Zederik, Meerkerk met keurmerk erkend streekproduct voor vis. Al vele jaren een begrip in de Alblasserwaard & Vijfheerenlanden én ver daarbuiten. Deze vijvers liggen centraal gelegen in het land, te midden van de uitgestrekte polders tussen de groene weilanden.

_Vijver_van_de_maand_7

koeien_snelweg

Op naar de Zederik in Meerkerk

Deze morgen rij ik via de A50 naar Veghel en dan langs de Zuid-Willemsvaart naar de A2. Ter hoogte van Rosmalen pik ik Dré op en gezamenlijk rijden we via Gorichem en de A27 richting Meerkerk. We nemen afslag 25 en na een stuk parallel rijden met de A27 duiken we het polderlandschap in. Via smalle kronkelweggetjes arriveren we rond 10 uur op het parkeerterreintje van Forellen Visvijvers Zederik.

Zederik_pand

Eerst een rondje langs de visvijvers

Zoals gewoonlijk maken we eerst een rondje langs de visvijvers, nemen alvast wat foto’s en maken een praatje met de aanwezige vissers. Op vijver 1 loopt het aardig zo te horen. Aan vijver 2 is het wat minder. Toch zien we regelmatig forel aan de oppervlakte draaien. Chantal laat weten dat ze wat later zal zijn. Inmiddels is Wim ook aangekomen. We gaan richting kantine en ontmoeten daar de uitbater van het geheel, Rosita en Bert van Steenis.

Aankomst_kijken_vissers

Babbelen_met_vissers

Ontstaan Forellen Visvijvers Zederik

Onder het genot van een kop koffie vertellen zij hoe een en ander is ontstaan. Zowel Bert als Rosita zijn beiden fervente forelvissers. Daarnaast hebben ze ook wat idealen omtrent zorg en begeleiding van de mindervalide medemens. Vanuit die passies is de idee ontstaan om van hun hobby hun werk te maken en een forellenvijver annex zorgboerderij te beginnen. Begin jaren ’90 kopen ze een hectare grond hier in de polder en zijn aan de slag gegaan. Daarna heeft het echter nog ruim vijf jaar geduurd alvorens de eerste forel te water gaat. Dit vanwege allerlei benodigde vergunningen en bemoeienissen van Gemeente, Provincie en Waterschap. Maar in 1998 is het dan toch zover en gaat Foprellen Visvijvers Zederik officieel van start.

Bert_Rosita_Zedrik

Nol_Rosita

Zorg voor de medemens

Een gegeven waar we niet omheen kunnen, is het ideaal van Bert en Rosita om wat te betekenen voor de mindervalide medemens. Vanaf de oprichting is het voor hun duidelijk dat dit een essentieel onderdeel van het bedrijf moet zijn. Zo werken ze samen met een zorgboerderij en gemiddeld zijn vandaaruit 3 tot 5 mensen aan het werk hier aan de Forellenvijvers. Ze voeren allerlei werkzaamheden uit en komen in contact met de klanten. Hierdoaequoror hebben deze mensen een zinvolle invulling van de dag en hun sociale vaardigheden worden verder ontwikkeld.

Daarnaast is het bedrijf een erkend Aequo leerbedrijf en zijn er altijd wel een paar stagiaires aanwezig. Vandaag bijvoorbeeld een gast van het Wellant College uit Gorichem die een opleiding volgt voor de Sportvisserij.

Zorgboerderij-Zederik

Zorgboerderij-Zederik2

Vijvers en waterhuishouding bij de Zederik

De vijvers zijn in eerste instantie 2 grote, brede sloten. Later zijn ze uitgebreid naar wat het nu is.

Zederik_polder

Twee mooie, langwerpige vijvers met plenty ruimte er omheen en omzoomd met veel groen. De diepte varieert van 2.00 meter tot 50 centimeter.

De waterkwaliteit Forellen Visvijvers Zederik te Meerkerk is uitstekend!

De waterkwaliteit is zo te zien uitstekend. Het water is afkomstig van een lokale bron, 100 meter diep. De temperatuur is altijd 12/13 graden. Dit water wordt via beluchters in constante doorvoer gebracht met beide vijvers en dan afgevoerd naar een grote tochtsloot achter de vijvers. Er komt dus steeds vers, zuurstofrijk water van 12/13 graden in de vijvers en dit betekent dat er ook onder extreem warme omstandigheden gewoon gevist kan worden. In de toekomst is nog een vijver gepland. Deze is reeds opgenomen in het nieuwe bestemmingsplan.

Rosita_in_viskar

Visuitzet_Zederik

De regenboogforel en de zalm die wordt uitgezet, komt van Timmermans uit Doornspijk en is goed aan de maat. De kwaliteit is prima.

forel_timmermans_doornspijk

Verder wordt hier ook nog forel opgekweekt voor de eigen rokerij. Ze komen op een gewicht van 200 gram binnen en zwemmen dan 3 tot 6 maanden in de kweekbassins tot ze een gewicht hebben tussen de 350 en 400 gram. Dan worden ze geslacht en gerookt.

Zederik_vijver1

De Visvijvers van de Zederik in Meerkerk

Vijver 1 (de voorste vijver)

Zederik_vijver2a

Vijver 2 (de achterste vijver)

P6264767

Een vette steur gevangen op vijver 2!

Een impressie van de vijvers:

Erkend Streekproduct

Deerkendstreekproductze eigen gerookte forel en zalm is een verhaal apart. In eerste instantie is het Bert die dit roken voo zijn rekening neemt. Dit gebeurt in een eigen gebouwde rookoven. Van lieverlee heeft Rosita dit echter overgenomen en dit is zo’n succes geworden dat ze al jaren het keurmerk “erkend streekproduct” voor vis uit het Groene Hart hebben verworven. In 2012 zijn ze zelf winnaar geworden in de categorie ’t Groentje voor beste vernieuwend streekproduct in het Groen Hart. Hieruit kun je wel afleiden dat dit een uniek product is dat je zeker moet proeven als je aan de vijvers van Zederik bent. Mee naar huis nemen kan ook.

drie_prijswinnaars

Rookoven

Rosita_Nol_Wim

Horeca; met verse of gerookte forel

Zederik_terras

Men is hier in het bezit van een horecavergunning. Er is een kantine met (overdekt) terras aanwezig. Deze is non-stop geopend tijdens de uren dat er wordt gevist. Men kan er terecht voor een hapje en drankje. Tevens kan men daar de verse of gerookte forel kopen.

onzevis

Wandelaars & fietsers; Fiets-oplaadpunt

Naast de vissers komen er ook fietsers en wandelaars. Het geheel ligt aan een knooppunt-route. Er is een oplaadpunt.

Fiets_oplaadpaal

Ook voor wandelaars is het een perfecte uitvalsbasis of een mooie tussenstop hier in het Groene hart. Er kan van alles worden georganiseerd: een kinderfeestje, een bedrijfsuitje, een vrijgezellenfeest, een familiedag, een BQQ. Zeg het maar en alles wordt op maat als arrangement aangeboden.

Zederik_arrangementen

Hengelhuur

Zederik_hengelsportartikelen

Tevens zijn er hengelsportartikelen te koop en te huur

Géén PowerBait bij de Zederik !

Uiteraard hebben ze hier ook huisreglementen. Zo mogen er geen zelf meegebrachte consumpties worden genuttigd. Ook zijn leefnetten verboden en moet de gevangen vis gekoeld worden bewaard. Een emmer met ijs kunt u gratis lenen. Overigens is dit een regel waar wij als forellenvisser volledig achter staan. Eigenlijk zou dit in iedere visvijver in Nederland moeten worden toegepast. Een opvallende regel is het verbod van PowerBait. Op onze vraag waarom is het antwoord: “wij willen alles zo natuurlijk mogelijk houden en geen “troep” in het water”. “Daarnaast blijven de forellen gezonder en de smaak beter”, aldus Bert en Rosita. Ook liggen de vijvers in een waterwingebied en wil men het milieu zo min mogelijk belasten. Dus beste forelvissers, ga je naar Zederik hou er dan rekening mee dat alleen levend aas is toegestaan. Voor verdere reglementen, openingstijden, vistijden, tarieven en informatie raadpleeg men het beste de Website van Forellen Visvijvers Zederik. www.forelvisvijverszederik.nl

Reglement_Zederik

Activiteiten Forellen Visvijvers Zederik

Aan activiteiten geen gebrek hier in de polder. Wat dat betreft zijn Bert en Rosita mensen die op allerlei mogelijke manieren leven in de brouwerij willen brengen.

Ot_van_steenis_wisseltrofee

Zo is op zaterdag 11 juli 2015 het Open Zederik Kampioenschap, de beste vijf gaan tevens naar het NK-forelvissen.

Team-Zederik2014

Team Zederik 2014

Team_Zederik_kampioen_2010

Zederik Visevenementen

Ze hebben de Senioren cup voor 50+ op 12 september. Er is vrouwenvissen, juniorenvissen, koppelwedstrijden, badkuipvissen en er zijn maar liefst 10 competitiewedstrijden.

Badkuipvissen_wisseltrofee

Badkuipvissen Wisseltrofee

Een compleet nieuwe activiteit vindt plaats op 3 oktober 2015. Er is dan een Slow Food Dag op het terrein van Forellen Visvijvers Zederik met een workshop van André Blokland. Eerst het voedsel (vis) vergaren en dan zelf klaarmaken. Noteer deze dag in je agenda, een aanrader.

Tot slot over de Zederik

Wil je in alle rust, in een gezellige en groene omgeving een forel of zalm vangen, kom dan naar Forellen Visvijvers Zederik hier in de polder te Meerkerk. Je voelt je er onmiddellijk thuis. Het geheel heeft een echte familie uitstraling en komt ook zo tot uitdrukking. Bert, Rosita en al hun overige medewerkers doen er alles aan om de klanten het naar hun zin te maken.

Tot slot nog een paar tips: Hou je levens aas afgesloten want, het spreekwoord zegt het al, de kippen – zijn er als de kippen bij – om je van het aas te ontdoen.

Als_de_kippen_bij

En verder …… vergeet niet de eigen gerookte forel en zalm te proeven of mee te nemen.

gerookte_zalm_t_groentje_2012

Meer links over de Zederik

Bekijk hier meer leuke artikelen over Forellen Visvijvers Zederik:
• Vangstverslag: Forellen Vijvers Zederik te Meerkerk >>
• NACHTVISSEN op 25 juli bij Forellen Visvijvers Zederik >>

 

_Nol_van_Zoest

NOL van ZOEST

VIP van deforelvisser.com

© Tekst & fotografie: Nol van Zoest, Wim ter Wielen & Chantal Hermkens – Deforelvisser.com

 

Forellen Visvijvers Zederik
Meer info over Forellen Visvijvers Zederik >>

Broekseweg 28
4231 VE Meerkerk
Tel.: 0183351625
Internet: www.forelvisvijverszederik.nl
Email: info@forelvisvijverszederik.nl