forellenvijver Bergeinde, Opoeteren-Maaseik) Deze wordt bestierd door de jongste broer, Marcel.

Wim_Coenen_buffet

Wim Coenen tapt een lekker pintje Lindeboom voor zijn klanten

Deze mannen weten dus van wanten en dat is te zien ook. Alles ligt er zeer professioneel bij en is tiptop in orde. Ze spreken met toewijding en passie over hun vak en hun vijvers. De klantgerichtheid straalt er als vanzelfsprekend vanaf. Hun doel is de mensen een verrassende, ontspannende en avontuurlijke dag te bezorgen met als resultaat een paar eigen gevangen forellen.

1_har_en_nol

Nol van Zoest in gesprek met Har Coenen voor de Vijver van de maand

Ontstaan en uitbreidingen.

Voorheen stond op deze 4.5 hectare grond de boerderij van de ouders. Alle vier de broers hebben hier gewoond en zijn er opgegroeid. Pa Coenen (inmiddels 90 jaar oud) woont er nog steeds en is iedere dag aanwezig.

De grond was in die tijd van niet al te beste kwaliteit en er moest hard worden gewerkt om de kost te verdienen. In de jaren ‘70/80 kon men subsidie krijgen om de landbouwgrond om te zetten voor aanplant. Dit is zo gebeurd. Een tiental jaren daarna kreeg, met name Har het idee om in de open stukken een paar vijvers te graven en zo een forellenvijver te beginnen. Er werden plannen gemaakt en in 1990 is men gestart met twee vijvers.

De veranderingen in de loop van de afgelopen 25 jaar

De sloop van de oude kantine en bouw van het nieuwe horecapand in 2003

Een kleine impressie van de aanleg van vijver 8 en 9, de kikkerpoel en natuur eromheen

Inmiddels viert Forellenvijver Heioord dit jaar haar 25 jarig bestaan. In de loop der jaren zijn er steeds uitbreidingen geweest tot uiteindelijk 7 vijvers. In 2003 is een geheel nieuwe accommodatie gebouwd. Toen al bleek dat er behoefte was aan nog meer vijvers. In 2004 is een plan ingediend voor 2 nieuwe vijvers. Na talloze besprekingen, her-planning, onderzoeks- en beplantingsrapporten, bankgaranties, teleurstellingen, ergernissen en het bijna opgegeven hebben, werd er na ruim 7.5 jaar een vergunning afgegeven (Har kan er een boek over schrijven) In 2011 zijn vijver 8 en 9 erbij gekomen. Deze zijn 2.00 meter diep. Hier is bewust meer ruimte gelaten voor de vliegvissers. Een rondgang over het terrein laat zien dat er voor elk wat wils is. Er zijn zoals gezegd maar liefst 9 vijvers. Vijf wat kleinere vijvers en vier grotere die variëren in afmeting. De meeste zijn zo’n 1.70 meter diep. Parkeerplaats is er genoeg aan de overzijde van de weg en alles is toegankelijk voor mensen met een rolstoel. Er is tevens een invaliden-toilet aanwezig.

Rudy_van_Duijnhoven

Rudy van Duijnhoven vangt een forel met de vliegenhengel op vijver 9

Verhuur filosofie.

Een goed werkende filosofie is het hebben van meerdere kleine vijvers die, voor niet al te veel geld, kunnen worden afgehuurd. Hier wordt veel gebruik van gemaakt en vele andere vijveruitbaters zouden hier een voorbeeld aan kunnen nemen. Daarnaast wordt er gezorgd voor super kwaliteit vis. Deze komen van een leverancier uit België en er is bijna dagelijks verse aanvoer. Zowel de regenforellen als zalmforellen zijn ruim aan de maat en gebakken of gerookt smaken ze heerlijk.

Heioord_kleine_vijvers

De kleine vijvers 1, 2, 6 en 7, al af te huren vanaf 5 personen

Rob_Hens_Heioord

We vangen die dag bijna alle forellen die opgezet zijn. Ook Rob Hens vangt zijn visje

Vijver_6_HeioordVijver 6 is gescheiden door een brug van vijver 7 en is ook vanaf 5 personen al af te huren

Waterhuishouding.

Ook de waterhuishouding – van essentieel belang voor een forellenvijver, zeker in de hete zomermaanden – is hier geweldig op orde. Men is door schade en schande wijs geworden. Er is, zeker in de begin jaren, veel geprobeerd, nieuw ontwikkeld en geëxperimenteerd. Maar ook heden ten dagen zijn de broers zeer alert en houden alles nauwlettend in de gaten. Iedere dag zijn ze met de waterkwaliteit bezig.

Heioord_zuurstofpompen

De zuurstofpompen dragen bij aan de goede waterkwaliteit. Daarnaast is er ook een mooi uitzicht vanuit het terras.

Wat opvalt is het hoogteverschil van verschillende vijvers. Hierdoor ontstaat een natuurlijke watercirculatie, dit ondersteunt met water- en zuurstofpompen geeft hier de mogelijkheid om het water altijd koel te houden. Ook de schaduw van de bomen er omheen doet haar werk. Het zijn allemaal kleine details maar er is goed over nagedacht. Dit betekent dat onder alle omstandigheden (lees hete zomerdagen) bijna iedereen met een forelletje naar huis gaat. Schuilhokjes kom je hier niet tegen daar dit afbreuk doet aan de natuurlijke omgeving. Leefnetten zijn nog niet verboden, maar men adviseert altijd een koelbox te gebruiken. Er is een mooie overdekte slachtplaats. Hengels zijn te huur en aas te koop. Gevangen vis kan niet worden omgeruild.

Heioord_visparadijs

Heerlijk toeven in de prachtige natuur bij Forellenvijver Heioord

Evenementen.

Logo_forelvisbuddiesUiteraard worden ook hier op Heioord allerlei acties gevoerd. Zo zijn er voorrondes voor het NK-Forelvissen en het NK-Vliegvissen tevens de Heioord-Lindenboom-Trofee. Op 9 mei 2015 is er een Gehandicaptendag van Forelvisbuddies. Er is een visdag voor De Visvrienden Cup 2015 en er zijn Kanjerdagen met extra zalmen. Ze hanteren hier ook een klantenspaarkaart en in het kader van hun 25 jarig bestaan, komen er dit jaar extra acties. Hou de Visevenementenkalender van deforelvisser.com in de gaten dan hoef je niets te missen.

_Visvrienden_Cup_Heioord

De winnaars van de Visvrienden Cup 2013 en 2014

Tijdens de Paas- en Pinksterdagen is er extra Gratis uitzet van zalmforellen. Naast de gewone regenboogforellen worden er dan ook op iedere vijver extra Gratis zalmforellen opgezet van ± 1 à 2 kilo.

Heioord_prachtige-natuur

Foto gemaakt tijdens een mooie pinksterdag in 2014 aan vijver 3 waar extra zalmforellen zijn uitgezet

De Horeca.

De horeca hier is een verhaal apart. Ik heb zelden zo’n prachtige horecagelegenheid gezien bij een forellenvijver. Zowel binnen als buiten is er mega ruimte en als je de goede plaatst kiest, kijk je zo op de vijvers en vissers. Ook voor bruiloften, partijen, kaartavonden en dergelijke kun je hier terecht.

Heioord_kaartavond

Kaartavond op de vrijdag voor de kerstdagen. De vrijdag voor Pasen wordt er ook een kaartavond gehouden waar iedereen aan deel kan nemen.

In feite is alles mogelijk en bespreekbaar. Door de wandel- en fietsroutes die er langs lopen is het een gekende stek voor toeristen, passanten en de lokale bevolking. Bij een beetje mooie dag zitten er al snel zo’n 100 mensen op het terras. Er is een zandbak voor de kinderen gelegen naast het terras. De prijzen zijn er billijk. Waar krijg je nog een kop koffie met een groot stuk taart of vla voor 3.25 euro? Hier in Heioord dus … 🙂

Een impressie van de horeca met terrassen en zicht over de vijvers

zandbak_Heioord

Zandbak gelegen naast het terras zodat de ouders onder het genot van iets lekkers hun kinderen toch in de gaten kunnen houden.

Toekomst.

Hoewel het op Heioord aan niets ontbreekt, zijn er toch nog steeds toekomstplannen. Er is nog plaats voor een extra gebouw voor horeca- en educatieve doeleinden. Daarnaast werkt men nog steeds aan een zo natuurlijk mogelijke uitstraling echter wel beheerst. Verder wordt de verkoop van hengelsportartikelen uitgebreid en het aasassortiment aangepast.

Schilderij_heioord

Schilderij gemaakt door Chantal Hermkens voor Forellenvijver Heioord in Acrylverf

Informatie via internet.

Wilt u meer weten over Forellenvijver Heioord zoals openingstijden, prijzen, huren van vijvers, speciale arrangementen, afspraken maken of gewoon informatie omtrent de horeca of andere zaken,

ga dan naar www.heioord.com of mail naar: info@heioord.com
Telefonisch kan natuurlijk ook: 0031-475-566609

Bekijk hier de Vijver-pagina op Deforelvisser.com >>

forelvissen_bij_heioord

Vissen op vijver 5, de combi-vijver waar zowel regenboogforellen als zalmforellen worden uitgezet

Impressie van Forellenvijver Heioord

Tot slot …

Zoals je uit bovenstaande wel kunt opmaken is Forellenvijver Heioord te Neeritter een super stek voor de gevorderde forelvisser. Echter de beginnende- en recreatievisser komt hier ook volledig aan zijn trekken. Zonder vis naar huis is hier bijna niet mogelijk …..

Naast het forelvissen is er voor de fietser en wandelaar een schier aan mogelijkheden om van hieruit te vertrekken en prachtige routes te volgen.

De toerist of passant zal het ook aan niets ontberen rond en in deze prachtig accommodatie, gelegen in het natuurrijke groen. Door het vriendelijke personeel word je hier verwend en voor de prijs hoef je het niet te laten.

 

Dus ………. wilt u uzelf, uw familie, bedrijf of vereniging trakteren op een mooie dag uit, kom dan naar Forellenvijver Heioord hier in Neeritter.

 

_Nol_van_Zoest

NOL van Zoest

Meer interessante artikelen over Forellenvijver Heioord:

• Vangstverslag: Forellen op dreef bij forellenvijver Heioord >>
Blog: Masterclass vissen op forel van Rob Hens >>
Visdag voor Forelvisbuddies en mensen met een beperking >>
Verslag van de Visvrienden Cup 2014 >>
• Voorrondes NK Forelvissen bij Heioord >>

 

Forellenvijver Heioord
Details Visvijver >>

Rutjensstraat 6
6015 RE Neeritter
Tel.: +31 (0)475-566609
Website: www.heioord.com
Email: info@heioord.com